fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szavazz a világ legfelelőtlenebb vállalatára!

Kizsákmányoló munkafeltételek, környezetvédelmi károk, szándékos félretájékoztatás. Részben ilyen bűnök terhelik az év legfelelőtlenebb vállalatát. A Public Eye Awards keretében 7 vállalat közül választják ki a legkártékonyabbat. Szavazz te is!

A davosi Világgazdasági Fórum már szinte tradicionális színhelyévé vált a hatalmilag túlterjeszkedett vállalatok, a társadalmi igazságtalanságok elleni véleménykifejtésnek. Nem csoda, hogy 2000 óta ezen a helyszínen adják át a Berne Declaration és a Greenpeace által szervezett díj, a Public Eye Awards díjat a világ legfelelőtlenebb vállalatának.

A jelöltekről és felelőtlenségeikről a Greenpeace blogján olvashatsz:

1. Shell: olajipari nagyvállalat
2. Goldman Sachs: pénzügyi nagyvállalat
3. G4S: őrző-védő cég
4. Repower: energetikai vállalat
5. Coal India: bányavállalat
6. Lonmin: bányatársaság
7. Alstom: energetikai és közlekedési konglomerátum

 

A „kitüntetést” az a vállalat nyeri el, amely a legtisztességtelenebbül bánik a környezettel és a társadalommal. A jelölteket a szervezők nevezik meg, közülük a netes szavazók voksai alapján véglegesedik a verseny. A tavalyi legrosszabb a Vale multinacionális bányatársaság lett. A világon második legnagyobb bányászattal foglalkozó vállalat többek között részt vett a Belo Monte gát építésében is, amely miatt 40 ezer amazonasi őslakos volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét.

A tavalyi év legfelelőtlenebb vállalata

Érdemes tanulmányozni a Public Eye szégyenfalát, a korábbi díjazottak listáját, amelyen a Walt Disney, Shell, Citigroup, Roche vagy a Bridgestone is megtalálható. Az idei jelöltek valamelyikére január 22-ig itt adhatod le a szavazatodat!

Forrás: Greenpeace blog

Kép: Public Eye hivatalos oldala

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás