fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szakbolt, pincészet vagy hipermarket? – Bort vásárolni okosan

| Kövécs Gábor

A borvásárlás bizalom kérdése – írja az egyik magyar borászati portál
és ezzel sommásan el is intézné a tudatos borvásárlás mikéntjét.
Csakhogy…

Folyamatosan bővül a választék, ami a Duna Borrégió portálja szerint is felveti a
kérdést, hogy hol érdemes bort vásárolni, hiszen meglehetősen sokfelé árulják.
Éppúgy vásárolhatunk bort benzinkútnál, sarki zöldségesnél, mint szuper- és
hipermarketekben vagy elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra is
lehetőség nyílik.

Egyszerűen csak bízni a borban és magunkban elég kevés. A borházakban, borszaküzletekben
szaktanácsokat is kaphatunk. Előfordul, hogy itt egykori sommelier-k dolgoznak,
akik kiválóan ismerik a borokat. Ráadásul ezekben az üzletekben a bort
szakszerűen tárolják.

De nem mindig a drága a jó minőség: ne csábuljunk el, ha
formás palackot vagy hívogató címkét látunk. Az igazán jó borok többsége
jelentéktelen palackban és jelentéktelen címke mögött rejtőzik. Segítségünkre
lehet a különböző borkalauzok tanulmányozása.

Tudnivaló, hogy az ideális tárolóhely hőmérséklete 12
Celsius fok, a levegő páratartalma legalább 60%. A bornak jót tesz a nedvesség,
hiszen a magas páratartalom frissen és rugalmasan tartja a dugót. Ha az kiszárad,
nem zár tökéletesen, a bor így gyorsabban párolog, oxidáció léphet fel, ami
akár tönkre is teheti az italt.

Ne vásároljunk olyan bort sem, ami esetleg évekig állhatott
a polcon! Állva kizárólag a friss és fiatal borokat szokás tárolni, amelyek hamar
fogyasztásra készülnek.

A borválasztás másik optimális helyszínét maguk a pincészetek jelentik: többségük
közvetlenül is árusítja borait. Ezen a ponton a borhoz értő franciák meg is
állnak: az ő tippjük a tudatos borvásárlóknak, hogy lehetőleg pincészetekbe
menjenek. Itt első kézből bizonyosodhatunk meg arról, hogy mennyiben korrekt az
üveg címkéjén szereplő szöveg. A borőpincében mindenképp több információt
hallhatunk (és láthatunk) a borról, mintha az eladót hallgatnánk, faggatnánk egy
szakboltban.

A L’Express című
francia lap aláhúzza: a pincékben „érdekes”(értsd: a kereskedelemben ismert
áraknál sok esetben jóval alacsonyabb) árakkal is találkozhatunk. Ám nem
feltétlenül: a borász és a borát forgalmazó boltok kölcsönösen függnek
egymástól üzletileg, ezért a pincészetnél általában nem sokkal alacsonyabbak az
árak.

Az ember azonban gyakorlatilag elveszett, ha hipermarketben próbál jó bort találni
magának – írja a francia lap. A címkéken sok minden olvasható, de hogy például milyennek
értékeltetett szakmai és fogyasztói körökben az adott termék, arról általában
nincs információ. Jobb esetben egy-egy jeles borászat termékei elkülönítve
találhatók, tudva azt, hogy a vásárló közönség, ha már bort keres, a jó
nevekkel, sikeres régiókkal, évjáratokkal tisztában van. S egy jó tanács: a
neonfényben tárolt borral vigyázzunk, ez a speciális világítás nem tesz jót a
jó boroknak.

 

Forrás: Duna Borrégió,
L’Express

Kép [cc] SXC

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok