fbpx

| Roaming-veszélyes területek (NHH)

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szándékolatlan roaming

Ha van valami különösen bosszantó a mobiltelefonban, az a szándékolatlan roaming. Ha nem vigyázunk, a határközeli területeken könnyen megugrik a telefonszámlánk!

A mobiltelefon egyik előnye a roaming (barangolás) lehetősége, azaz, hogy külföldön is használhatjuk telefonunkat. A külföldi telefonhasználat tarifáiról az utóbbi hónapokban sok szó esett. Lassan egy éve, hogy az Európai Unión belül jelentősen csökkentek a beszéd-célú roaming tarifák, napjainkban pedig az SMS és más adat-roaming árak csökkentése van napirenden.

Sokkal kevesebb szó esik azonban a szándékolatlan roamingról, arról a jelenségről, amikor mobiltelefonunk már a határ hazai oldalán is átvált egy külföldi szolgáltató hálózatára.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) az idei turistaszezonra egy olyan térképet készített, amely mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye ennek a természetes, de esetenként bosszúságot és felesleges kiadást okozó jelenségnek. A szándékolatlan roaming olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak – és még sorolhatnánk.

A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, „átlógnak” a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon – amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. Ez a szándékolatlan roaming, ami esetenként sokba kerülhet, hiszen roaming környezetben sokkal drágább telefonálni, SMS-t, MMS-t küldeni, vagy internetezni, ráadásul a hívásfogadásért is fizetni kell.

A felesleges költségek elkerülése érdekében érdemes körültekintőnek lenni. Egyrészt valamennyi szolgáltató kötelezően SMS-ben tájékoztat a hálózatváltásról és célszerű figyelni a telefon kijelzőjén megjelenő szolgáltató nevét is. Ha ez nem a megszokott hazai szolgáltatónké, akkor már biztosan roaming-környezetben vagyunk. A jelenség kivédésének a legegyszerűbb módja, ha mobiltelefonunkat időben kézi hálózatválasztásra állítjuk, hiszen így az nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás