fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Siker! – Két év után a Rana Plaza dolgozók megkapják kártérítésüket

| Mayer Barbara

Ahogy korábban a tudatosvasarlo.hu is beszámolt róla, a bangladesi Rana Plaza katasztrófa második évfordulóján az érintett ruhaipari cégek még mindig alig akartak hozzájárulni a katasztrófa áldozatainak kártérítéséhez.  A Clean Clothes Campaign (CCC) nevű szervezet partnereivel globális akciót hirdetett, amely júniusra meghozta a várt sikert.

A Clean Clothes Campaign nevű szervezet a 2013 áprilisában történt katasztrófa óta kampányolt azért, hogy az érintett ruhaipari cégek és forgalmazók kártérítést nyújtsanak az áldozatoknak.

Több mint egy millió vásárló csatlakozott Európában és világszerte az akcióihoz, amely a Rana Palaza katasztrófával összefüggésbe hozható divatcégeket vette célba. Az akciók több céget arra kényszerítettek, hogy hozzájáruljanak a pénzügyi alaphoz, de a katasztrófa második évfordulóján még mindig hiányzott 2,4 millió dollár a 30 milliós pénzügyi alapból. Egy nagy értékű támogatásnak köszönhetően pár nappal ezelőtt összegyűlt a tervezett pénzügyi alap.

“Sokáig vártunk erre a napra, de végre az összes érintett család megkaphatja a megállapított kártérítési összeget, és most már foglalkozhatnak életük újjáépítésével. Ez egy figyelemreméltó pillanat az igazságszolgáltatásban” – nyilatkozta Ineke Zeldenrust a CCC munkatársa. “ Ezt nem érhettük volna el azon európai vásárlók nélkül, akik az elmúlt két évben kitartóan támogatták akcióinkat. Együtt bebizonyítottuk, hogy az európai fogyasztók igenis tőrödnek azokkal a dolgozókkal, akik ruháikat készítik – és tetteik változást hoznak”.

A Rana Plaza Pénzügyi Alapot az ILO hozta létre 2014 januárjában azzal a céllal, hogy a Rana Plaza gyárépület összeomlásával járó katasztrófában érintett családoknak támogatást nyújthasson, elsősorban a bevételkiesés miatt illetve az orvosi számláik kifizetésében. A katasztrófa 1134 emberéletet követelt. Becslések szerint az épületben 3890 ember tartózkodott a baleset idején

2014 Novemberében Rana Plaza Alapot kezelő bizottság megállapította, hogy az áldozatok és családjaik teljes kártérítéséhez 30 millió dollárra van szükség. Sajnos az érintett ruhaipari cégek nem fizették be a megállapított hozzájárulásukat az alapba, így a kártérítések egy része eddig nem kerülhetett kifizetésre.

A CCC a jövőben is folytatja a Rana Plaza áldozatok támogatását, már a pénzügyi alaptól függetlenül. Az túlélők és áldozatok családjainak a bevételkiesésen és a megnövekedett orvosi költségeken túl hatalmas lelki terhet jelentett a vállaltok felelőtlensége és nemtörődömsége. 

 

“Társadalmi felelősségvállalás” másképp

A CCC törvényi változásokat szorgalmaz, amely biztosítaná egy jövőbeni hasonló katasztrófa esetén a károsultak mielőbbi anyagi kártérítését. Támogatják az ILO bangladesi kezdeményezését, amelynek célja, hogy létrehozzon egy nemzeti munkabiztonsági szabályozást az ország 4 millió ruhaipari munkásának védelmében. A CCC felszólítja az európai politikusokat is, hogy dolgozzanak ki egy jobb szabályozási rendszert, amelyben a divatmárkák és forgalmazó cégek is felelősségre vonhatók a jövőben.

“ Ez egy hatalmas siker – de az elérése túl hosszú időt vet igénybe” nyilatkozta Ineke Zeldenrust a CCC-től.  „ Az érintett cégeknek – amelyek átlagos bevétele meghaladja az évi a 20 milliárd dollárt –  két évre és jelentős nyilvános nyomásra volt szükségük ahhoz, hogy összeadjanak a bevételeikhez képest csekély 30 millió dollárt. A helyzet jól jelzi, hogyan értelmezik ezek a cégek a társadalmi felelősségvállalás kérdését. El kell érnünk, hogy hasonló jogorvoslat magától értetődő legyen a jövőben, a cégek és a forgalmazók ne csak a fogyasztói nyomásra reagálva cselekedjenek helyesen.”

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok