fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sikeresen zárult a Légy a részese! képzéssorozatunk

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Sokféleség, nyitottság, együttműködés és jókedv jellemezte a közösségi mezőgazdálkodást bemutató, nemrég zárult képzéssorozatunk. 

Véget ért a közösségi mezőgazdálkodás elméletét és gyakorlatát bemutató Légy a részese! képzéssorozatunk. A négy képzési alkalom bemutatta a közösségi mezőgazdálkodás elméletét, az induláskor esedékes tervezést, majd a közösségépítés és kommunikáció gyakorlati tennivalóit. A sorozatot gazdaságlátogatással zártuk, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a Herencsényi Ökotársulás és a Magosvölgy Ökológia Gazdaság gyakorlati működésébe.

Párhuzamos képzés három országban

A képzéssorozat a „Be part of CSA! European participatory training programme on Community Supported Agriculture” Erasmus+ projekt keretében valósult meg. A projektet a Tudatos Vásárlók Egyesülete koordinálta, együttműködő partnereink a cseh PRO BIO Liga, a román CRIES és a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi hálózata, az URGENCI volt. A képzési programot a partnerség fejlesztette ki és a magyar képzéssorozattal párhuzamosan Romániában és Csehországban is folytak képzések.

Az együttműködés keretében elkészült

 • egy kiadvány, mely a képzés tudásanyagát foglalja össze, és hamarosan elérhető a magyar mellett angol, román, cseh és francia nyelven is
 • egy gazdálkodóknak szóló termési kalkulátor, mely segíti a tervezést,
 • egy kisfilm, amely a közösségi mezőgazdálkodást mutatja be,
 • és hasznos anyagok trénereknek.

A képzéssorozathoz kapcsolódó anyagok elérhetők honlapunkon.

A Légy a részese! képzéssorozat számokban

 • 9 hónap leforgása alatt 4 képzési alkalmat tartottunk,
 • összesen 49 ember vett rész a képzéseinken, akik közül 5-en végigcsinálták a teljes képzést, 14-en pedig 3 képzési alkalmon vettek részt,
 • a képzéshez csatlakozott 6 működő közösségi gazdaság termelője is,
 • a képzéssorozat időtartama alatt elindult 4 közösségi gazdaság és egy egyedülálló átadópont,
 • és további 4 résztvevő tervezi közösségi gazdaság indítását.

Hiánypótló hazai képzés

Mind a négy képzési alkalom nagyon jó hangulatban telt és a résztvevők visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy hasznosnak bizonyult. A képzéssorozat záró értékelésekor mind a kezdő, mind a tapasztalt résztvevők egyetértettek abban, hogy ezt a tudásanyagot és gyakorlati tapasztalatot itthon, más forrásból nem tudták volna megszerezni.

Sokféleség, nyitottság, együttműködés

A képzés sikerének egyik kulcsa a résztvevők sokfélesége volt. Az abszolút kezdők mellett részt vettek a képzésen olyanok, akik már tudták, ebbe az irányba szeretnének elindulni. Voltak fogyasztók, és a képzésre eljött több aktív közösségi gazdaság termelője is. A fogyasztók és szervezők részvétele sokban hozzájárult a képzés sikeréhez, hiszen így nem csak gazdák ’okoskodtak’ egymás között, a tagok és szervezők szemlélete is bekerült a beszélgetésekbe.

“Zseniális volt! Mi kezdők/ indulók sokat kaptunk az öregebbektől
és a fogyasztók részvétele is sokat adott. Voltak olyan kérdéseik,
amelyek új megvilágításba helyezték a dolgokat.”

A siker másik kulcsa a tapasztalt gazdák részvétele volt. Minden képzési alkalmon részt vett egy aktív hazai zöldségközösség termelője, aki megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel. Nyíltan és őszintén beszéltek nehézségeikről és a lehetséges buktatókról is. Így a kezdők reális képet kaphattak az előttük álló feladatokról.

” A gazdák jelenléte és őszintesége kézzelfoghatóvá
tette az elméleti anyagot.”

A képzés sikerének harmadik kulcsa az együttműködés volt. A résztvevők megismerkedtek a tapasztaltabb gazdákkal, szervezőkkel. Új kapcsolatok és ismeretségek szövődtek. Az indulófélben lévő gazdák a képzésen kívül is ellátogattak aktív közösségek termelőihez.

” Hasznos volt, főleg hogy sok hasonszőrűvel találkozhattam. Ha valaki
belevág egy közösségi gazdaságba, az induláskor sok a kérdés
és a bizonytalanság. Nagyon jó volt ez megerősítésnek.”

Sikersztorik

Volt gazda, aki a képzésen ismerkedett meg a szervezőjével, és olyan is, aki fogyasztóként jelentkezett a képzésre, de már egy átadópontot üzemeltet. Volt, aki elég szkeptikusan érkezett, de a képzéssorozat és az aktív gazdák példája megerősítette abban, hogy ez az a működési forma, amit már régóta keres. Róluk kapcsolódó cikkünkben részletesebben is olvashattok.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok