Megelőzés, tudnivalók, panasztétel

Ilyen legyen egy villanyszámla

A közüzemi szolgáltatók kötelessége, hogy a fizetési emlékeztetője, felszólítása érthető és követhető legyen. Amennyiben nem ez történik, akkor a fogyasztó jogosan kérhet kötbért az áramszolgáltatótól.

Egyre népszerűbbek az olcsóbb, gyorsabb vitarendezést nyújtó békéltető testületek

Európa-szerte felértékelődött a békéltető testületek, és az egyéb, alternatív vitarendezéssel foglalkozó szervezetek (ADR-entity) szerepe, amelyek olcsóbb és gyorsabb vitarendezési lehetőséget nyújtanak a "hagyományos" pereskedéssel szemben.

 

Békéltetők: itt a 2018. évi pozitív és negatív céges lista

Budapesti Békéltető Testület minden évben közzéteszi a fogyasztóbarát vállalkozások listáját, hogy segítse a fogyasztók döntését abban, hol érdemes vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni, ha probléma esetén el akarják kerülni a pereskedést.

Így kerüld el a parkolási bírságot!

Mi történik, ha téves helyre fizetjük a parkolási díjat, vagy ha kicsúszunk a kifizetett parkolási időből? Nem érdemes sokáig húzni a probléma megoldását, ha nem akarunk több tízezer forintos bírságot a nyakunkba. 

Levált a cipőm sarka -visszavihetem a boltba?

Aki vásárol az előbb-utóbb szembe fog találkozni a garancia, szavatosság és a kellékszavatosság rejtélyes fogalmával. Mit jelentenek ezek pontosan és milyen jogok illetik meg a fogyasztót vásárláskor? Következő előadásunkon, április 27-én erről lesz szó.

Mentőöv az online vásárláshoz: ne hagyd magad átverni, legyél profi vásárló!

Ügyfélszolgálat, ahol sosem jelentkeznek, és kifizetett termék, amely nem érkezik meg. Csak pár példa a rosszul alakult online vásárlásokhoz. Gyere el Te is a Tudatos Vásárlók Egyesületének most induló előadássorozatára, ahol az első alkalmon arról lesz szó, hogyan vásároljunk okosan webáruházból.

Videók

Éljen jogával!

A békéltető testületeket arra találták ki, hogy a bonyolult és sokszor hosszú bírósági macera helyett gyors és egyszerű eljárással vizsgálják ki fogyasztói panaszainkat. Ezt a panaszos fogyasztó és a bepanaszolt cég közötti békítéssel teszik, azaz egyezséget próbálnak meg létrehozni a két fél között. A békéltető testületi eljárás tehát gyors, egyszerű és legfőképp ingyenes.

Online vásárlással kapcsolatos fogyasztói jogok és vitarendezés kérdésében is jó helyen járunk a Budapesti Békéltető Testületnél. Vitás ügy esetén mindenképpen forduljunk békéltető testülethez, Hiszen A vállalkozásoknak kötelező részt venni a békéltető testületi ülésen, így minden bizonnyal megoldás születik a problémánkra. Nézd meg a 7 részes videó sorozat összes részét!

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében