fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szennyvíztisztítás másként

| Tudatos Vásárló

Magyarországon a keletkező szennyvizet általában csatornával gyűjtik, aztán több-kevesebb sikerrel kezelik. Kis kertrendezéssel azonban megoldható a házban keletkező szennyvíz otthoni tisztítása, újrahasznosítása.

A szennyvíz kezelésének kétféle módja van, az egyik a decentralizált, a másik a centralizált rendszer. A centralizált rendszer hátránya, hogy a nagy területen keletkező szennyezést egyetlen területre összpontosítja, ahol fokozott terhelésnek teszik ki a környezetet. Emellett kiépítése, üzemeltetése is rendkívül drága. A korszerű ártalmatlanítás lényege a decentralizált, környezetbarát tisztítási módszer alkalmazása. Ennek egyik típusa a nád-gyökérzónás szennyvíztisztítás, amely ott tisztítja meg a szennyvizet, ahol az keletkezik. Népszerű eljárás szerte a világon. 

 

Hogy működik?

A kertes házak esetében kialakítható módszer alapeleme egy 60 cm mély, vízzáró fóliával bélelt medence, amely apró kaviccsal van telerakva, majd náddal, gyékénnyel beültetve. A rendszer mintájának a folyók kavicságyát tekinthetjük, ahol a kavicságyban élő baktériumok végzik a lassan átszűrődő víz tisztítását, a szerves komponensek eltávolítását. Ezt tetézi a nád és gyékény munkája, amely révén a rendszer a szervetlen szennyeződés jelentős részét is feldolgozza.

A technológia energiaszükséglet nélkül üzemel, kihasználva a természetes folyamatokat. A növény (nád, gyékény) gyökérzetével biztosítja a talaj porozitását és a tisztítás oxigénigényét. Az eljárás előnyeihez tartozik még, hogy alacsony karbantartási és üzemeltetési költségei mellett nincs szükség gépészeti berendezésekre, sem elektromos energiára. Jelentős különbség a hagyományos szennyvíztisztítókkal szemben az esztétikai értéke: belesimul a természetbe és a tájba. 

 

Tipp: Ha a szennyvízben fekália is van, 5-6 m2/fő területű tavat kell kialakítani. Az ilyen rendszerekkel a központi tisztítóműveknél jobb tisztítás érhető el. Engedélyezése 500 m3 / év várható kibocsátás alatt jegyzői hatáskör, amennyiben lakossági célú a szennyvízkibocsátás és szikkasztásra vagy gyökérzónában elszivárogtatásra kerül a tisztított víz.

 

Kép: biokontroll.hu 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok