fbpx

| Tudatos Vásárló

Szennyvíztisztítás másként

Magyarországon a keletkező szennyvizet általában csatornával gyűjtik, aztán több-kevesebb sikerrel kezelik. Kis kertrendezéssel azonban megoldható a házban keletkező szennyvíz otthoni tisztítása, újrahasznosítása.

A szennyvíz kezelésének kétféle módja van, az egyik a decentralizált, a másik a centralizált rendszer. A centralizált rendszer hátránya, hogy a nagy területen keletkező szennyezést egyetlen területre összpontosítja, ahol fokozott terhelésnek teszik ki a környezetet. Emellett kiépítése, üzemeltetése is rendkívül drága. A korszerű ártalmatlanítás lényege a decentralizált, környezetbarát tisztítási módszer alkalmazása. Ennek egyik típusa a nád-gyökérzónás szennyvíztisztítás, amely ott tisztítja meg a szennyvizet, ahol az keletkezik. Népszerű eljárás szerte a világon. 

 

Hogy működik?

A kertes házak esetében kialakítható módszer alapeleme egy 60 cm mély, vízzáró fóliával bélelt medence, amely apró kaviccsal van telerakva, majd náddal, gyékénnyel beültetve. A rendszer mintájának a folyók kavicságyát tekinthetjük, ahol a kavicságyban élő baktériumok végzik a lassan átszűrődő víz tisztítását, a szerves komponensek eltávolítását. Ezt tetézi a nád és gyékény munkája, amely révén a rendszer a szervetlen szennyeződés jelentős részét is feldolgozza.

A technológia energiaszükséglet nélkül üzemel, kihasználva a természetes folyamatokat. A növény (nád, gyékény) gyökérzetével biztosítja a talaj porozitását és a tisztítás oxigénigényét. Az eljárás előnyeihez tartozik még, hogy alacsony karbantartási és üzemeltetési költségei mellett nincs szükség gépészeti berendezésekre, sem elektromos energiára. Jelentős különbség a hagyományos szennyvíztisztítókkal szemben az esztétikai értéke: belesimul a természetbe és a tájba. 

 

Tipp: Ha a szennyvízben fekália is van, 5-6 m2/fő területű tavat kell kialakítani. Az ilyen rendszerekkel a központi tisztítóműveknél jobb tisztítás érhető el. Engedélyezése 500 m3 / év várható kibocsátás alatt jegyzői hatáskör, amennyiben lakossági célú a szennyvízkibocsátás és szikkasztásra vagy gyökérzónában elszivárogtatásra kerül a tisztított víz.

 

Kép: biokontroll.hu 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás