fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Sok a veszélyes bringás bukósisak

Csökken az uniós piacot elérő veszélyes termékek száma. A tavalyi uniós RAPEX-jelentés több mint 2000 termék kivonásáról számol be.

A májusban közzétett 2010. évi RAPEX-jelentés arról számol be, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek európai uniós riasztási rendszere (rapid alert system for non-food dangerous products – RAPEX) növekvő hatékonyságának köszönhetően 2010-ben rekordmennyiségű, számszerint 2244 veszélyes termék betiltására, piacról való kivonására vagy a fogyasztóktól történő visszahívására került sor (ez 2009‑hez képest 13 %‑os növekedést jelent).

A tagállamok fokozták erőfeszítéseiket, és az európai vállalatok is komolyabban veszik a rájuk háruló felelősséget a fogyasztási cikkek biztonságosságának terén: a kifejezetten vállalatok számára létrehozott riasztási rendszer (GPSD Business Application) alkalmazása például feltűnő módon (200 %‑kal) megnőtt.

 

Egyre hatékonyabb a RAPEX

A RAPEX bevezetésekor (azaz 2004-ben, amikor a tagállamok az általános termékbiztonságról szóló irányelvet nemzeti jogrendszereikbe átültették) 468 bejelentés érkezett; 2010-re ez a szám 2244-re emelkedett. A megnövekedett kapacitás és hatékonyság az alábbiaknak tulajdonítható:

 • a nemzeti hatóságok aktívabbak a termékbiztonsággal kapcsolatos szabályok végrehajtása terén, amit többek között egyedi projekteken keresztül végeznek;
 • a források elosztása hatékonyabb;
 • a vállalatokban jobban tudatosulnak kötelezettségeik;
 • fokozódik a harmadik országokkal – főként Kínával – folytatott együttműködés;
 • az Európai Bizottság koordinálja a hálózatépítést és a képzést.

A jövőben a figyelem főként a bejelentések minőségére és hasznavehetőségére összpontosul majd.

2010-ben a piacfelügyeleti hatóságok 11 országban végeztek különleges ellenőrzést szabadidős tevékenységekhez (alpesi síelés, snowboardozás, kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás és lovaglás) használatos bukósisakok biztonságosságával kapcsolatban. Több mint 367 sisakot vizsgáltak meg. A címkézés és használati utasítás szempontjából a minta 63 %-a maradt fenn a rostán. A laboratóriumi vizsgálatba vont modellek közel fele egy vagy több paraméter tekintetében nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak.

A származási országok tekintetében megfigyelhető, hogy a RAPEX-rendszeren keresztül érkező bejelentések száma a kínai termékek esetében 2009 és 2010 között enyhén (2 %-kal, 60-ról 58 %‑ra) csökkent. A bejelentésekben szereplő termékek

 • 17 %‑a származott európai országból,
 • 15 %-a más államokból,
 • és 10 %‑uk eredete volt ismeretlen.

 

A rendszerben minden tagállam részt vesz

A RAPEX munkájához – új veszélyes termékek felkutatásával és bejelentésével, illetve a kapott információ szerinti nyomon követési eljárás biztosításával – valamennyi uniós ország hozzájárult.

2010-ben a legtöbb bejelentés a következő országokból érkezett: Németország (204), Bulgária (192), Magyarország (191), Ciprus (178) és Görögország (159). A fenti államokból jelzett esetek a súlyos kockázatot jelentő termékekről szóló, a rendszeren keresztül küldött összes bejelentés 47 %-át teszik ki.

Ruházati cikkek, textíliák, játékok és gépjárművek vezetik a listát

A leggyakrabban bejelentett termékek

 • 1. ruházati cikkek és textíliák (625 bejelentés, indok: fulladásveszély és irritációs kockázat),
 • 2. játékok (488 bejelentés főként fulladás kockázata miatt).
 • 3. gépjárművek (175 bejelentés sérülésveszély miatt) 2010-ben a súlyos kockázatot jelentő termékekkel kapcsolatos bejelentéseknek összesen 66 %-át tették ki
 • 4. elektromos készülékek állnak (158 bejelentés elektromos áramütés kockázata miatt).

 

Forrás: Európai Bizottság

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás