fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sütőtök, zeller, cékla – 3+1 zöldségkrém recept téli idénynövényekből

| Tudatos Vásárló Ekler Éva

3+1 zöldségkrém recept idénynövényből

Mit kezdjek egy fél sütőtökkel? 2 fej céklával? Maradék zellerrel? Ezen gondolkoztam, amikor a hétvégi főzéshez szedtem össze az alapanyagokat a hűtőből. Krémlevest már ettünk. Volt töltött változat is. A kenyérre kenhető vagy mártogatni való zöldségkrém tökéletes megoldás a maradékok megmentésére és kész vitaminbomba. Ekler Éva ökonagyi 3+1 zöldségkrém receptet kóstolt és próbált ki maga is.

Ekler ÉvaA gyerekeink önálló életet kezdtek, „kirepültek a fészekből”, így ismét csak két főre kell menüt terveznem itthon.  Ételt nem dobunk ki! – ez a szentencia gyerek korom óta kísér, és kreativitásra sarkall a konyhában. Ezért is gondolkodtam el, mi készülhet a fél sütőtökből. És ekkor éreztem meg számban ismét annak az isteni sütőtök krémnek az ízét, amit nemrégiben a Zöld Almárium tett gazdaságlátogatáson kóstoltam a csengelei gazdaságban.

Strompf Klára és párja Björn a Csongrád megyei Csengelén élnek, 2012 óta gazdálkodnak. Csodás zöldségeket termesztenek a tanyájukon, amiket közösségi gazdaságként működtetnek: egy évre előre elköteleződött családoknak szállítanak heti rendszerességgel friss szezonális zöldséget az ország több pontjára is.

Van úgy, hogy valamiből több is terem, így meg kell oldaniuk a gyors és praktikus felhasználást. Ilyen például a sütőtök krém, amit ízletes magában is, vagy húsok mellé, vagy édesen és reggelire, vagy … ezer módja van a felhasználásnak. Amikor legutóbb, október 6-án közösségi napot tartottak és mi is meglátogattuk Őket, az ilyenkor bőséggel termő, ízletes sütőtökből kétféle sütőtökös zöldségkrém is készült. Íme az egyik változat, a rikottás sütőtök krém receptje.

3 zöldségkrém recept idénynövényekből sós sütőtök krém

Sütőtök krém

Hozzávalók:

  • 250 g sült sütőtök ( főzni is lehet, de sülve kapja meg azt a pazar édes ízét)
  • 250 g rikotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, őrölt fehérbors, szerecsendió, római kömény
  • 2 evőkanál natúr joghurt

Elkészítés:

  1. A tököt és a rikottát összenyomjuk. Lehet rusztikus is, de aki a sima krémet szereti, az turmixolhatja is.
  2. Hozzá keverjük a joghurtot.
  3. Ízlés szerint kerüljön bele fokhagyma és fűszerek.

Ez a zöldségkrém recept szolgálhat ötletként is: ha nincsen minden alapanyag otthon, érdemes a háztartásunkban található alapanyagokat kreatívan felhasználni maradékmentés gyanánt. A lényeg, hogy a család elégedetten nyugtázza: anya ismét finomat alkotott a konyhában!

3 zöldségkrém recept idénynövényekből édes sütőtök krém

Édes gyömbéres sütőtök krém

Hozzávalók:

  • 560 g sütőtök
  • 250 g alma
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál fahéj
  • fé citrom leve
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

  1. A sütőtököt megsütjük, a puha húsát egy tálba kikaparjuk.
  2. Az almát lereszeljük, belekeverjük a tök pürébe
  3. A masszához adjuk a fűszereket, a citromlevet és a mézet. Krémes állaghoz botmixerrel eldolgozzuk.

Kenyérre, kalácsra vagy kekszekre is ínycsiklandó feltét.

Mi fán terem? Sütőtök

3 zöldségkrém recept idénynövényekből zellerkrém

Pikáns zellerkrém

A vasárnapi levesből maradt egy kevés zeller is, abból szintén kence készült, méghozzá isteni!

Hozzávalók:

  • 1 közepes zeller hasábokra vágva
  • 1 közepes újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só és bors

Elkészítés:

  1. A zellert megsütjük, az újhagymát megpirítjuk.
  2. a fokhagymát nyomón átpérseljük.
  3. A zöldségeket összekeverjük a többi alapanyaggal, botmixerrel átnyomjuk.

Mártogatósként zöldségekhez, de bármi finom falathoz mennyei kísérő lehet ez a krém.

Mi fán terem? Zeller

Céklakrém

És mivel fonnyadozott 2 kisebb fej cékla is a hűtőben és volt egy kis darab gyömbérem is, ezért céklakrém készült belőle.

Hozzávalók:

  • 2 cékla
  • 1-2 centis gyömbér darad, ízlés szerint
  • méz
  • citrom

Elkészítés:

  1. A céklát héjában addig sütjük sütőben, amíg átszúrhatóvá nem puhul.
  2. A megsült céklát meghámozzuk és lereszeljük. Ha nagy lyukú reszelőt használunk, akkor a krém darabosabb lesz, a krémesebb állaghoz vágjukkisebb kockákra és késes darabolóval vagy botmixerre dolgozzuk olyan állagúra, ami szimpatikus nekünk.
  3. A felaprított gyömbért érdemes a turmixolásnál a céklához adni.
  4. Ízlés szerint keverjünk hozzá mézet és citromlevet.
  5. Ízlés szerint fűszerezzük.

Sajnos csak kevés készült belőle: mire megkóstolhattam volna, a férjem megette az egészet.

Érdemes a maradékokra kreatív alapanyagként tekinteni, és ahelyett, hogy a komposztra kerülne vagy rosszabb esetben a kukát etetnénk vele, adjunk nekik egy újabb esélyt a tányérunkon, például így zöldségkrémként. Megéri!

Mi fán terem? Cékla

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

“Kedveseim, ez csak álom!” – mennyire könnyű helyi élelmiszert találni?

Képek: Tudatos Vásárlók, Unspalsh.com

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok