fbpx
Anna Turns mérgek a vérben

Megmérte, milyen mérgek vannak a vérében és tippeket ad a Guardian ökoírója

Miután veszélyes vegyi anyagok maradványait mutattak ki a véréből, Anna Turns ökoíró megfogadta, hogy megtalálja a módját, hogyan tudja családját a legnagyobb biztonságban tudni. Itt az idő, hogy láthatóbbá tegyük a veszélyes vegyi anyagok láthatatlan világát! – mondja Turns, aki tippjeit a Guardian brit lap olvasóival is megosztotta.

„Életünk jónéhány területén sokan változtatásokat vezetünk be azért, hogy valóban környezetbarát módon élhessünk. Változtatunk például a ruhavásárlási szokásainkon, kevesebb húst és tejterméket fogyasztunk, nem autóval, hanem gyalog járunk kirándulni, és így tovább. Nos, én ezek közül mindegyik lépést megtettem, de még ennél is tovább mentem” – magyarázza Anna Turns a Guardian cikkében. Az írónő fél éve elment egy vérvétellel összekötött vizsgálatra, amely a vérben jelen lévő és a környezetben tartósan megmaradó ún. perzisztens szerves szennyezőket (persistent organic pollutants, POP) mutatja ki.

Ilyen anyagok például a növényvédő szerek és a – mindennapi tárgyainkban megtalálható – égésgátló anyagok is; ezek a mérgező anyagok képesek felhalmozódni a szervezetünkben, és sajnos sokkal tovább maradnak bennünk, mint ahogy azt szeretnénk. Anna Turns vérében egy erre szakosodott norvég laboratóriumban olyan vegyi anyagoknak a nyomait találták meg, amelyeket évtizedekkel ezelőtt kivontak a piacról, például a hírhedt DDT nevű rovarirtó szerből visszamaradó metabolitot (kis mennyiségben), valamint aggasztó mennyiségű, és kevésbé ismert PFAS-eket, avagy “örök vegyi anyagokat” (perfluor-alkil és polifluor-alkil anyagok – vegyi anyagok egy csoportja, például a teflon-edényekben is megtalálhatóak).

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

A vérvizsgálat eredménye azt is kimutatta, hogy viszonylag magas koncentrációban található oxiklórdán a vérében: ez egy olyan növényvédőszerből maradhatott vissza, amelyet az EU-ban 1981-ben, egy évvel az ökoíró születése után betiltottak, azaz valószínűleg még az anyaméhben kerülhetett a vérébe az anyag. „Ami engem leginkább megdöbbent mindebből az az, hogy ezek szerint vannak olyan nagyon veszélyes vegyi anyagok, melyek életciklusa hosszabb, mint az emberi élet” – vonja le a következtetést Turns.

Hogyan kerülhetjük el a megörökölt szennyeződést?

Adódik a kérdés, miként tudjuk a lehető legjobban megvédeni magunkat és gyermekeinket a “megörökölt” veszélyes vegyi anyagoktól.

Valószínűleg azért nem szentelünk elég figyelmet a vegyi anyagok által okozott szennyezésnek, mert a probléma nem látható. Az utóbbi időben rengeteget lehetett hallani az egyszer használatos műanyag termékekről – a PET palackok, szívószálak és nejlonzacskók az eldobható, “egyszer használatos” kultúránk, a túlfogyasztás kézzelfogható, látható tünetei. De ez még nem minden.

Turns a vérvétel eredményeit látva megfogadta, hogy csökkenti a vegyi anyag lábnyomát, sőt a családjáét is, ezért belevetette magát a tudományos cikkekbe, majd praktikus, egyszerű szabályokat dolgozott ki otthonuk tisztán tartására.

1. Mondj nemet a zöldre festésre!

Ne hagyd magad: nem verhetnek át holmi agyafúrt marketingesek, akik arról akarnak meggyőzni, hogy a legújabb varázsszerre van szükséged a takarításhoz. Mindig válaszd a kevésbé mérgező takarítószert! Ha egy termékcímkén a fenntarthatóság szerepel, keress rá bizonyítékot! Tölts le egy bevásárló appot, például a Tudatos Vásárló Alkalmazást, ami segít kideríteni, hogy a fenntarthatóként árusított termékek mennyire fenntarthatóak valójában.

Ne feledjük, hogy a “természetes”, “környezetbarát”, “természetbarát” és hasonló jelzőket nagyon gyakran ellenőrizetlenül használják. Légy gyanakvó, ha egy terméket “vegyi anyag-mentesként” vagy valamilyen “mentesként” hirdetnek: ilyen ugyanis nem létezik, minden anyag vegyi anyag, de nem minden vegyi anyag káros. Sok márka igyekszik elvonni a vásárlók figyelmét azzal, hogy azt kommunikálják, mit nem tartalmaz a termékük. Általában azok a márkák megbízhatók, amelyek teljesen átláthatóvá teszik a beszállítási láncaikat és a termékeik összetevőit is, vagyis akik arról beszélnek, hogy mi van a termékeikben.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

2. Hagyd el a fertőtlenítőt!

Gondold át, hogy mit húzol le a vécén, vagy öntesz le a lefolyón. A fertőtlenítő hatású maró szerek megmérgezik a vízi élővilágot és irritálják az emberi légzőrendszert. A klórtartalmú fertőtlenítőszerek túlzott használata az antimikrobás szerekkel (antibiotikum) szembeni rezisztenciához vezethet, ráadásul, a legtöbb esetben a környezetbarát tisztítószerek, mint a szódabikarbóna vagy az ecet citromlével keverve – no meg egy kis sikálás – is tökéletesen megteszi.

Az otthonunk nem steril, és nem is kell annak lennie! A fertőtlenítőszereket hagyd csak meg az egészségügyi intézményeknek, és keresd inkább az egyre népszerűbbé váló probiotikus tisztítószereket, melyek (a kórokozók elleni küzdelem első lépéseként) a lakáson belüli egészséges baktériumflóra kialakítását célozzák.

A vírus miatt többet fertőtlenítünk, nőtt a mérgezések száma

3. Légy tudatos portörlő!

Valószínűleg te sem szeretnél gyakrabban portalanítani, nem is kell – e helyett légy céltudatos portörlő! A felnőttek – akaratlanul – napi 20mg port nyelnek le. A gyerekek és a háziállatok ennél is többet. A gond az, hogy rengeteg, különböző árucikkből származó mérgező vegyi anyag halmozódik fel a porban, az illatosítószerektől kezdve a PFAS-ekig, ezért fontos, hogy rendszeresen töröljük le a bútorokról a port egy nedves ronggyal – fényezni őket nem szükséges.

Az ablakpárkányokra és polcokra ne pazarolj túl sok energiát, e helyett mindenképp rendszeresen törölgesd le az elektronikai cikkeket (wifi router, DVD lejátszó, játékkonzolok), mert az ezekben megtalálható tűzgátló vegyi anyagok a rajtuk megülő porban halmozódnak fel.

Kimutatták: gyermekeink bélflórája az otthoni vegyszerek szerint alakul

4. Felejtsd el a mesterséges beltéri illatosítókat!

Az otthonunk nem kell, hogy tobzódjon a mesterséges fenyő- vagy tengerillatban. A légfrissítők, illatosítók koncentrált formában tartalmazzák a beltéri szennyezőanyagokat, így jó eséllyel növelik az egészségügyi, például asztmás, panaszokat. Az illatosított tisztítószerekből visszamaradt anyagok megmaradnak a ruhán és az ágyneműn, terítőn. Nem minden szintetikus illatosító káros, de sok összetevőjüket nem sorolják fel a címkén, és így valószínű nem tudunk eleget arról, hogy mi mindent tartalmaznak.

10+1 tipp: így tisztíthatod a lakás levegőjét vegyszerek nélkül

5. Kerüld a PFAS-eket!

A nadrágod térdfoltvarrásától kezdve a tapadásmentes edényekig, az élelmiszercsomagolástól kezdve az elkenődésmentes szempillaspirálig – rengeteg mindennapi termékünkben megtalálhatóak a PFAS vegyi anyagok. A PFAS rövidítés a perfluor-alkil anyagokat jelöli, majdnem 5000 féle vegyi anyag tartozik ide. Ezek a hihetetlenül szívós vegyi anyagok nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, megmaradnak a szervezetünkben és a környezetben egyaránt. Sok PFAS-nek endokrinromboló hatása van: ezek hormonháztartást zavaró anyagok, sőt néhány közülük rákkeltő hatású.

Gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), mert nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, és

mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

Az a termék, amelyről azt állítják, hogy vízálló, rozsdamentes, foltálló, zsír- vagy vízlepergető, az valószínűleg valamilyen PFAS-t tartalmaz. Ha kíváncsi vagy, hogy az adott termék tartalmaz-e PFAS-t, csináld meg a “gyöngyszem tesztet”! Cseppents egy kis olívaolajat az adott termék felületére: ha az olaj gyöngyszemformává alakul, nagyon valószínű, hogy tartalmaz valamilyen PFAS vegyi anyagot.

Utána pedig tedd fel magadnak a kérdést: a termék állítólagos előnyei felülmúlják-e a mérgező anyagokból eredő káros hatást? Ha úgy gondolod, hogy nem, tudatosan keresd a PFAS-mentes alternatív megoldást!

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

6. Vedd észre a láthatatlan vegyszert!

Növényvédőszerből visszamaradó, mérgező anyagok mutathatók ki a gyümölcsök és zöldségek héján, a kenyér belsejében, a nem biopamutból készült ágyneműn és még a nem bio tampon felületén is. Ezek a mezőgazdasági vegyi anyagok, melyeket eredetileg a terményekre permeteznek, hogy megöljék a rovarokat, gyomokat, gombákat, az otthonunk minden szegletében megtalálhatóak. Próbáld meg csökkenteni a növényvédőszereknek való kitettségedet! Vegyél biót azokból az élelmiszerekből, amelyeket a legtöbbet fogyasztasz!

A közösségi mezőgazdaságok, különböző dobozrendszerek közül a legtöbb bio minőségű, helyi, szezonális élelmiszert biztosít vevőinek. Gyere el Családi napunkra február 13-án, és személyesen is megismerheted a hazai közösségi gazdaságokat!

Eper, szőlő, bogyós gyümölcsök – ezekben van a legtöbb vegyszerkoktél

7. Csak lélegezz!

A beltéri szennyezőanyagokat és illékony szerves vegyületeket (VOC-k: például a formadelhid és a benzin) nagyon egyszerűen elkerülheted: nyiss ablakot! Szellőztess ki jól, ha nyílt tüzet használsz – bár a megújuló energiaforrásból töltekező elektromos tűzhely mindig kevésbé szennyező megoldás – és használd a páraelszívót, ha van. Ha van konyhai szagelszívód, inkább a hátsó főzőlapokat használd, így több szennyezőanyagot tud eltávolítani a szagelszívó. Éjszaka a testhőmérsékletünk miatt felmelegszik az ágy, így több VOC szabadul fel a hagyományos poliuretán matracokból: szellőztesd ki gyakran a hálószobát, vagy még jobb, ha olyan matracot használsz, amelynek a felső rétege természetes anyagokból készült!

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

8. Keresd a használt termékeket!

A VOC-k elszabadulása leginkább a bútorokból és az MDF-lapokból (közepes sűrűségű farostlemezekből) történik, és leginkább akkor, ha újak. Ezért érdemes inkább a garázsvásárokban a használt bútordarabokat keresni, főleg ha épp gyerekszobát rendeznél be. Ha mégis új bútordarabot vásárolnál, kicsomagolás után hagyd szellőzni egy pár napig, csak ez után rakd össze. Ha polcokat vagy más tartóelemeket szerelsz fel, használj csavarokat a ragasztók és ragasztószalagok helyett. Ha pedig bútorokat újítasz fel, használj alacsony VOC-tartalmú festéket, lakkot.

Vásárolj használt ruhát és textileket: ezek lényegesen kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, ha tartalmaznak egyáltalán, ráadásul így kevésbé ösztönzöd a piacot arra, hogy új cikkeket gyártson.

9. Méregtelenítsd az étrended!

A nagyon vegyszeres étrend megterheli a szervezetet, a természetes méregtelenítő mechanizmusunk számára – elsősorban a vese és a máj számára – nagyobb kihívást jelent, ugyanúgy, mint a dohányzás vagy az alkohol. Fogyassz annyi antioxidánst tartalmazó étket, amennyit csak bírsz! Az antioxidáns segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek a vegyi anyagokkal való találkozás nyomán keletkeznek és károsíthatják a DNS-t, sőt degeneratív betegségekhez is vezethetnek. Egyszóval: egyél sok friss zöldséget, gyümölcsöt, magot és bogyót – s ha lehet, minél többet ökológiai gazdálkodásból!

Soha nem késő bioélelmiszerre váltani az egészségedért

Anna Turns Go Toxic Free: Easy and Sustainable Ways to Reduce Chemical Pollution c. könyve idén januárjában jelent meg angol nyelven.

 


LIFE ITM logoA cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata finanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

793
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


553
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás