fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ebből a szennyvízből az egész országnak készülhetne tisztítószer

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

utántöltő koncentrátum cycle tisztítószerek

Amikor Észak-Pesten megmossuk a fogunkat, kezet mosunk, lehúzzuk a vécét (igen), a lefolyó szennyvízből valahol az útja végén tisztítószer készül, amivel aztán a fürdőszobánkat takaríthatjuk tisztára. A magyar Cycle-tisztítószerek előállítása során ráadásul nem keletkezik hulladék és a benne lévő víz is újrahasznosított. Megnéztük az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen működő részleget, ahol a Cycle-termékek előállításának egyik kulcsmozzanata zajlik, és kikérdeztük a cég értékesítési vezetőjét, Szabó Tönki Albertet, hogyan is készülhet egyáltalán szennyvízből tisztítószer, és ha ez ennyire bevált, mi jön még.

  • A víztisztítás közben keletkező iszap kezelése a telepeken költséget jelent, még akkor is, ha újrahasznosítják biogázként, mezőgazdasági szerves anyagként, és főleg akkor, ha lerakóba szállítják.
  • A víztisztító telepeken keletkező szennyvíziszap visszanyerhető értékes ásványokat és vegyületeket tartalmaz.

Ebben látták meg a lehetőséget, így jelent meg a piacon 2 éve egy újfajta technológiával gyártott termékcsalád. A Cycle-termékek alapja a szennyvíziszapból előállított ecetsav és víz elegye, vagyis száz százalékban körforgásos terméknek számít, nem károsítja a környezetet, az egészséget és a tiszításban is hatékony.

Az első Cycle-termékek 2018-ban készültek, és 2019 nyarán kerültek fel az egyik drogérialánc polcaira. A cég zászlóshajója a fürdőszoba tisztító, emellett padlótisztítószert, általános felülettisztítószert, WC tisztítót és a közeljövőben mosogatószert, valamint ablaktisztítót is árulnak. A nagy termékek mellett néhány hónapja kis kiszerelésű koncentrátumokkal is kijöttek, így a már meglévő flakont (vagy bármilyet, ami van otthon a háztartásban) feltöltve, majd vízzel hígítva használható. Amellett, hogy a csomagolást sem kell megvenni, gazdaságosabban szállítható.

Hozott a víz ide már mosógépet is – így tisztítja a vizünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító

Az, hogy mi történik a lakásunkból távozó szennyvízzel, sokunkat régóta érdekelt, ezért nemrégiben Ökoköröseinkből és érdeklődő követőinből toboroztunk egy kis csapatot, és némi szervezés-egyeztetés után ellátogattunk az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre. Azt, hogy mit láttunk és mit tudtunk, meg – mi minden érkezik a budapesti szennyvízzel (a mobiltelefontól a műfogsoron át a mosógépig), mit tudnak kiszűrni belőle és mit nem, mielőtt a víz visszakerül a Dunába itt láthatjátok-olvashatjátok. A „bejárással” az is célunk volt, hogy a saját szemünkkel lássuk, hol, milyen vízből készülnek a Cycle tisztítószerek, pontosabban hol zajlik a termelés egyik legfontosabb lépése.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A nagy ötlet

A technológiát szabadalmaztató UTB Envirotec anyacég eredetileg szennyvíztisztítók technológiai tervezésével és üzembe helyezésével foglalkozott, és azon dolgoztak, hogy  könnyebbé, környezetbaráttá, olcsóbbá, gazdaságossá tegyék a kezelését.

A szennyvíziszapból mint biomasszából rothasztással lehet biogázt előállítani. Valójában arról van szó, hogy a baktériumok kontrollált körülmények között elkezdik lebontani a biomasszát, közben különböző anyagokat termelnek, a folyamat végén pedig metán keletkezik.

Az anyacég kutatói rájöttek, hogy, ha a folyamatot egy bizonyos ponton, még a gázképződés előtt, a savképződési fázisban (amikor a baktériumok organikus savakban gazdag elegyet termelnek) megszakítják, értékes savakat pl. ecetsavat lehet kinyerni.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

Bőven van még kapacitás

Miután kiderült, hogy ez a technológia működik, már csak az volt a kérdés, mit lehet kezdeni az ecetsavval. Tudatosult a menedzsmentben, hogy az ecet az egyik legjobb vízkőoldó, és fertőtlenítő hatással is bír, lehetne tiszítószereket készíteni belőle. Ennek a piacosításásra alapították a Renew Technologies Hungary Kft.-t.

Két-három évbe telt a kutatás-fejlesztés, a receptúra kitalálása, mire elkészültek az első termékek. Mivel fontos volt, hogy az alapanyagot ne kelljen utaztatni, és ipari szennyeződésektől mentes legyen, az Észak-pesti Szennyvíztisztító Teleppel kötöttek megállapodást, amely mindkét fél számára gyümölcsőző együttműködés lett. A telepen egyébként is termelnek biogázt, ebből az áramtermelés mellett keletkező hulladékhőt hasznosítják, az iszapot pedig előkezelik.

A telepen működő jelenlegi reaktor kapacitása évi 3-4 millió palack tisztítószer, ez azt jelenti, hogy szinte egész Magyarországot el tudnák látni öko tisztítószerekkel.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A baktériumok végzik a munkát

“A technológia lényege, hogy a savképződési pontnál megszakítjuk a folyamatot szennyvíztisztító-telepen lévő reaktorunkban. A savakban gazdag elegyet (permeátum) aztán desztillációval ivóvíz tisztaságúvá alakítjuk. Bár a legfontosabb munkát a baktériumok végzik, a desztillált elegynek többféle fázison át kell még esnie, mire azt mondhatjuk, készen van” – magyarázza nekünk Szabó Tönki Albert, a Cycle munkatársa. A vákuumdesztilláció tulajdonképpen egy szétválasztási eljárás, amelynek végén a zsírsavakat tartalmazó tiszta, vizes elegy és mikro-, makró elemeket, huminsavat tartalmazó anyag keletkezik. Ezt a cég 2022 nyarától növényi tápanyagként szeretné piacra vinni.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A vákuumdesztilláció után azonban még nincs vége a folyamatnak: labor tesztekkel kell ellenőrizni, hogy nincs-e benne szennyező anyag, mire a flakonba kerül, többféle minőségellenőrzésen is átesik. Ezek egyike például a stabilitási teszt, ami azt jelenti, hogy a terméket hideg és meleg körülmények között is vizsgálják: megvan-e még az illata, habzik-e még, szétváltak-e vagy sem a fázisok. Emellett hatékonysági teszteket is végeznek, mert az öko tulajdonságok mellett az is nagyon fontos, hogy valóban megfelelően tisztítson.

Mivel a savak között vannak kifejezetten kellemetlen szagúak is (pl.vajsav), amit nem szívesen szagolnánk a fürdőszobában vagy a konyhában, ezt kivonják a végső elegyből, és szappanokat, citromsavat, illóolajokat és tapadást fokozó anyagot adnak hozzá. Utóbbi azért kell – például a fürdőszoba tisztítóba -, hogy a felületre permetezve ne csorogjon le rögtön.

cycle tisztítószer újrahasznosított szennyvíziszap

A csomagolás is újrahasznos 

A Cycle-tisztítószerekben nemcsak a hatóanyag, hanem a víz is 100 százalékban újrahasznosított, csakúgy mint a flakon, ami újrahasznosított PET palackból készül.

Szabó Tönki Albert azt mondja, előzetesen több lehetőséget is megvizsgáltak, így például az üveget, alumíniumot is: “Végül az újrahasznosított műanyag mellett döntöttünk, mert úgy éreztük, ez tükrözi leginkább a cég mögött álló filozófiát. A címke növényi rostokra nyomtatott színekből áll össze, ami úgy viselkedik mint egy műanyag: ellenáll a víznek, de a növényi rostok miatt lebomló.”

Öko vagy sem?

Ma már számtalan öko tisztítószernek mondott termékkel találkozhatunk a drogériákban, bioboltokban – vannak köztük valóban környezetkímélők, de rengeteg olyan is, ami nem feltétlenül az. A választásban segíthetnek eligazodni a hiteles ökocímkék. A Cycle-termékek mindegyike cruelty free, azaz megkapta a Leaping Bunny (Ugró Nyuszi) minősítést. Olyan testápolási és háztartási vegyi termékek kaphatnak ilyen igazolást, amelyeket bizonyítottan (sem a terméket, sem az összetevőit) nem teszteltek állatokon az új termék fejlesztés szakaszában, sem maga a cég, sem a bedolgozó laborok vagy más beszállítók.

A Cycle tisztítószereknek nincs viszont EU-ökocímkéje, annak ellenére, hogy közel teljes mértékben megfelelnek az ökotisztítószer kategóriának. Ennek egyszerű az oka: a tisztítószerek természetes illatanyagot, illóolajokat tartalmaznak, az Ecolabel minősítés a hozzáadott illatanyagot viszont szigorúan szabályozza. A felméréseik alapján a magyar vásárlók viszont ragaszkodnak az illathoz.

Megmérte, milyen mérgek vannak a vérében és tippeket ad a Guardian ökoírója

A legtöbb bolti tisztítószer számos, egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért a Tudatos Vásárlóknál 2019-ben kampányt indítottunk az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére. Ennek részeként bemutattuk a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szerek, köztük az ecet, a citromsav, a szódabikarbóna használatát. Bár ezekkel is tökéletesen tisztán lehet tartani a lakást, azoknak, akik részben vagy többnyire ragaszkodnak a kész, bolti tisztítószerekhez, jó választás lehet egy hiteles minősítéssel igazoltan kíméletes termék.

A Cycle-termékek webáruházukban, a dm és a Rossmann drogériák boltjaiban, valamint bio- és zöldboltokban kaphatók.

Képek: tudatosvasarlo.hu, CycleLIFE ITM logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok