
| Tudatos Vásárló Ekler Éva
Sütőtök, zeller, cékla – 3+1 zöldségkrém recept téli idénynövényekből
Mit kezdjek egy fél sütőtökkel? 2 fej céklával? Maradék zellerrel? Ezen gondolkoztam, amikor a hétvégi főzéshez szedtem össze az alapanyagokat a hűtőből. Krémlevest már ettünk. Volt töltött változat is. A kenyérre kenhető vagy mártogatni való zöldségkrém tökéletes megoldás a maradékok megmentésére és kész vitaminbomba. Ekler Éva ökonagyi 3+1 zöldségkrém receptet kóstolt és próbált ki maga is.
A gyerekeink önálló életet kezdtek, „kirepültek a fészekből”, így ismét csak két főre kell menüt terveznem itthon. Ételt nem dobunk ki! – ez a szentencia gyerek korom óta kísér, és kreativitásra sarkall a konyhában. Ezért is gondolkodtam el, mi készülhet a fél sütőtökből. És ekkor éreztem meg számban ismét annak az isteni sütőtök krémnek az ízét, amit nemrégiben a Zöld Almárium tett gazdaságlátogatáson kóstoltam a csengelei gazdaságban.
Strompf Klára és párja Björn a Csongrád megyei Csengelén élnek, 2012 óta gazdálkodnak. Csodás zöldségeket termesztenek a tanyájukon, amiket közösségi gazdaságként működtetnek: egy évre előre elköteleződött családoknak szállítanak heti rendszerességgel friss szezonális zöldséget az ország több pontjára is.
Van úgy, hogy valamiből több is terem, így meg kell oldaniuk a gyors és praktikus felhasználást. Ilyen például a sütőtök krém, amit ízletes magában is, vagy húsok mellé, vagy édesen és reggelire, vagy … ezer módja van a felhasználásnak. Amikor legutóbb, október 6-án közösségi napot tartottak és mi is meglátogattuk Őket, az ilyenkor bőséggel termő, ízletes sütőtökből kétféle sütőtökös zöldségkrém is készült. Íme az egyik változat, a rikottás sütőtök krém receptje.
Sütőtök krém
Hozzávalók:
- 250 g sült sütőtök ( főzni is lehet, de sülve kapja meg azt a pazar édes ízét)
- 250 g rikotta
- 2 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, őrölt fehérbors, szerecsendió, római kömény
- 2 evőkanál natúr joghurt
Elkészítés:
- A tököt és a rikottát összenyomjuk. Lehet rusztikus is, de aki a sima krémet szereti, az turmixolhatja is.
- Hozzá keverjük a joghurtot.
- Ízlés szerint kerüljön bele fokhagyma és fűszerek.
Ez a zöldségkrém recept szolgálhat ötletként is: ha nincsen minden alapanyag otthon, érdemes a háztartásunkban található alapanyagokat kreatívan felhasználni maradékmentés gyanánt. A lényeg, hogy a család elégedetten nyugtázza: anya ismét finomat alkotott a konyhában!
Édes gyömbéres sütőtök krém
Hozzávalók:
- 560 g sütőtök
- 250 g alma
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál fahéj
- fé citrom leve
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
- A sütőtököt megsütjük, a puha húsát egy tálba kikaparjuk.
- Az almát lereszeljük, belekeverjük a tök pürébe
- A masszához adjuk a fűszereket, a citromlevet és a mézet. Krémes állaghoz botmixerrel eldolgozzuk.
Kenyérre, kalácsra vagy kekszekre is ínycsiklandó feltét.
Pikáns zellerkrém
A vasárnapi levesből maradt egy kevés zeller is, abból szintén kence készült, méghozzá isteni!
Hozzávalók:
- 1 közepes zeller hasábokra vágva
- 1 közepes újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 0,5 dl tejszín
- 1 evőkanál balzsamecet
- só és bors
Elkészítés:
- A zellert megsütjük, az újhagymát megpirítjuk.
- a fokhagymát nyomón átpérseljük.
- A zöldségeket összekeverjük a többi alapanyaggal, botmixerrel átnyomjuk.
Mártogatósként zöldségekhez, de bármi finom falathoz mennyei kísérő lehet ez a krém.
Céklakrém
És mivel fonnyadozott 2 kisebb fej cékla is a hűtőben és volt egy kis darab gyömbérem is, ezért céklakrém készült belőle.
Hozzávalók:
- 2 cékla
- 1-2 centis gyömbér darad, ízlés szerint
- méz
- citrom
- só
Elkészítés:
- A céklát héjában addig sütjük sütőben, amíg átszúrhatóvá nem puhul.
- A megsült céklát meghámozzuk és lereszeljük. Ha nagy lyukú reszelőt használunk, akkor a krém darabosabb lesz, a krémesebb állaghoz vágjukkisebb kockákra és késes darabolóval vagy botmixerre dolgozzuk olyan állagúra, ami szimpatikus nekünk.
- A felaprított gyömbért érdemes a turmixolásnál a céklához adni.
- Ízlés szerint keverjünk hozzá mézet és citromlevet.
- Ízlés szerint fűszerezzük.
Sajnos csak kevés készült belőle: mire megkóstolhattam volna, a férjem megette az egészet.
Érdemes a maradékokra kreatív alapanyagként tekinteni, és ahelyett, hogy a komposztra kerülne vagy rosszabb esetben a kukát etetnénk vele, adjunk nekik egy újabb esélyt a tányérunkon, például így zöldségkrémként. Megéri!
Nem mindegy, mit eszel!
Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.
Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.
Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!
“Kedveseim, ez csak álom!” – mennyire könnyű helyi élelmiszert találni?
Képek: Tudatos Vásárlók, Unspalsh.com
Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.