fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A séta mint csodaszer

| Tudatos Vásárló

A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges bonyolult és költséges tevékenységekbe fognunk egészségünk megőrzése érdekében. A rendszeres napi séta már önmagában óriási segítséget nyújt a betegségek megelőzéséhez. A járulékos nyereségekről nem is beszélve.

2013-ban Washington adott otthont az első olyan konferenciának, melynek célja a séta előnyeinek bemutatása és a séta népszerűsítése volt. A meghívott előadók – orvosoktól gazdasági szakembereken át a környezetvédőkig – hangsúlyozták, hogy a gyaloglás olyan „csodaszer”, amelyből nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és társadalmi szempontból is profitálhatunk.

Kevesebb krónikus betegség

A kutatások szerint egy felnőtt számára napi fél óra séta elegendő ahhoz (heti öt alkalommal), hogy jelentősen csökkenjen a kockázata az olyan betegségek kialakulásának, mint a mell- és vastagbélrák, a cukorbetegség, a depresszió, a csontritkulás, a magas vérnyomás vagy egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések. Gyerekeknél azonban nyugodtan duplázható az adag, ugyanis napi egy óra testmozgás garantáltan jót tesz a szervezetüknek.

Bár a fenti mennyiségek nem tűnnek soknak, sajnos kevesen mondhatják el magukról, hogy mindennap rendszeresen sétálnak – legalább fél órát egy huzamban. Az üldögélés ma már gyakorlatilag népbetegségnek számít, amiből nehéz kizökkenteni a tömegeket.

Pedig a testmozgás könnyen beépíthető a napi programba. Elegendő hozzá annyi, hogy gyalog menjünk a kisboltig, a postáig, a moziig, vagy pedig két-három megállóért ne szálljunk fel a villamosra. Ez nemcsak egyszerű megoldás, de garantáltan a legolcsóbb is az összes létező mozgásforma közül.

Erős gazdaság, jobb jegyek, tisztább környezet

Az egészségügyi hozadékon túl számos egyéb előnnyel is jár, ha az emberek rendszeres mozgásra adják a fejüket. A leglátványosabb eredmények a gazdaságban mutatkoznak.

Az egészséges életmóddal megspórolt egészségügyi kiadások milliárdokra rúgnak (a becslések szerint csak a 2-es típusú cukorbetegség visszaszorításával éves szinten akár százmilliárd dollárt takaríthatnának meg az amerikai polgárok – amennyiben például rendszeresen sétálnának).

A cégeknek is megéri testmozgásra ösztönözni az alkalmazottaikat, hiszen a jó fizikai állapotban lévő felnőttek sokkal eredményesebbek és sikeresebbek a munka terén. De természetesen igaz ez a gyerekekre is. A fizikai aktivitás az iskolai tapasztalatok szerint javítja a kognitív képességeket a fiatalok körében.

Nem utolsó sorban pedig környezetvédelmi szempontból is érdemes gyalogszerre váltani, hiszen jelentős mennyiségű károsanyag-kibocsátás spórolható meg azzal, ha néha letesszük az autót, és sétálunk egyet a családdal vagy a barátokkal.  

Forrás: Yesmagazine

Kép: (CC) Ashela Jayarathne

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok