fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sikeres volt a “fish fight”

| Tudatos Vásárló

Az Európai Parlament február elején történelmi jelentőségű szavazással támogatta az ökológiai és gazdasági szempontból fenntartható halászatot.

Az Európai Parlament képviselői támogatták azoknak az intézkedéseknek a bevezetését, amelyek a halállományok hosszú távon fenntartható szintre történő regenerálódását teszik lehetővé. A Parlament mostantól tiltaná az EU-s flották európai vizeken kívüli rablóhalászatát is. Az EU halászflottájának kapacitását a halállományokhoz mérten korlátozzák, támogatják a kishalászokat és a kisebb környezeti károkkal járó módszereket, továbbá megtiltják a nehezebben eladható halak visszadobásának pazarló gyakorlatát.

A pazarló halászat ellen a megafonos tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall is kampányolt, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy a szabályozások miatt a kifogott halmennyiség 40-60 %-át döglötten visszadobják a tengerbe. Az óceánok túlhalászása a mostani szavazással még nem zárult le, hiszen a döntésbe más uniós intézményeknek is van beleszólása. 

A reménykedésre okot adó EU parlamenti szavazásról Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország halászati kampányfelelőse elmondta: „Nagy lépést tettünk a túlhalászat visszaszorítása felé. Örülünk, hogy az Európai Unió most határozottan kiállt a közérdek védelmében. Az óceánjaink állapotának védelme egyben a halászok többségének érdekét és Földünk jövőjét is jelenti.”

A Fish Fight kampány

A soros ír elnökség ígéretet tett arra, hogy még júniusban végleg lezáródhatnak a Közös Halászati Politika megreformálásával kapcsolatos tárgyalások. Rodics hozzátette: „A jelenlegi gyakorlat káros következményei közé nem csak a halállományok csökkenése tartozik, hanem hogy a közpénzekből sikerült olyan erős halászati lobbit felduzzasztani, amely már komolyan megnehezíti a halak és a kishalászok érdekében tervezett reform kivitelezését.”

A jelenleg hatályban levő halászati politika a rendkívül káros nagyüzemi halászatot támogatja. Ez a gyakorlat ahhoz vezet, hogy a tengerek és a kis, fenntartható módon halászó közösségek tönkremennek. Habár a legnagyobb halászhajók fogják a legtöbb halat, azonban a kis méretű, maximum 12 méteres halászhajók teszik ki az európai halászati ágazat 80 %-át,  és munkájukat is jóval kisebb környezeti kárral végzik.
 

Forrás: Greenpeace sajtóközlemény

Támogatom az oldalt adóm 1%-ának felajánlásával. A Tudatos Vásárlók Egyesületének adószáma:  18245770-1-43

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok