fbpx

| Tudatos Vásárló

Sérülékeny küldemény

A Fauna és a Fehérkereszt Állatvédő Liga aktivistái tegnap Szegeden demonstráltak a kegyetlen és szükségtelen hosszú távú vágóállat-kereskedelem ellen.

A demonstráción harminc bárányjelmezbe öltözött önkéntes transzparenseken mutatta be a világ négy legborzasztóbb élőállat-szállítási útvonalát. A felvételek készítését és az adatgyűjtést két éven keresztül végezték a világméretű „Handle with Care” (Sérülékeny küldemény) kampányhoz kapcsolódóan, melyet az Állatvédő Világszövetség (World Society for the Protection of Animals, WSPA) koordinál.

Sofia Parente, a WSPA kampány koordinátora elmondta: „Az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód a XXI. században teljességgel elfogadhatatlan. Ezt a szükségtelen kereskedelmet, ami állatok millióinak okoz szenvedést, meg kell állítani.”

A WSPA friss globális jelentése rámutat arra, hogy a fagyasztott hús hűtve szállítása több mint 125 éves múltra tekint vissza. Mégis borjak, sertések, lovak és bárányok milliói szenvednek és pusztulnak el évente azokon a szükségtelenül hosszú utakon, melyeken azért szállítják őket élve, hogy a célországban levágva „friss áruként” értékesíthessék.

Magyarország elsősorban tranzitország a Közép-Kelet-Európai térségben. A legnagyobb számban bárányokat (évente 1,7 milliót) szállítanak hazánkból és Romániából Olaszországba és Görögországba, többségüket a Húsvétot megelőző két hétben. Emellett jelentős mennyiségben (évente 35.000) lovakat utaztatnak hazánkon keresztül olasz és spanyol vágóhidakra. Az EU csatlakozás óta egy egyre növekvő mértékű, ellentétes irányú szállítás is beindult, ami korábban nem létezett: 2006-ban Hollandiából 420.000 sertés érkezett hazánkba valamint Romániába.

Régiónkban tipikus állatvédelmi problémák a túlzsúfoltság, az itatás és etetés hiánya, a kötelező pihentetési idők be nem tartása, a hivatalos dokumentumok hiányos kitöltése valamint Romániában azok meghamisítása.

Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója elmondta: „Bár hosszú távú célunk, hogy az élőállat-kereskedelmet váltsa fel a hús- és állati eredetű termékek szállítása, rövid távon azt tartjuk reálisan elérhetőnek, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a jelenlegi EU jogszabályok betartását. Hazánkban a Húsvétot megelőző két hét fokozott ellenőrzésére még nem volt példa, amit mindenképpen üdvözlünk. Emellett szorgalmazzuk minden érintett társhatóság (vám- és pénzügyőrség, rendőrség) összefogását egy hatékony és minél kiterjedtebb kontroll kialakítására, mellyel milliónyi gazdasági állat életét illetve szenvedését tudják befolyásolni.”

 

Kép [cc] Liza

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás