fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szárított, csomagolt vagy frissen reszelt bio citromhéj: melyik a drágább?

| Nagy Melinda

Utánanéztünk, mennyivel drágább az előre csomagolt répa, sajt, szalámi, de vajon a sütibe szórt bio citromhéjjal mi a helyzet? 

A gyümölcs héja fogyasztásra alkalmatlan – hirdeti a citrom, narancs csomagolására akasztott tájékoztató. A citrusfélék héját többféle vegyszerrel is kezelik, mielőtt a boltba kerül, ezért nem szabad a süteménybe reszelni. Talán éppen emiatt lett az utóbbi években népszerű a reszelt, szárított, csomagolt citromhéj. 

A biót nem kezelik vegyszerrel?
De igen. Attól, hogy valami bio minősítésű, még használnak vegyszert legfeljebb „csak” az ökológiai gazdálkodásban megengedett anyagokat.

Praktikus, mert sokáig eláll, de a frissen reszelt citromhéjhoz nem sok köze van, sem illatra, sem ízre, sem kinézetre – ez a képünkön is látszik, és a kóstolás is hasonló eredményt hozott (pedig ehhez még citromolajat is adtak).

 

 

Megnéztük, mennyivel éri meg jobban, ha rendszeresen bio citromot vásárolunk. Mivel ezt nem kezelik egészségre kockázatot jelentő gombaölő szerekkel, kevesebb ideig áll el, lehet reszelni, facsarni, szárítani, hogy később is legyen, sőt, fagyasztható is. Vagyis ha akarjuk, gyakorlatilag minden része felhasználható. 

 

 

Szóval vásároltunk a drogériában 1 csomag reszelt, szárított bio citromhéjat, és az egyik hipermarketben vettünk egy csomag (400 grammos hálós csomagolású) bio citromot. Az előrecsomagolt 199 forint volt, az infó szerint egy darab citrom héját tartalmazza. A 400 gr-os citrom 399 forint volt, 6 db citrom volt benne, vagyis egy darab citromért kerekítve 67 forintot kellett fizetnünk. A két adag nagyjából ugyanannyi lett, mondjuk, reszelni még lehetett volna, de olyan lédús volt, és puha volt a héja, hogy a reszelés végén kiszakadt. A még régi, kopott reszelőnk nem bírt el vele.

 

 

A különbség összesen, kerekítve 135 forint lett, tehát majdnem háromszor többet fizetünk a csomagolt verzióért. Rendben, hogy egy percig kellett reszelni, cserébe viszont egy pohár friss limonádét is kaptunk. 

 

 

Sajnos nem mindenhol lehet bio citromot kapni. Kétszer kellett fordulnunk egy nagy hipermarketben, és másodszorra is az utolsót sikerült elcsípnünk, míg a kezelt héjú citromból végtelen halmok álltak a zöldség-gyümölcs részlegen. A csomagolt változat előnye, hogy manapság sok helyen, folyamatosan elérhető.

 

Fotó: Nagy Melinda

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok