fbpx
utántöltő koncentrátum cycle tisztítószerek

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ebből a szennyvízből az egész országnak készülhetne tisztítószer

Amikor Észak-Pesten megmossuk a fogunkat, kezet mosunk, lehúzzuk a vécét (igen), a lefolyó szennyvízből valahol az útja végén tisztítószer készül, amivel aztán a fürdőszobánkat takaríthatjuk tisztára. A magyar Cycle-tisztítószerek előállítása során ráadásul nem keletkezik hulladék és a benne lévő víz is újrahasznosított. Megnéztük az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen működő részleget, ahol a Cycle-termékek előállításának egyik kulcsmozzanata zajlik, és kikérdeztük a cég értékesítési vezetőjét, Szabó Tönki Albertet, hogyan is készülhet egyáltalán szennyvízből tisztítószer, és ha ez ennyire bevált, mi jön még.

 • A víztisztítás közben keletkező iszap kezelése a telepeken költséget jelent, még akkor is, ha újrahasznosítják biogázként, mezőgazdasági szerves anyagként, és főleg akkor, ha lerakóba szállítják.
 • A víztisztító telepeken keletkező szennyvíziszap visszanyerhető értékes ásványokat és vegyületeket tartalmaz.

Ebben látták meg a lehetőséget, így jelent meg a piacon 2 éve egy újfajta technológiával gyártott termékcsalád. A Cycle-termékek alapja a szennyvíziszapból előállított ecetsav és víz elegye, vagyis száz százalékban körforgásos terméknek számít, nem károsítja a környezetet, az egészséget és a tiszításban is hatékony.

Az első Cycle-termékek 2018-ban készültek, és 2019 nyarán kerültek fel az egyik drogérialánc polcaira. A cég zászlóshajója a fürdőszoba tisztító, emellett padlótisztítószert, általános felülettisztítószert, WC tisztítót és a közeljövőben mosogatószert, valamint ablaktisztítót is árulnak. A nagy termékek mellett néhány hónapja kis kiszerelésű koncentrátumokkal is kijöttek, így a már meglévő flakont (vagy bármilyet, ami van otthon a háztartásban) feltöltve, majd vízzel hígítva használható. Amellett, hogy a csomagolást sem kell megvenni, gazdaságosabban szállítható.

Hozott a víz ide már mosógépet is – így tisztítja a vizünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító

Az, hogy mi történik a lakásunkból távozó szennyvízzel, sokunkat régóta érdekelt, ezért nemrégiben Ökoköröseinkből és érdeklődő követőinből toboroztunk egy kis csapatot, és némi szervezés-egyeztetés után ellátogattunk az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre. Azt, hogy mit láttunk és mit tudtunk, meg – mi minden érkezik a budapesti szennyvízzel (a mobiltelefontól a műfogsoron át a mosógépig), mit tudnak kiszűrni belőle és mit nem, mielőtt a víz visszakerül a Dunába itt láthatjátok-olvashatjátok. A “bejárással” az is célunk volt, hogy a saját szemünkkel lássuk, hol, milyen vízből készülnek a Cycle tisztítószerek, pontosabban hol zajlik a termelés egyik legfontosabb lépése.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A nagy ötlet

A technológiát szabadalmaztató UTB Envirotec anyacég eredetileg szennyvíztisztítók technológiai tervezésével és üzembe helyezésével foglalkozott, és azon dolgoztak, hogy  könnyebbé, környezetbaráttá, olcsóbbá, gazdaságossá tegyék a kezelését.

A szennyvíziszapból mint biomasszából rothasztással lehet biogázt előállítani. Valójában arról van szó, hogy a baktériumok kontrollált körülmények között elkezdik lebontani a biomasszát, közben különböző anyagokat termelnek, a folyamat végén pedig metán keletkezik.

Az anyacég kutatói rájöttek, hogy, ha a folyamatot egy bizonyos ponton, még a gázképződés előtt, a savképződési fázisban (amikor a baktériumok organikus savakban gazdag elegyet termelnek) megszakítják, értékes savakat pl. ecetsavat lehet kinyerni.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

Bőven van még kapacitás

Miután kiderült, hogy ez a technológia működik, már csak az volt a kérdés, mit lehet kezdeni az ecetsavval. Tudatosult a menedzsmentben, hogy az ecet az egyik legjobb vízkőoldó, és fertőtlenítő hatással is bír, lehetne tiszítószereket készíteni belőle. Ennek a piacosításásra alapították a Renew Technologies Hungary Kft.-t.

Két-három évbe telt a kutatás-fejlesztés, a receptúra kitalálása, mire elkészültek az első termékek. Mivel fontos volt, hogy az alapanyagot ne kelljen utaztatni, és ipari szennyeződésektől mentes legyen, az Észak-pesti Szennyvíztisztító Teleppel kötöttek megállapodást, amely mindkét fél számára gyümölcsőző együttműködés lett. A telepen egyébként is termelnek biogázt, ebből az áramtermelés mellett keletkező hulladékhőt hasznosítják, az iszapot pedig előkezelik.

A telepen működő jelenlegi reaktor kapacitása évi 3-4 millió palack tisztítószer, ez azt jelenti, hogy szinte egész Magyarországot el tudnák látni öko tisztítószerekkel.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A baktériumok végzik a munkát

“A technológia lényege, hogy a savképződési pontnál megszakítjuk a folyamatot szennyvíztisztító-telepen lévő reaktorunkban. A savakban gazdag elegyet (permeátum) aztán desztillációval ivóvíz tisztaságúvá alakítjuk. Bár a legfontosabb munkát a baktériumok végzik, a desztillált elegynek többféle fázison át kell még esnie, mire azt mondhatjuk, készen van” – magyarázza nekünk Szabó Tönki Albert, a Cycle munkatársa. A vákuumdesztilláció tulajdonképpen egy szétválasztási eljárás, amelynek végén a zsírsavakat tartalmazó tiszta, vizes elegy és mikro-, makró elemeket, huminsavat tartalmazó anyag keletkezik. Ezt a cég 2022 nyarától növényi tápanyagként szeretné piacra vinni.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A vákuumdesztilláció után azonban még nincs vége a folyamatnak: labor tesztekkel kell ellenőrizni, hogy nincs-e benne szennyező anyag, mire a flakonba kerül, többféle minőségellenőrzésen is átesik. Ezek egyike például a stabilitási teszt, ami azt jelenti, hogy a terméket hideg és meleg körülmények között is vizsgálják: megvan-e még az illata, habzik-e még, szétváltak-e vagy sem a fázisok. Emellett hatékonysági teszteket is végeznek, mert az öko tulajdonságok mellett az is nagyon fontos, hogy valóban megfelelően tisztítson.

Mivel a savak között vannak kifejezetten kellemetlen szagúak is (pl.vajsav), amit nem szívesen szagolnánk a fürdőszobában vagy a konyhában, ezt kivonják a végső elegyből, és szappanokat, citromsavat, illóolajokat és tapadást fokozó anyagot adnak hozzá. Utóbbi azért kell – például a fürdőszoba tisztítóba -, hogy a felületre permetezve ne csorogjon le rögtön.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A csomagolás is újrahasznos 

A Cycle-tisztítószerekben nemcsak a hatóanyag, hanem a víz is 100 százalékban újrahasznosított, csakúgy mint a flakon, ami újrahasznosított PET palackból készül.

Szabó Tönki Albert azt mondja, előzetesen több lehetőséget is megvizsgáltak, így például az üveget, alumíniumot is: “Végül az újrahasznosított műanyag mellett döntöttünk, mert úgy éreztük, ez tükrözi leginkább a cég mögött álló filozófiát. A címke növényi rostokra nyomtatott színekből áll össze, ami úgy viselkedik mint egy műanyag: ellenáll a víznek, de a növényi rostok miatt lebomló.”

Öko vagy sem?

Ma már számtalan öko tisztítószernek mondott termékkel találkozhatunk a drogériákban, bioboltokban – vannak köztük valóban környezetkímélők, de rengeteg olyan is, ami nem feltétlenül az. A választásban segíthetnek eligazodni a hiteles ökocímkék. A Cycle-termékek mindegyike cruelty free, azaz megkapta a Leaping Bunny (Ugró Nyuszi) minősítést. Olyan testápolási és háztartási vegyi termékek kaphatnak ilyen igazolást, amelyeket bizonyítottan (sem a terméket, sem az összetevőit) nem teszteltek állatokon az új termék fejlesztés szakaszában, sem maga a cég, sem a bedolgozó laborok vagy más beszállítók.

A Cycle tisztítószereknek nincs viszont EU-ökocímkéje, annak ellenére, hogy közel teljes mértékben megfelelnek az ökotisztítószer kategóriának. Ennek egyszerű az oka: a tisztítószerek természetes illatanyagot, illóolajokat tartalmaznak, az Ecolabel minősítés a hozzáadott illatanyagot viszont szigorúan szabályozza. A felméréseik alapján a magyar vásárlók viszont ragaszkodnak az illathoz.

Megmérte, milyen mérgek vannak a vérében és tippeket ad a Guardian ökoírója

A legtöbb bolti tisztítószer számos, egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért a Tudatos Vásárlóknál 2019-ben kampányt indítottunk az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére. Ennek részeként bemutattuk a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szerek, köztük az ecet, a citromsav, a szódabikarbóna használatát. Bár ezekkel is tökéletesen tisztán lehet tartani a lakást, azoknak, akik részben vagy többnyire ragaszkodnak a kész, bolti tisztítószerekhez, jó választás lehet egy hiteles minősítéssel igazoltan kíméletes termék.

A Cycle-termékek webáruházukban, a dm és a Rossmann drogériák boltjaiban, valamint bio- és zöldboltokban kaphatók.

Képek: tudatosvasarlo.hu, CycleLIFE ITM logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás