
| Vági Zsolt, dr. Lelovics Zsuzsanna
Sajtimitátumok az élelmiszerpiacon
Egyre gyakrabban találkozhatunk növényi alapanyagból készült minőségi tejjellegű készítményekkel, ugyanakkor a vásárlókat megtévesztő tejtermék-imimitátumokkal is. Miben különböznek, melyiket válasszuk? Ennek jártunk utána dietetikus segítségével.
A tisztán növényi eredetű termékek alternatívát jelenthetnek olyan esetekben, amikor a fogyasztó nem akar (táplálkozási irányzat) vagy nem tud (laktózintolerancia, tejfehérje-allergia) tejet, tejterméket fogyasztani.
Ezek a termékek a boltok polcain elkülönítve kapnak helyet, csomagolásukon jól látszik, hogy növényi eredetűek. Általában biotermékekről van szó, így áruk is lényegesen magasabb a hagyományos tejtermékekénél.
Sajnos azonban a hagyományos termékektől nem elkülönítetten, azok csomagolásával megegyező, növényi alapanyagok hozzáadásával készült, úgynevezett tejtermék-imitátumokat is kínál a kereskedelem.
A két termékcsoportot könnyű megkülönböztetni egymástól. A kizárólag növényi alapanyagokból készült termékek drágábbak, csomagolásukon központi helyet kap a növényi eredet, a táplálkozási előnyök feltüntetése. A csak részben növényi alapanyagokkal készült termékek ellenben nehezen elkülöníthetők a hagyományosaktól, a fogyasztó figyelmességén múlik, hogy mit vesz le a polcról.
Sajtimitátumok: olcsóbb termék, több vevő
A sajtimitátum tej– és növényi eredetű összetevőket, tejipari melléktermékeket (savót, permeátumot) tartalmaz, de létezik csak növényi eredetű alapanyagokból (pl. szójatej, szójazsír, növényi zsír) készült változata is.
Ezeknek a termékeknek jóval kisebb az előállítási költsége, mert általában a legdrágább komponenseket cserélik ki olcsóbbra (tej, vaj). Az elviekben kisebb fogyasztói ár miatt szélesebb réteghez eljuttathatók.
Ha környezetvédelmi szempontból nézzük, egyértelmű előnyük, hogy a kevesebb állati alapanyag miatt csökken az állattartásból adódó környezetterhelés (metán-, széndioxid-kibocsátás, vízhasználat).
Összetételi különbségek
A fogyasztók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a tejpótló anyagok felhasználása révén az imitátumokkal csökkentett tápanyagértékű termékhez jutnak. Ugyanolyan energiatartalom mellett az így készült élelmiszer táplálkozásbiológiai értéke (pl. kalcium-, fehérjetartalom) nem közelíti meg a tejtermékét (pl. sajt, sajtkészítmény).
Táplálkozásbiológiai oldalról az imitátumok talán egyetlen pozitívumaként az alacsonyabb koleszterintartalmat említhetjük, cserébe viszont a kalciumtartalmuk is alacsonyabb, és a hagyományos termékeknél lényegesen rosszabb a fehérje-zsír arányuk – ami egyértelműen nem előnyös.
A sajtoknak viszonylag nagy a fehérjetartalmuk, akár a 30g-ot is elérheti 100g termékben. A zsírosabb sajtokat leszámítva a zsírtartalmuk ezzel megegyezik, a sovány sajtoknál a 2:1 arányt is elérhetik a fehérjetartalom javára.
Ezzel szemben a növényi zsírral készült termékeknek gyakran kevesebb vagy nem teljes értékű a fehérjetartama, a zsírtartalmuk viszont nagy (igaz a növényi zsír miatt koleszterint nem tartalmaznak). Az ideális tejtermék összetételére az jellemző, hogy több jó minőségű fehérjét tartalmaz, mint zsírt.
Összehasonlítás |
||
Típus |
Kizárólag növényi alapanyagokból készült sajtjellegű készítmény |
Részben növényi zsírral készült sajtjellegű készítmény (imitátum) |
Termék neve |
Cheezly növényi sajt mozzarella |
Csízió toast szendvics és pizza feltét, natúr |
Gyártó |
The Redwood Wholefood Co. Ltd., Nagy Britannia |
Viotros S.A., Görögország |
Összetétel |
víz, nem hidrogénezett növényi olaj, tofu, szójafehérje, rizskeményítő, sűrítőanyagok: karragén, szentjánoskenyér-liszt, só, szárított élesztő, trikalcium, ecet, savasságot szabályozó: trinátrium-citrát, nyers nádcukor, aroma, élesztő kivonat |
víz, növényi olajok (27%), tejoltó kazein, keményítő (búza, burgonya), tengeri só, emulgeátor: E231, aroma, tartósítószer: szorbinsav, stabilizátor: karragén, színezék: béta-karotin. |
Az egészséges táplálkozás szempontjából tehát nem, de betegségmegelőző vagy terápiás étrendi szempontból a növényi termékek fogyasztása előnyökkel is járhat.
Például a kóros vérzsírszinttel élők számára jó alternatíva lehet a koleszterinszegény étrend megvalósításában, de ide tartoznak a laktóz-intoleranciában vagy tejfehérje-allergiában szenvedők és a szigorúbb vegetáriánus és vegán irányzatokat követők is.
A kizárólag növényi zsírral készült termékek koleszterin- és tejmentésségüknél fogva ilyen esetekben kifejezetten előnyösek. A probléma nem a kizárólag növényi zsírral készült termékek körül van, nagyobb áruk és megkülönböztetett helyük miatt nehezen keverhetők össze más termékekkel.
A részben növényi alapanyagokkal készült imitátumokról viszont – hagyományoshoz hasonló csomagolású és elnevezésű termékek lévén – nem derül ki egyértelműen a fogyasztók számára, hogy miért (vagy miért ne) ezeket válasszák.
Ma még gyakori, hogy a tejtermék-imitátumokat és helyettesítő terméket a hagyományosakkal (sajt vs. sajtjellegű készítmény, pizzafeltét vs. „növényi zsírral készült élelmiszerkészítmény”) azonos hűtőpultban értékesítik, és így megtévesztik a fogyasztókat. Csak példaként, a következő reklámszöveg egy akciós újságból való: „Csízió szendvics-és pizzafeltét, sajtpultban kapható”
A tájékoztatás gyerekcipőben jár. Az üzleteknek nem érdekük, hogy a fogyasztók figyelmét felhívják a sajtimitátumok fogyasztásából adódó hátrányokra, vagy elkülönítve tegyék ki a polcra.
Jelenleg az egyetlen mód, amivel elkerülhető, hogy ne imitált terméket vigyünk haza – hacsak nem ezt szeretnénk –, hogy mindig olvassuk el figyelmesen a címkét, hiszen jelen esetben egyértelműen feltüntetik a növényi összetevőket.
Kép: panmac.com, homar.blog.hu
A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.