fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Savanyúságot vizsgált a NÉBIH: 52 termékből 27 ellen indult hatósági eljárás

Savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az 52 vizsgált termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani. Gond volt többek között a szacharin és a kén-dioxid tartalommal, valamint az esetek harmadában jelölési hibákat is találtak. Ezután országos ellenőrzést rendeltek el.

Az év elején három megyében különböző előállító helyeken, piacokon, kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban végeztek ellenőrzéseket.

Az ellenőrzés a savanyúságok biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira terjedt ki: vizsgálták, a szín, állomány, felöntőlé, illat, íz minőségét  valamint a sav-, só-, édesítőszer- és tartósítószer tartalmat, és a termékek jelölését is.

Előfordult, hogy a termék édesítőszer és kén-dioxid tartósítószer tartalma meghaladta a határértéket.  Egy terméknél – noha allergén anyagnak minősül – a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve. A jelölések vizsgálatakor 17 terméknél találtak valamilyen hibát. Legtöbb esetben az édesítőszer vagy a tartósítószer feltűntetése hiányzott.

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogásoknál a bírságok várható összege 2,5 millió Ft lesz.

A hatósági ellenőrzésen túl a szakemberek ezúttal is elvégezték a savanyúságok kedveltségi vizsgálatát is. Az érzékszervi elemzés során a termékeket 1-5 pontig terjedő skálán értékelték.

A savanyúságokkal kapcsolatos előírásokról, az ellenőrzés eredményeiről és a kedveltségi rangsorról bővebben tájékozódhatnak a NÉBIH weboldalán.

Forrás: Nébih sajtóközlemény

Kép: Flickr.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás