| Hartmann Eszter
Sága Fini Mini pulykavirsli dietetikus szemmel
Az urbánus legendák ellenére a virsli közkedvelt étel, egyre több gyártó készít kifejezetten a kisgyerekeknek szóló kiszerelést is. Most a Sága Fini Mini pulykavirslit néztük meg közelebbről. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy mesés csomagoláson és gyerekkézbe passzoló kiszerelésen felül ad-e valami pluszt – mondjuk több húst, kevesebb adalékanyagot – egy hagyományos virslihez képest.
A Sága Fini Mini Pulykavirsli elnevezés füstölt ízű pulykavirslit takar hozzáadott vitaminokkal és kalciummal, védőgázas csomagolásban. A termék laktóz- és gluténmentes, hozzáadott szóját nem tartalmaz, de olyan üzemben készül, ahol szója felhasználás történik.
Táplálkozásbiológiai szempontból a fogyasztóknak fontos jelző a csomagoláson a 80% hústartalom, az E- és B6-vitamin, a kalcium és a folsav, hisz ez számukra az egészséges terméket sugallja. Az összetevők áttekintése után azonban láthatjuk, hogy a termék tartalmaz például csirkebőrt, pulykazsírt és kárminsavat is, amikre egy gyermeknek sincs szüksége.
A csirkebőr és a pulykazsír is tartalmaz telített zsírsavat, melynek számos szervezetre gyakorolt negatív hatása van. Növeli a vér káros koleszterin (LDL) szintjét és csökkenti a vér jó koleszterin (HDL) szintjét. A nátrium-citrát (E331) egy adalékanyag, melyet élelmiszerekben elsősorban tartósítószerként és ízanyagként alkalmaznak. A kalcium-karbonátot (E170) színezékként, savanyúságot szabályozó anyagként és csomósodásgátlóként használják.
A feldolgozott euchema moszat (E407a) hosszú láncú szénhidrogénekben (poliszaharidokban) gazdag kivonat, amit Euchema-moszatból nyernek. Tulajdonságaiban a karragénhez hasonló, félfinomított karragénnek is nevezik. A feldolgozott Euchema-moszat nagyobb mennyiségű cellulózt tartalmaz. (Az E407a előállítása során a szárított Euchema-moszatot megtisztítják az összes fehérjétől, színezéktől és kis molekulasúlyú résztől, majd további tisztítási lépcsők során élelmiszer minőségűvé dolgozzák fel.)
A kárminsav (E120) egy adalékanyag, melyet a bíbortetű nőstény egyedeiből állítanak elő. A Magyar Élelmiszerkönyvben az engedélyezett élelmiszer-színezékek között szerepel, húskészítmények esetében 100 mg/kg mennyiségben. A mértékletes fogyasztása nem ártalmas, de a szervezetbe kerülve a szalicilsavra és annak származékaira érzékeny embereknél légzőszervi vagy bőrtünetet okozhat.
A kalcium-citrát a citromsav kalciummal alkotott sója. Élelmiszerekben E333 néven használják, elsősorban tartósítószerként valamint táplálék-kiegészítő kalcium-forrásként. A nátrium-nitrit az élelmiszeriparban kettős célt szolgál: egyrészt élénkebbé, tartósabbá teszi az élelmiszer színét, valamint hús- és halételek esetén meggátolja a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását, mely a botulizmus nevű mérgezésért felelős. Napi maximum megengedett beviteli mennyisége 0,06 mg/testtömegkg. A gyomorba került nitritekből és az ott jelenlévő fehérjékből káros nitroaminok képződhetnek, amelyek rákkeltő hatásúak.
A termék 18%-kal több húst tartalmaz, mint a Sága Füstli borsos-fokhagymás pulykavirslije és kisebb a sótartalma, de ugyanúgy tartalmaz számos adalékanyagot is.
Az 1. táblázatban a Sága Fini Mini pulykavirsli és a Sága Füstli borsos-fokhagymás pulykavirsli energia- és tápanyagtartalmát hasonlítom össze.
1. táblázat. Sága Fini Mini pulykavirsli és Sága Füstli borsos-fokhagymás pulykavirsli energia- és tápanyagtartalma (n.a.=nincs adat)
Energia-és tápanyagtartalom |
100 g Sága Fini Mini pulykavirsli |
100 g Sága Füstli borsos-fokhagymás pulykavirsli |
Energia |
259 kcal (1073 kJ) |
274 kcal (1135 kJ) |
Fehérje |
12,0 g |
10,0 g |
Zsír |
22,0 g |
25,0 g |
amelyből telített zsírsavak |
4,5 g |
8,6 |
Szénhidrát |
3,0 g |
2,0 g |
amelyből cukrok |
<0,5 g |
<0,5 g |
amelyből laktóz |
<0,1 g |
<0,1 g |
Rost |
<0,5 g |
n.a. |
Sótartalom |
0,7 g |
1,9 g |
2. táblázat. Sága Fini Mini Pulykavirsli átlagos vitamin-, és ásványi-anyag-tartalma, valamint RDA* értékei 100 gramm termékben
Ásványi anyagok Vitaminok |
Átlagos vitamin és ásványi anyag tartalom |
RDA% 100 gramm termékben |
RDA értékek gyermekek (4-18 év) számára |
RDA értékek felnőttek számára |
B6-vitamin |
0, 78 mg |
56% |
0,6–1,3 mg |
1,42 mg |
E-vitamin |
8,95 mg |
75% |
7–15 mg |
1210 mg |
Folsav |
73,07 mg |
37% |
130–200 µg |
200 µg |
Kalcium |
131,99 mg |
16% |
800–1000 mg |
800 mg |
*RDA = Recommended Dietary Allowance: Ajánlott napi beviteli érték.
Szakértőnk a terméket nem ajánlja gyermekek számára, mert háromnál több E-szám is szerepel a címkén. A túl sok adalékanyag önmagában lehet, hogy nem ártalmas, de az egyelőre ismeretlen, hogy egymással és a többi élelmiszerrel bevitt adalékanyaggal hogyan lépnek kölcsönhatásba. A különböző, a szervezetünk számára nem kívánatos kémiai vegyületek ellen megoldás lehet egyfelől több C-vitamin fogyasztása, amely antioxidánsként megköti a szabad gyököket. A gyermekek napi C-vitamin-szükséglete: 0-6 hónapos korban 35 mg, 7-11 hónapos korban 40 mg, 1-10 éves korban 45 mg, 11 év felett 60 mg.
C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a petrezselyemzöld és a friss gyümölcsök. Sokat tehetünk azzal is egészségünk érdekében, ha minden nap fogyasztunk (lehetőleg vegyszermentes) zöldséget és gyümölcsöt, melyek rosttartalma megköti a vegyszerek egy részét, így azok nem szívódnak fel szervezetünkben, hanem a rostokkal együtt távoznak.
A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakember.
Kép: Sága
A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.