fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják

| Tudatos Vásárló, Mayer Barbara

Keresztesiné Drevenka Orsolya egy igazán talpraesett fiatal anyuka, aki kezdőként vágott bele a gazdálkodásba, egy kis nógrádi faluban. 2015-ben indították el férjével és szüleivel a Szandaszögi Ökokertészetet, igazi családi gazdaságként. Ma már 95 családnak termelnek biozöldséget, Budapesten, Vácon és Balassagyarmaton van átadópontjuk. Sok erőt ad nekik a mindennapokhoz, hogy közösséget alkotnak a vásárlóikkal.

közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

Orsi férjével, Zoltánnal és szüleivel vágott bele a kertészkedésbe 2015-ben Szandán, ahol létrehozták a Szandaszögi Ökokertészetet. Egy málnás telepítésével kezdték, de hamar kiderült, hogy ez hosszú távon nem fog működni a helyi munkaerőhiány miatt, így egy évre rá belefogtak a zöldségtermesztésbe is. Már az első évük nagyon jól sikerült, és 2016-ban már több étteremnek is szállítottak friss és ízletes biozöldségeikből.

Téged is várnak a közösségi gazdaságok, itt lista, idén hol kihez tudsz csatlakozni!

Lendületes indulás

Orsi 2015-ben ismerkedett meg a szomszédos Terényben működő Magosvölgy Ökológiai Gazdasággal. és ott halott a közösségi mezőgazdálkodásról. Nagyon megtetszett neki a modell, ezért úgy döntöttek, hogy a következő évben az éttermek mellett már családoknak is szállítani fognak. Édesanyjával mindketten dolgoztak a kereskedelemben, és nem szerették a kiszolgáltatottságot. Eleinte eljártak piacozni is, de nagyon személytelennek érezték. „Nehéz az árusítás, amikor mindenki csak az árat figyeli, és a biotermékek esetében ez még nehezebbnek tűnt. Úgy éreztük, a közösségi mezőgazdálkodás rendszere biztonságot adhat nekünk termelőnek és a tagoknak is, hiszen tudják, honnan származik az élelmiszerük.” Így 2017 tavaszán belevágtak a közösségi gazdálkodásba 35 budapesti családdal. Ez idén a harmadik évük, és lényegesen stressz-mentesebbnek érzik az életüket.

A képen egy színpomásra sikerült nyári egész doboz látható

15 fajta paradicsom, lecsó, savanyúság

A Szandaszögi Ökokertészet idén már 95 családot lát el zöldségekkel, és Budapesten kívül már Vácon és Balassagyarmaton is van átadási pontjuk. A szezon áprilisban indul és karácsonyig tart, az átadások heti rendszerességgel történnek. Két dobozméretük van, feles és egész. A dobozok általában 8-10 féle zöldséget tartalmaznak, de ez nyáron elérheti a 15-16 félét is. Igyekeznek változatos dobozokat összeállítani, idén például csak paradicsomból 15 fajtát kóstolhattak a tagok, és paprikából is 6-7 féle került a dobozokba. A tagok fűszernövényeket is kapnak, és nyáron Orsi és anyukája sok mindent eltesz, így a késő őszi és téli dobozokat lecsó, paradicsomlé, szószok és savanyúságok gazdagítják.

A legutóbb megtöltött dobozokban a következőket kapták a tagok: gumós zeller zölddel, színes céklacsomag, saláta mix, csíra mix, petrezselyem csokor, pár szem az utolsó paprikákból, sóska, fejes káposzta és Szandaszögi lecsó.

Orsiék példája azért egyedülálló a hazai közösségi gazdaságok között, mert komolyabb mezőgazdasági tapasztalat és előképzettség nélkül vágtak bele a gazdálkodásba. Az indulásban segített, hogy 2015-ben nyertek a Széchenyi Program fiatal gazda pályázatán, amellyel biztosítani tudták a szükséges infrastruktúrát és eszközöket. Emellett a TVE egy képzésén Orsi találkozott Magyari Ildikóval, aki a Kertvárosi Kamrát működteti Budapesten a 15. kerületben, amely a zöldségközösségi budapesti átadópontja lett.

Ildikó a tagtoborzásban és a közösség szervezésben is segített, és Orsiék a Magosvölgytől és más közösségi gazdáktól is kaptak szakmai tanácsot. Időközben Orsi elvégezte a kertészmérnöki szakot is, így most már a szakmai tudás is biztosított a mindennapi munkához.

Gazdaság, méhekkel

A gazdaság a Nógrád megyei Szandán található közel 2 hektáron, ebből a szabadföldi rész 1,5 hektár, ami mellett 1500 m2 fóliasátor is található. Orsiék már az indulástól biogazdálkodást folytatnak, a gazdaság bio-minősítéssel is rendelkezik. Több mint 40 féle zöldséget termesztenek, ami egy évben a 60-80 fajtát is eléri. Zoli méhészkedik is, idén már 11 méhcsaládjuk volt és a méztöbbletet a közösség tagjai megvásárolhatták.

Ha szeretnél vegyszermentes, hazai zöldséget, gyümölcsöt vagy szabadtartásos állati terméket enni, csatlakozz egy közösségi gazdasághoz! Így ismert forrásból jó minőségű friss termékekhez juthatsz, támogatod a termelőt és még egy közösség részévé is válsz. Itt a lista a gazdaságokról, lehet csatlakozni.

Ahogy az alábbi képen is látszik, a gazdasággal kapcsolatos feladatokból mindhárom generáció kiveszi a részét. Orsi édesanyja a nyári befőzésekben és a gazdasággal kapcsolatos adminisztrációban, édesapja az átadásoknál és az öntözésben segít. Orsi irányítja a gazdaságot, ő látja el a főbb kertészeti feladatokat is, segítőjükkel, Magdival. Zoli, Orsi férje munka mellett segít be, ő elsősorban a gépeket kezeli, a talajmunkákat és a növényvédelemmel kapcsolatos feladatokat látja el. Orsiék két gyermeke is sok időt tölt a gazdaságban, ők lelkes kis traktorosok.

Személyes kapcsolat a tagokkal és a salátákkal

Orsi nagyon szereti az átadásokat és a nyílt napokat, és azt, hogy személyesen ismerik egymást a tagokkal. „Amikor dolgozunk a kertben, amikor a zöldségek közt vagyunk, majdnem minden salátának van egy neve. Sokkal személyesebb így a termelés, mert ha ránézek a salátára a tagok jutnak eszembe, hogy ők fognak ebből enni. Nem pedig az, hogy ezt most locsolni kell… teljesen más így a munka is. Van, hogy én is egész nap ugyanazt a mozdulatot csinálom, de teljesen más így a hangulatom, a munkához való hozzáállásom, mert tudom, hogy kinek termelem.”

Tervek

A 2020-as év lesz a Szandaszögi Ökokertészet zöldségközösségének negyedik szezonja, és Orsiék szeretnének még egy picit nőni, és beállni egy 120 tagot számláló méretre. Ehhez a málnást felszámolták, és helyére további 1000 m2 fóliasátrat alakítanak ki a tavaszi szezonkezdésre. Egy körülbelül fél hektáros területen gyümölcsöst is terveznek, ahova vegyesen alma, körte, szilva és diófákat ültetnének, amit ribizli, szeder és málna egészítene ki.

Ha szeretnél csatlakozni, keres Orsit a szandaszogi@gmail.com email címen, február végéig lehet csatlakozni a következő szezonra. Év elején tagtoborzón is találkozhatsz Orsival, ehhez figyeld a gazdaság Facebook oldalát a részletekért.

Képek: Szandaszögi Ökokertészet

Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) és a  SolidBase projekt keretében az Európai Bizottság támogatásával készült. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok