fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sikeres a budapesti komposztáló program

| Tudatos Vásárló

Az elmúlt években több fővárosi kerületben is elindult a komposztálás nem csak családi házakban, de társasházakban is. A program sikerét jelzi, hogy egyre több igény van komposztáló keretekre.

A családi házas övezetekben élők házilagosan is előállíthatnak komposztot, amihez a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. és a kerületi önkormányzatok egy része hozzájárul. A komposztálás támogatására idén az FKF Zrt. által biztosított keretből a XIV. és a XX. kerület lakosai jutottak komposztáló edényekhez, további két kerülettel még folynak a tárgyalások a programmal kapcsolatban.

A megállapodás értelmében az önkormányzatoknak év végén beszámolót kell benyújtaniuk az FKF Zrt. felé a komposztálás eredményességéről. Az eddigi visszajelzések rendkívül pozitívak, a lakosság hasznosnak tartja, valamint elégedett a programmal.

Az FKF Zrt. támogatása egyszeri jellegű, így amennyiben a kerület folytatni szeretné a komposztálási programot, azt már saját magának kell megoldania. Mivel a programok népszerűek, előfordulnak túljelentkezések, ezért több kerületben is akadt már arra példa, hogy az önkormányzatok saját finanszírozásban további komposztáló ládák kiosztása mellett döntöttek.

Zuglóban már második éve tart a házi komposztálási program. A tavaly ősszel és idén június végén kiosztott több mint kétszáz ingyenes komposztálótartályból nemcsak családi, hanem szép számmal társasházak lakói is kaptak. A tavalyi programot az önkormányzat finanszírozta, az idei költségvetéshez, a komposztálóedények megvásárlásával az FKF Zrt. is hozzájárult.

A program szervezőinek az a célja, hogy megelőzzék a hulladék keletkezését. Megdöbbentő számnak tűnhet, de egy akkora fővárosi kerületben, mint Zugló, évente hozzávetőleg annyi komposztálható szerves anyag keletkezik, amelyet ha vasúti szállítókocsikba töltenénk, több mint 10 kilométer hosszú szerelvényt állíthatnánk össze. A zuglói program keretében tartanak ismeretterjesztő előadást, amelyet követően a résztvevők a használati megállapodás aláírása után átvehetik a komposztálóedényeket. Családi ház tulajdonosai 340 literes, a társasházak képviselői 640 literes komposztálóedényt kapnak. Az edényekhez tartozékként egy levegőztető cső is jár, mely az esetleges rothadási folyamatok megelőzésére szolgál. A komposztálóedények az önkormányzat tulajdonában maradnak, mivel így tudják nyomon követni a program eredményességét. A tervek szerint lehetőség lesz egy második tartály igénylésére is, ugyanis legtöbbször egy láda kevésnek bizonyul a komposztálásra.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] daryl

Ajánlom másnak

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok