fbpx

| Bán Dávid

A Suhanj!-jal együtt fut kerekes székes és maratonista

Külföldi nagy maratoni versenyeken nem szokatlan, ha feltűnik egy-egy kisebb csoport kerekes székes „futó”. Itthon a Suhanj! Alapítvány célja a fogyatékkal élők és egészségesek összekapcsolása a sport segítségével.

Gusztos Péter a Suhanj! Alapítvány társalapítója évek óta amatőr hosszútávfutó. Részt vett több külföldi maratoni futáson, így olasz, német és francia versenyeken. Ezeken figyelt fel arra, hogy kisebb civil szerveződések hol kerekes székesekkel, hol látássérültekkel futnak közösen a mezőnyben. Egyes versenyeken a futók hagyományos kerekes székben tolták maguk előtt társaikat, másutt könnyített szerkezetű, kifejezetten sportolásra kiképzett speciális eszközökkel vettek részt a mozgásukban korlátozottak. Miután utánajártak, kiderült, hogy Amerikában évtizedek óta működnek olyan civilszervezetek, amelyek célja, hogy sérült és egészséges emberek közösen sportoljanak.

Az internetes portálokon régóta alakulgat egyfajta futós közösség – teszi hozzá Vörös Miklós, a Suhanj! egyik önkéntese –, azon belül pedig idővel összekovácsolódott egy olyan csoport, amely a testmozgáson túl valami közös, jótékony ügyet szeretett volna felkarolni. Ezt szervezte meg és indította útjára 2010 nyarán Péter és felesége, Kovács Patrícia színésznő, aki, amikor ideje engedi, szintén örömmel fut férjével vagy éppen egy kerekes székes „suhanccal” együtt. A Suhanj!-on belül ugyanis a suhanc a bevettebb, barátiabb megszólítás a hivatalosan csengő kerekes székes és látássérült sportoló megnevezés helyett, hiszen a szervezet egyik lényege a kötetlen, baráti összetartás sérült és egészséges mozogni vágyók között.

 

Közös mozgás télen-nyáron

A Suhanj! bejegyzése óta három nagyobb rendezvényen, a budapesti Spar Maratonon, a Nike félmaratonon és egy női futógálán mutatkozott be. Eközben már legalább ötven önkéntes fordult meg náluk, és még egyszer ennyien jelentkeztek, hogy szívesen segítenének. Az eleinte csak a futók baráti köréből szerveződött önkéntes gárda gyors bővülése már tudatos válogatási folyamatot igényel, hiszen csak nagyon felelősségteljes, megfontolt futók tudnak hatékonyan segíteni. Ilyenkor a Suhanj! önkéntes futói nem vesznek rész a versengésben, hiszen a kerekes székes futótársat teljes odafigyeléssel kell végigtolni a távon – vagy annak egy részén –, és egy látássérült futónak is minden lépését követni és segíteni kell.

Ugyanakkor hatalmas élmény is ez a verseny, meséli Patrícia, mert nagyon sok erőt kapnak a suhancoktól, lelkesítést a többi futótól és biztatást a közönség soraiból. Minden kerekes székes suhanónak más-más története van. Mindenkinek más miatt fontos, hogy kapcsolatban legyenek vagy maradjanak a mozgással. „Mindez egyfajta lelki dopping az egészséges futóknak, amivel saját testi képességeinkbe vetett hitünket tudjuk megerősíteni” – mondja Patrícia.

Teszári Eszter, aki korábban a jógától az aerobicig számos sportot űzött, sclerosis multiplex betegsége miatt három év alatt kerekes székbe kényszerült. Életét ennek ellenére most is igyekszik minél mozgalmasabban élni, de a futásra korábban nem is gondolt. Sógora révén jutott el a budapesti Maratonra és a Suhanj! csapatához, ahol a legnagyobb élménye éppen a csapathoz tartozás volt. Fél távig egy önkéntes tolta, utána pedig többen váltották egymást a kerekes szék fogantyúinál. Eszter azt mondja, úgy érezte, mintha ő is futott volna, mert csapattársaitól nem sajnálatot, hanem egyenlő bánásmódot és lelkesítést kapott, és szerinte ez a legfontosabb a mozgalomban.

Az alig hat hónapja beindult alapítvány túl van tehát az első bemutatkozásokon, számos interjún, megbeszélésen. Télen – amikor amúgy is alábbhagy a futóélet – már a hosszú távú programok előkészítése és a lehetséges pártfogók meggyőzése folyt: a Brit Nagykövetséggel például már aláírás előtt áll egy támogatói megállapodás. A zordabb időkben tornatermi programokat terveznek – melyekhez találtak egy akadálymentes öltözővel ellátott helyszínt –: itthon még kevésbé ismert kerekes székes jógát, a látássérültek számára pedig úgynevezett spinninget, amely egy speciális, tornatermi teremkerékpáros edzés. Az iskolások számára szemléletformáló mintaprojekteket terveznek, a felnőtteket pedig olyan munkahelyi tréningeken keresztül szeretnék elérni, amelyek a mozgás által segítik az elfogadást és az együttélést. Ilyen lehet például egy közös feladat elvégzése vagy akár egy sportteljesítmény elérése, melyen együtt dolgozhat egy látó és egy látássérült dolgozó.

A futó és tornatermi, illetve szemléletformáló programok szervezésén túl a Suhanj! célkitűzése az is, hogy a sportolni vágyó mozgássérülteket megfelelő eszközökkel lássák el, hiszen például egy könnyített szerkezetű, dinamikusabb kerekes szék akár félmillió forintba is kerülhet. Ilyen eszközök nagyobb önállóságot adnak a bennük ülőnek, de a széket toló futópartner dolgát is meg tudja könnyíteni, ha hosszú kilométereken keresztül nem 16, hanem 7-8 kilós székben kell tolnia társát.

 

Élményterápia

Eszter szerint a mozgásukban korlátozottaknak is kell hogy legyen év eleji elhatározásuk. Ilyen lehet például a fogadalom, hogy mostantól rendszeresen űznek egy, a fizikai képességeiknek megfelelő sportot. Igaz, időnként ő is elszomorodik, amikor visszaemlékezik a kényszerből abbahagyott sportokra, a feledésben azonban sokat segít a Suhanj! és a futók csapatában való részvétel. Patrícia azt mondja, egyelőre az egyik legnehezebb feladat a fogyatékkal élők meggyőzése a közös mozgás fontosságáról. Szerinte sokan nem hisznek benne, pedig programjuk egyfajta közös élményterápiaként is működik, mely minden résztvevőnek élvezet. Még az olyan „passzív” támogatóknak is, akik csak szurkolásukkal vagy esetleg a versenyre felkínált tálca süteménnyel segítik az ügyet.

Segíteni tehát sokféleképpen lehet. Részvétellel, futással, gyaloglással, és persze pénzzel vagy akár egy Suhanj! logós termék megvásárlásával. Péter épít a futótársadalom tudatos termékhasználatára, vásárlási szokásaira, így már sikerült megállapodni az egyik legnagyobb, a futók között is népszerű profi sportszergyártóval egy széria Suhanj! emblémás női és férfi pólóról, amelynek megvásárlásával az alapítvány is támogatásban részesül.

Igen nagyvonalú segítséget kap a Suhanj! a Budapesti Sportirodától (BSI), amely lehetővé tette, hogy ha az alapítványon keresztül jelentkezünk bármilyen BSI futórendezvényre, akkor a nevezési díj az alapítványnál marad. Ebből már az első fél évben annyi pénz befolyt, amely nagyrészt fedezte a működési költségeiket. Idén szeretnének megjelenni minden nagyobb utcai futóversenyen, és tavasztól minden hétre rendeznek közös sportolást.

A közösségi oldalakon is kezdetektől fogva aktívan működő Suhanj! lassan olyan, korábban lusta vagy csak a futástól ódzkodó embereket is felállított a számítógépek mellől és a szabadba csábított, akik álmukban nem gondolták volna, hogy egyszer csak futócipőt húznak, és egy kerekes székes társat tolva, vagy anélkül, nekierednek. 

 

A Suhanj! csapata a 27. Telekom Vivicittán

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.

Fotó: Suhanj! Alapítvány – Dragon Gábor

****

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre.
Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk! 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás