fbpx

| Tudatos Vásárló

Szatyor bolt: bevásárló közösség, öko bolt és zöld catering egyben

Tíz éve néhány barát Budapest közelében fenntartható, emberléptékű gazdaságokat és olyan termelőket keresett, akiktől gondosan termesztett élelmiszert vásárolhatnak. Így indult a Szatyor Bevásárló Közösség, majd a Szatyor Egyesület és a Szatyorbolt. Kármán Erikával, az egyik alapítóval beszélgettünk.

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Ez manapság egy trendi meghatározás, amit sok mindenre szeretünk használni, de mindenkinek mást jelent. Nekem azt, hogy napi szinten átgondolom, hogy emberi létemmel milyen hatással vagyok a környezetemre. Mennyi szemetet “termelek”, milyen cégeket, márkákat vagy éppen termelőket támogatok vásárlásaimmal. Számomra fenntartható az, amikor nem veszünk el többet, mint amennyit vissza tudunk adni. És mivel igen keveset tudunk visszaadni (a természetnek) ezért keveset veszek el én is. Igyekszem az egyszerűséget keresni, sokszor egyébként azt a legnehezebb megtalálni.

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

A Szatyorhoz való szoros kötődésemből adódik, hogy helyi, szezonális és megbízható forrásból származó élelmet veszünk, eszünk. Nagy duzzogva, de lemondtam a banánról, a kesudióról és az avokádóról, amik nagy kedvenceim voltak.

Miután megismertem, hogy milyen környezeti és társadalmi szintű negatív hatása van ezeknek a termékeknek, nem volt kérdés, hogy ezek a tények felülírják az igényeimet. Többnyire hazai alapanyagokat használva magam készítem el kozmetikumaimat. Illetve egy kis házban élünk és szeretnénk egy még kisebbe költözni. 

 


 

A vállalkozás működése hogyan járul ehhez hozzá a hétköznapok során?

A Szatyorbolt is Tudatos Vásásrló Kedvezménykártya elfogadóhely. Legyen neked is Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád, és vásárolj olcsóbban több mint 70 zöld, jófej helyen! 
 

A Szatyorban vásárlást alternatívnak mondanám, amire gondolatban és tettben is át kell állni. Amit kedden délig rendelsz, azt csütörtökön megkapod. Így csökkentjük szinte nullára az élelem hulladék mennyiségét, ami ma minden fejlett országban komoly mennyiség.

A csomagolásban is azt valljuk, hogy a kevesebb több, hozzánk szatyorral érdemes érkezni, mert többféle kimérős terméket árulunk, hogy ösztönözzük a vásárlókat, használják a saját csomagolásukat.

A termékek közeli, ha lehet, 50 km-es körzetből érkeznek és szezonálisak, így a szállításhoz és termesztéshez kapcsolódó ökolábnyom is kisebb. A belvárosi biciklis házhoz szállításunk hajtóereje is ez.

A történetünk alapja pedig a közvetlen termelő-vásárló  kapcsolat. Egymást megismerni, tanulni, visszajelzést adni és kapni, kapcsolódni pedig a termelői látogatásokon lehet. Ilyenkor áll össze a kép, hogy a heti nagybevásárlásnak milyen hatása van a környezetünkre és azokra az emberekre, akik az ételeinket készítik.

 

Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül) miért?

A rozskenyér és a natúr sajtkrém kombója, persze idény zöldséggel vagy csírával. A kenyér a Bartók Béla útról érkezik, a sajtkrém Érdről, és a zöldség is mindig a közelből, tehát minden helyi és szezonális. Ami a legfontosabb, hogy egyúttal nagyon finom is.

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglalkozz?

Mindig is érdekelt hogyan termesztik, készítik azokat az élelmiszereket, amiket eszünk. A kezdeti kíváncsiság oda vezetett, hogy elkezdtem látni a különbséget a nagyüzemi és a kis léptékű termények között, megismertem azokat, akik ezekkel az élelmiszerekkel foglalkoznak, és hát igen nagy a különbség.

Arra gondoltam, hogy ha engem érdekel ez a dolog, akkor biztosan másokat is. Ez így is volt, hasonló értékek mentén gondolkodó emberekként kezdtünk csoportosulni és mindenki nagyon élvezte, hogy van közös téma, számos kapcsolódási pont. Szóval az alap kiinduló ponton túl a közösségben való közös gondolkodás és cselekvés is nagy motiváló erő volt, hogy egy ötletből egy ilyen közösségi vállalkozás szülessen.

 

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a bolt és az egyesület?

Mi úgy mondjuk, két lábbal állunk a földön. A Szatyorbolt, társadalmi vállalkozásunk piaci lába, ahol a tudatos vásárlást a gyakorlatban tudod megvalósítani. Ennek elődjével, a bevásárló közösséggel kezdődött minden, mert erről nem elég csak beszélni, megfogható termelői áruért érkeztek közénk az emberek.

A civil láb a Szatyor Egyesület, ahol a mindennapi környezettudatos élet felé tehetsz egy lépést velünk. A jó étel szeretete hozott bennünket össze, így a főzőkurzusok, az egészséges táplálkozás témájú beszélgetések vagy a közösségi befőzés sok embert vonz, de készítünk együtt natúr kozmetikumokat is és meglátogatjuk, megismerjük a termelőket is. Vagy ha épp egy finom, zöld ebédet kérnél egy megbeszélésre, abban is segítünk!

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

A Szatyorbolt is Tudatos Vásásrló Kedvezménykártya elfogadóhely 🙂

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás