fbpx

| Tudatos Vásárló

“A szag erősen támadott” – Mézeskalácsreceptek házi tesztje

Háztartási tesztünkben ezúttal a Tudatos Vásárlók Egyesülete önkéntesei tesztelték a népszerű karácsonyi mézeskalácsrecepteket. Kis tapasztalattal mindegyik recept működött, de a büdös kalácsot nem szerették.

A teszt előkészítése során szerkesztőségünk megtudta, hogy nem a tehetségtelenség miatt várjuk évről-évre fogtörően kemény mézeskalácsokkal a karácsonyt: a jó mézeskalácsrecept nem terem minden bokorban, sőt a profik féltve őrzik praktikáikat. Így az interneten fellelhető népszerű mézeskalácsrecepteket tettük próbára. Az értékelésnél az ismert iskolai módszert használtuk: minél puhább és finomabb lett a mézeskalács, és minél pontosabb volt a recept, annál több pontot kapott. Mindegyik receptnél készenlétben kellett tartani a liszteszacskót, és a sütemények puhaságáért is be kellett vetni a titkos praktikákat. De a trükkök ismeretében bátran nekivághatunk a sütögetésnek.

Egy önkéntesünk által beküldött, jól bevált recept
Mézeskalács (kb. 200 db)
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg méz, 2 kávéskanál (kk) őrölt gyömbér, 2 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk őrölt narancshéj, 1 kg liszt, 3 kk szódabikarbóna, 2 kk őrölt fahéj

A méz és a fűszerek keverékét tűzhelyen felolvasztjuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és hozzáadjuk a cukrot. A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával (az összes lisztbe is lehet), majd hozzáadjuk a mézes-fűszeres margarint. Végül belekeverjük a felvert tojást, és a maradék lisztet.
A tésztát csak nagyjából gyúrjuk össze és egy éjszakát állni hagyjuk hűtőben, vagy hűvös helyen. Jó vékonyra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk és világosra sütjük. Ez fontos, mert különben kesernyés íze lesz. Hagyjuk kihűlni. Nem kell megijedni! Ekkor még kopogós kemény. Amikor teljesen kihűlt, zárható dobozokba rakjuk. Kb. egy héten belül meg fog puhulni. Több hónapig is eláll, persze csak akkor, ha marad belőle.

 

Rögtön puha mézeskalács (www.nosalty.hu)

Anita, Éva és Ilona az internetes kereső első találatául kiadott receptet próbálta ki. Minden zökkenőmentesen indult, egy kis utánajárás után még az egyedi hozzávalókat is be lehetett szerezni. A nyújtásnál azonban nem ment minden simán.

„Odáig nagyon jónak tűnt a tészta, amíg a pihentetés után kivettük a hűtőből, és nem kezdett átmelegedni. De 10 perc után kezelhetetlen állagú lett, ragadt mindenhez, úgyhogy inkább csak egy tepsire valót csináltunk meg egyszerre” – mesélte Anita és Éva, akik együtt kísérleteztek a recepttel.

Ilona gyakorló háziasszonyként épp erre számított: „Minden mézeskalácsreceptből ragacsos massza lesz. A liszt mennyiségét kicsit növelni kellett.” A nyújtás és formázás nagyjából negyven perc alatt kész lett mindkét konyhában. Annak ellenére, hogy az illat és az íz lenyűgöző volt, a mézeskalács állaga nem volt rögtön ideális.

Közvetlenül sütés után még puha volt, de úgy fél órával később ropogós lett. Nem ehetetlenül, de attól még kemény” – értékelt párosunk. A tapasztalat újra megmentette a helyzetet. Ilona praktikája egy hét alatt omlóssá varázsolta a karácsonyi süteményt: „A mézeskalácsokat fémdobozokba raktam. Az egyik közepére félbevágott almát tettem, a másik közepére egy kis bögrébe helyezett vizes papírtörlőt. Mindezek után lezártam a dobozok tetejét.”

Értékelés: 4 pont

 

 

Reformmézeskalács puhán (www.gasztrotipp.hu)

Ani és Barbo kipróbálta, vajon lehet-e egy reformmézeskalács igazán puha. A végeredmény meggyőzőre sikeredett. A receptet mindkét háziasszonyunk módosította egy picit, de úgy tűnik, a lisztcsere és a cukormennyiség csökkentése nem okozott fennakadást. A tészta pihentetése után tesztelőink ismerős jelenségbe ütköztek: „A hűtőből kivett tészta meglehetősen puha, mondhatni folyós állagú volt. Volt már dolgom nehéz tésztákkal, de most meglepően sok lisztet kellett hozzáadnom, hogy gyúrható állagú legyen, és ne tapadjon le a deszkára” – számolt be Barbo. A tészta feljavítása után a sütés pár perc alatt kész is lett, de a mézeskalácsok nagyobbra nőttek, mint Ani sejtette: „Először nagyobb formákat szaggattam ki, és azt hittem, kellő távolságra tettem a papírral bélelt tepsibe. De ritkábbra kell volna tenni.” A díszítést Barbo ötletesen oldotta meg: Idén megpróbálkoztam a hagyományos írókázással. Persze ha már lúd, akkor legyen kövér, így rögtön több színt használtam: a sárgát sárgarépával, a rózsaszínt céklalé hozzáadásával, a barnát pedig kakaóporral állítottam elő.” Végül is elmondhatjuk, lelkes háziasszonyaink idén megelégedetten zárták a karácsonyi kalandot: „A mézeskalács puha és finom. Sütés után rögtön, de egy óra múlva, egy nap múlva és egy hét múlva is.”

Reformsüti

Értékelés: 4 pont

 

Puha mézeskalács (www.mindmegette.hu)

Eszter egyedül vágott a puha mézeskalácsot ígérő recept elkészítésébe. Beszámolójából kiderült, hogy a recept elkészítése kifejezetten egyszerű volt, de az idillinek indult karácsonyi készülődés közben nem mindennapi dolgokat tapasztalt. „A recept szimpatikusnak tűnt, egészen addig, amíg a szalalkálit a meleg tejben forralni nem kezdtem. Olyan rémes szag lett, amilyenre nem voltam felkészülve. Nekem teljesen elvette a sütitől a kedvem, de gondoltam, talán a pihentetéstől elmúlik. Sajnos tévedtem. Sütés közben a szag megint erősen támadott. Még a gyerekek is megjegyezték, hogy ez a süti igen büdös.” A megrázkódtatást az sem feledtette, hogy a díszítés ötletesnek bizonyult. „Egy hét múlva a süti nem kemény, de nem is nagyon puha, inkább szikkadt állagú. Nem tudom elfogadni, hogy egy ételnek hajfestékszaga van. A receptet elővenném jövőre a szalalkáli nélkül, szódabikarbóna vagy sütőpor felhasználásával.”

A hajfestékszagú

Értékelés: 2 pont

 

Házi mézeskalács puhán (saját recept)

Hozzávalók:
20 dkg méz, 15 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 1 tk szódabikarbóna, 11 dkg zabpehelyliszt, 64 dkg fehérliszt, fűszerek(5 tk őrölt fahéj, késhegynyi őrölt feketebors, csipet tk őrölt szerecsendió, 3 tk őrölt szegfűszeg, babszem nagyságú frissen őrölt gyömbér)
Elkészítés:
A fűszereket megőrölöm darálóban, vagy összekeverem a már őrölteket.
A megolvasztott vajat összekeverem a mézzel. Ez alatt a tojást a porcukorral habosra verem, hozzáadom a fűszereket és a mézes vajat. A szódabikarbonát belekeverem a lisztkeverékbe és beleszitálom a folyadékba. Jó alaposan eldolgozom, hogy szinte elváljon az edény falától.
Legalább egy napig pihentetem. Ha hűtőben tartom, a nyújtás előtt két órával kiveszem a hűtőből, hogy ne legyen nagyon dermedt a tészta. A nyújtódeszkát lisztezem. Azon kinyújtom egy-másfél centis magasságúra és kiszaggatom forma segitségével.
Szaggatás után 170 fokos sütőben 20-25 percig sütöm. A sütés a kritikus része, mivel a hossza nagyban függ a kiszaggatott forma méretétől. Hagyom kihűlni és ha van időm és kedvem, feldíszítem tojáshabbal.

Végül egyik önkéntesünk saját receptjét osztjuk meg, amelyet nem teszteltünk. Kriszta saját bevallása szerint is gasztromán, talán nincs is olyan tejérzékenyeknek szóló recept, amit ne ismerne. Úgy tűnik, hogy a puha mézeskalács elkészítése sem jelentett neki problémát. A recept összeállítása zökkenőmentesen ment, de ehhez kellettek a régóta ismert trükkök. „Az összedolgozás könnyen megy, amíg meleg a vaj és a méz. Amint elkezd dermedni, a tészta is ragadóssá válik, ezért érdemes sietni.” Hasonló a helyzet a pihentetés után. „Amíg a tészta nem veszi fel a szobahőmérsékletet, nehéz kikanalazni a táljából. A nyújtódeszkát még ilyenkor érdemes jól belisztezni, mert amikor elkezd ragadni a tészta, nem fogjuk egykönnyen levakarni.” sorolta jó tanácsait háziasszonyunk. Kriszta szerint kulcsszerepet játszik a sütési idő (20-25 perc), mert a túlsütött mézeskalács kiszárad. „A díszítéssel jó sok időt el lehet szöszmötölni. Érdemes viszont a tojáshabba a sok porcukron kívül egy kis étkezési keményítőt is tenni, mert az kiválóan fixál.”– kaptuk meg útravalónak az utolsó jó tanácsot  

Saját recept alapján

Köszönjük a kísérletezést és a fotókat Ambrus Krisztinának, Baláti Ilonának, Borsányi Barbarának, Gulyás Eszternek, Jakab Anikónak, Kiss Anitának, Sebestyén Évának. 

 

Kép [cc] jirkaejc

 
***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás