fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sok a veszélyes bringás bukósisak

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Csökken az uniós piacot elérő veszélyes termékek száma. A tavalyi uniós RAPEX-jelentés több mint 2000 termék kivonásáról számol be.

A májusban közzétett 2010. évi RAPEX-jelentés arról számol be, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek európai uniós riasztási rendszere (rapid alert system for non-food dangerous products – RAPEX) növekvő hatékonyságának köszönhetően 2010-ben rekordmennyiségű, számszerint 2244 veszélyes termék betiltására, piacról való kivonására vagy a fogyasztóktól történő visszahívására került sor (ez 2009‑hez képest 13 %‑os növekedést jelent).

A tagállamok fokozták erőfeszítéseiket, és az európai vállalatok is komolyabban veszik a rájuk háruló felelősséget a fogyasztási cikkek biztonságosságának terén: a kifejezetten vállalatok számára létrehozott riasztási rendszer (GPSD Business Application) alkalmazása például feltűnő módon (200 %‑kal) megnőtt.

 

Egyre hatékonyabb a RAPEX

A RAPEX bevezetésekor (azaz 2004-ben, amikor a tagállamok az általános termékbiztonságról szóló irányelvet nemzeti jogrendszereikbe átültették) 468 bejelentés érkezett; 2010-re ez a szám 2244-re emelkedett. A megnövekedett kapacitás és hatékonyság az alábbiaknak tulajdonítható:

 • a nemzeti hatóságok aktívabbak a termékbiztonsággal kapcsolatos szabályok végrehajtása terén, amit többek között egyedi projekteken keresztül végeznek;
 • a források elosztása hatékonyabb;
 • a vállalatokban jobban tudatosulnak kötelezettségeik;
 • fokozódik a harmadik országokkal – főként Kínával – folytatott együttműködés;
 • az Európai Bizottság koordinálja a hálózatépítést és a képzést.

A jövőben a figyelem főként a bejelentések minőségére és hasznavehetőségére összpontosul majd.

2010-ben a piacfelügyeleti hatóságok 11 országban végeztek különleges ellenőrzést szabadidős tevékenységekhez (alpesi síelés, snowboardozás, kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás és lovaglás) használatos bukósisakok biztonságosságával kapcsolatban. Több mint 367 sisakot vizsgáltak meg. A címkézés és használati utasítás szempontjából a minta 63 %-a maradt fenn a rostán. A laboratóriumi vizsgálatba vont modellek közel fele egy vagy több paraméter tekintetében nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak.

A származási országok tekintetében megfigyelhető, hogy a RAPEX-rendszeren keresztül érkező bejelentések száma a kínai termékek esetében 2009 és 2010 között enyhén (2 %-kal, 60-ról 58 %‑ra) csökkent. A bejelentésekben szereplő termékek

 • 17 %‑a származott európai országból,
 • 15 %-a más államokból,
 • és 10 %‑uk eredete volt ismeretlen.

 

A rendszerben minden tagállam részt vesz

A RAPEX munkájához – új veszélyes termékek felkutatásával és bejelentésével, illetve a kapott információ szerinti nyomon követési eljárás biztosításával – valamennyi uniós ország hozzájárult.

2010-ben a legtöbb bejelentés a következő országokból érkezett: Németország (204), Bulgária (192), Magyarország (191), Ciprus (178) és Görögország (159). A fenti államokból jelzett esetek a súlyos kockázatot jelentő termékekről szóló, a rendszeren keresztül küldött összes bejelentés 47 %-át teszik ki.

Ruházati cikkek, textíliák, játékok és gépjárművek vezetik a listát

A leggyakrabban bejelentett termékek

 • 1. ruházati cikkek és textíliák (625 bejelentés, indok: fulladásveszély és irritációs kockázat),
 • 2. játékok (488 bejelentés főként fulladás kockázata miatt).
 • 3. gépjárművek (175 bejelentés sérülésveszély miatt) 2010-ben a súlyos kockázatot jelentő termékekkel kapcsolatos bejelentéseknek összesen 66 %-át tették ki
 • 4. elektromos készülékek állnak (158 bejelentés elektromos áramütés kockázata miatt).

 

Forrás: Európai Bizottság

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok