fbpx

Szakértői és kutatómunka

2013. Kutatás a kiskereskedelmi láncok nemzetközi zöldség és gyümölcs beszállítói láncaira vonatkozó vállalati politikákról

Kutatásunk a holland SOMO, a német Oxfam és CIR, a Traidcraft és a Fogyasztóvédelm Világszervezet közreműködésével készült, és az Európai Unió EuropeAid programja támogatta. A kutatásban, miután a kiskereskedelmi láncok elzárkóztak a válaszadástól, a láncok nyilvánosan elérhető üzletszabályzatait vizsgáltuk.

 

2012. Igazságosság és méltányosság a magyarországi elektronikai összeszerelő üzemekben

A TVE a holland SOMO és a TÁRKI közreműködésével kutatást végzett a gyári munkások és vezetők körében az hazai elektronikai összeszerelő szektorban tapasztalható munkakörülményekről. A kutatást az Európai Unió EuropeAid programja támogatta.

 

2012. Vélemények az élelmiszervásárlás társadalmi hatásainak lakossági megítéléséről

A TVE kutatást végzett arról, hogyan érzékelik a fogyasztók vásárlási döntéseik, illetve a szupermarketláncok beszerzéseinek hatásait a globális és magyarországi élelmiszerellátási láncban az ESSRG és a Medián körzeműködésével. A kutatást az Európai Unió EuropeAid programja támogatta.

 

2012. Szabályozási megoldások az európai élelmiszerellátási láncokban

Összehasonlító nemzetközi jogi elemzés a nagyléptékű kiskereskedelmi láncok szabályozásáról a beszállítók védelmében.  A kutatást a Brit Nemzetközi és Összehasonlító Jogtudományok Intézete végezte és az Európai Unió EuropeAid programja támogatta.  A TVE közreműködött a magyar rész elkészültében.

 

2012. A közösségi mezőgazdákodást támogató és gátló tényezők a gazdák és a fogyasztók körében

Kvalitatív kutatásunk a közösségi mezőgazdálkodók, illetve fogyasztóik körében vizsgálta, hogy mitől lesznek sikeresek a közösségi mezőgazdálkodási kezdeményezések. A kutatás az ESSRG közreműködésével készült.

 

2011. Fenntarthatósági kérdések a nagy kereskedelmi láncok önszabályozásában: etikai kódexek

A hipermarketek működéséből fakadó negatív fenntarthatósági hatások mérséklésére irányuló önszabályozási kezdeményezések közül az etikai kódexeket vizsgáltuk. A kutatást az EEA and Norway Grants támogatásával valósult meg.

 

2011. A hipermarketek gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai

A 2009-2011 időszakban több módszerrel, hat önálló kutatás keretében vizsgáltuk a hipermarketek hatásait és a káros hatások mérséklését szolgáló szabályozási és önszabályozási eszközöket az EEA and Norway Grants támogatásával.

 

2011. A hipermarketláncok beszerzési politikáinak vizsgálata

Kutatásunk a magyarországi hipermarketláncok vállalati politikáit kívánta vizsgálni azonban a Spar kivételével a láncok nem kívántak részt venni a kutatásban. A kutatást az EEA and Norway Grants támogatta.

 

2011. Fenntarthatósági kérdések a nagy kereskedelmi láncok önszabályozásában: etikai kódexek

A hipermarketek működéséből fakadó negatív fenntarthatósági hatások mérséklésére irányuló önszabályozási kezdeményezések közül az etikai kódexeket vizsgáltuk. A kutatást az EEA and Norway Grants támogatásával valósult meg.

 

2011. A hipermarketek gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai

Kontrollcsoportos vizsgálat a szupermarketek gazdasági, társadalmi és környezeti hatásairól. A tanulmány szerzői Kopasz Marianna és Gulyás Emese. A kutatás az EEA and Norway Grants támogatásával valósult meg.

 

2010. A fenntartható fogyasztást gátló és ösztönző tényezők, igények feltárása

Fókuszcsoportos kutatás a különböző vásárlási szokásokat követő fogyasztók körében a húsfogyasztás, a helyi termékek és a biotermékek fogyasztása és a területén a Fact Intézet közreműködésével. A kutatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-5.5.6. programja finanszírozta.

 

2010. A fenntartható fogyasztással kapcsolatos attitűdök és a fogyasztók cselekvési hajlandósága

A TVE egy reprezentatív mintás kutatást végzett az élelmiszerfogyasztás és a lakhatás területén a fenntartható fogyasztási mintákról és a fenntarthatóbb megoldások iránti cselekvési hajlandóságról a  Forsense Piackutató  közreműködésével. A kutatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-5.5.6. programja finanszírozta.

 

2010. A fogyasztóvédelem intézményrendszere Európában

A TVE megbízására a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói készítettek összehasonlító elemzést a fogyasztóvédelmi intézményrendszerről Európában. A kutatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-5.5.6. programja finanszírozta.

 

2010. Fogyasztóvédelmi tudás és cselekvés

Felmérés a magyar felnőtt lakosság tudásáról a fogyasztóvédelmi problémák rendezési lehetőségeiről, illetve önálló problémamegoldási hajlandóságáról a  Forsense Piackutató  közreműködésével. A kutatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-5.5.6. programja finanszírozta.

 

2010. Fenntartható fogyasztás és fogyasztóvédelem

A fenntartható fogyasztás megjelenése az ENSZ, az Európai Unió és egyes fejlett fogyasztóvédelmi kultúrájú európai országok fogyasztóvédelmi tárgyú stratégiai és közpolitikai dokumentumaiban, illetve a hazai fogyasztóvédelmi stratégiában és cselekvési tervben. A kutatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-5.5.6. programja finanszírozta.

 

2010. Virtual Junk Food Playgrounds in Europe: Advergames in the UK and Hungary

Az egyik első kutatás a gyerekeknek szóló online játékokba ágyazott reklámokról (advergames), és ennek etikai vonzatairól. A magyarországi elemzéseket a TVE munkatársa végezte.

 

2010. A járványszerű elhízás elleni többoldú együttműködések Európában

A fejlett világban egyre inkább társadalmi problémává terebélyesedő elhízás ellen ténykedő szektorok közötti együttműködést vizsgálta az Obesity governance projekt, melyben a TVE végezte a magyarországi, romániai, szlovákiai és szlovéniai kutatásokat.

 

2009. A nagyméretű kiskereskedelmi láncok fenntarthatósági hatásainak mérése – Attempting to Measure the Sustainability Effects of Large Retail Chains

A szupermarketláncok fenntarthatósági hatásait értékelő hazai és nemzetközi kutatások áttekintése. A kutatást az EEA and Norway Grants támogatásával valósította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

 

2008. Sustainable Consumption 2008 Conference

A második magyar, kifejezetten a fenntartható fogyasztással foglalkozó tudományos konferencián bemutatott tanulmányokat összefoglaló kötet Gulyás Emese a TVE munkatársa és Vadovics Edina szerkesztette.

 

2007. Fenntartható fogyasztás Magyarországon 2007

Az első magyar, kifejezetten a fenntartható fogyasztással foglalkozó tudományos konferencia ötletgazdái Gulyás Emese a TVE munkatársa és Vadovics Edina voltak, ők szerkesztették a konferenciakötetet is.

 

2007. ÖKO folyóirat. Fenntartható fogyasztás különszám.

A Gulyás Emese a TVE munkatársa és Vadovics Edina szerkesztette az ÖKO folyóirat különszámát a fenntartható fogyasztásról.

 

2007. A fenntartható fogyasztás – honnan, hogyan, hová?

A fenntartható fogyasztás fogalmának bemutatása, többek között a fogyasztóvédelem szemszögéből.

 

2007. A fenntartható fogyasztás kihívásai és lehetőségei Magyarországon

Áttekintés a fenntartható fogyasztás magyarországi helyzetéről Gulyás Emese és Ujhelyi Katalin, a TVE alapítóinak, valamint Farsang Andrea tollából.

 

2006. Opportunities and Challenges of Sustainable Consumption in Central and Eastern Europe. The Case of Hungary,

Az egyik első magyar áttekintő elemzés a fenntartható fogyasztás magyarországi helyzetéről, amelyet a TVE alapító Boda Zsolt, Gulyás Emese és Ujhelyi Katalin, valamint Farsang Andrea írtak. Az elemzést Wuppertalban mutatták be, a  SCORE! (Sustainable Consumption Research Exchange) nemzetközi tudományos konferencián 2006-ban.

 

2005. Etikus fogyasztói attitűdök

A TVE 2005-ös kutatása az etikus fogyasztói attitűdökről, a vállalati felelősségvállalásról és a fogyasztóvédelmi információk nyilvánosságáról.

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok