fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sérülékeny küldemény

| Tudatos Vásárló

A Fauna és a Fehérkereszt Állatvédő Liga aktivistái tegnap Szegeden demonstráltak a kegyetlen és szükségtelen hosszú távú vágóállat-kereskedelem ellen.

A demonstráción harminc bárányjelmezbe öltözött önkéntes transzparenseken mutatta be a világ négy legborzasztóbb élőállat-szállítási útvonalát. A felvételek készítését és az adatgyűjtést két éven keresztül végezték a világméretű „Handle with Care” (Sérülékeny küldemény) kampányhoz kapcsolódóan, melyet az Állatvédő Világszövetség (World Society for the Protection of Animals, WSPA) koordinál.

Sofia Parente, a WSPA kampány koordinátora elmondta: „Az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód a XXI. században teljességgel elfogadhatatlan. Ezt a szükségtelen kereskedelmet, ami állatok millióinak okoz szenvedést, meg kell állítani.”

A WSPA friss globális jelentése rámutat arra, hogy a fagyasztott hús hűtve szállítása több mint 125 éves múltra tekint vissza. Mégis borjak, sertések, lovak és bárányok milliói szenvednek és pusztulnak el évente azokon a szükségtelenül hosszú utakon, melyeken azért szállítják őket élve, hogy a célországban levágva „friss áruként” értékesíthessék.

Magyarország elsősorban tranzitország a Közép-Kelet-Európai térségben. A legnagyobb számban bárányokat (évente 1,7 milliót) szállítanak hazánkból és Romániából Olaszországba és Görögországba, többségüket a Húsvétot megelőző két hétben. Emellett jelentős mennyiségben (évente 35.000) lovakat utaztatnak hazánkon keresztül olasz és spanyol vágóhidakra. Az EU csatlakozás óta egy egyre növekvő mértékű, ellentétes irányú szállítás is beindult, ami korábban nem létezett: 2006-ban Hollandiából 420.000 sertés érkezett hazánkba valamint Romániába.

Régiónkban tipikus állatvédelmi problémák a túlzsúfoltság, az itatás és etetés hiánya, a kötelező pihentetési idők be nem tartása, a hivatalos dokumentumok hiányos kitöltése valamint Romániában azok meghamisítása.

Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója elmondta: „Bár hosszú távú célunk, hogy az élőállat-kereskedelmet váltsa fel a hús- és állati eredetű termékek szállítása, rövid távon azt tartjuk reálisan elérhetőnek, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a jelenlegi EU jogszabályok betartását. Hazánkban a Húsvétot megelőző két hét fokozott ellenőrzésére még nem volt példa, amit mindenképpen üdvözlünk. Emellett szorgalmazzuk minden érintett társhatóság (vám- és pénzügyőrség, rendőrség) összefogását egy hatékony és minél kiterjedtebb kontroll kialakítására, mellyel milliónyi gazdasági állat életét illetve szenvedését tudják befolyásolni.”

 

Kép [cc] Liza

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok