fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Savanyúságot vizsgált a NÉBIH: 52 termékből 27 ellen indult hatósági eljárás

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az 52 vizsgált termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani. Gond volt többek között a szacharin és a kén-dioxid tartalommal, valamint az esetek harmadában jelölési hibákat is találtak. Ezután országos ellenőrzést rendeltek el.

Az év elején három megyében különböző előállító helyeken, piacokon, kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban végeztek ellenőrzéseket.

Az ellenőrzés a savanyúságok biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira terjedt ki: vizsgálták, a szín, állomány, felöntőlé, illat, íz minőségét  valamint a sav-, só-, édesítőszer- és tartósítószer tartalmat, és a termékek jelölését is.

Előfordult, hogy a termék édesítőszer és kén-dioxid tartósítószer tartalma meghaladta a határértéket.  Egy terméknél – noha allergén anyagnak minősül – a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve. A jelölések vizsgálatakor 17 terméknél találtak valamilyen hibát. Legtöbb esetben az édesítőszer vagy a tartósítószer feltűntetése hiányzott.

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogásoknál a bírságok várható összege 2,5 millió Ft lesz.

A hatósági ellenőrzésen túl a szakemberek ezúttal is elvégezték a savanyúságok kedveltségi vizsgálatát is. Az érzékszervi elemzés során a termékeket 1-5 pontig terjedő skálán értékelték.

A savanyúságokkal kapcsolatos előírásokról, az ellenőrzés eredményeiről és a kedveltségi rangsorról bővebben tájékozódhatnak a NÉBIH weboldalán.

Forrás: Nébih sajtóközlemény

Kép: Flickr.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára