Étel-ital

Olíva-, dió-, lenmag- és társaik - melyik olaj mire jó és mire ne használd?

Ma már egyre népszerűbbek a különféle olajok a hagyományos napraforgó- és olívaolaj mellett. Tökmag-, dió-, mák-, len-, kókuszolaj: összeszedtük, hogy melyiket ajánlott sütésre és melyiket inkább hidegen használni, és hogy milyen jótékony hatásuk vannak a szervezetünkre. 

Így grillezz, hogy egészséges maradj

Vendégségben, kerti sütögetéskor gyakran előfordul, hogy ádáz küzdelem alakult ki egy-egy jól megsült kolbászért, egy odapirult virsliért, pecsenye-foszlányért. Ha az ízére gondolunk, a rajongás érthető, mégis érdemes korlátok közé szorítani az efféle szenvedélyt, a túlsütött ételek túlzott fogyasztása ugyanis komoly kockázatokkal jár. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni grillezéskor.

A TVE Kedvezménykártyával a járvány alatt sem kell lemondani a tudatos vásárlásról

A koronavírus elleni védekezés meghatározza a mindennapjainkat, a korlátozások miatt a boltok egy része is bezárt. Mindez mégsem jelenti azt, hogy ne törekedhetnénk a tudatos, fenntartható, helyi vagy bio fogyasztásra. Megkerestük néhány kedvenc beszerzési helyünket, és megkérdeztük, hogyan működnek a mostani helyzetben. Tagjainknak a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyára ezek a helyek árengedményt adnak.

Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül

Számos helyen jelent meg a Tojásszövetség üzenete arról, hogy mi, magunkat tudatosnak vélő fogyasztók tévedésben élünk a tyúkokkal és a tojással kapcsolatban: a szabadtartásban élő tyúkok nem egészségesebbek és nem boldogabbak, tojásuk nem finomabb, mint ketrecben nevelt társaiké, a szabadtartásos gazdálkodás pedig nem környezetbarátabb. Először elrohantunk a szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetésre, de kiderült, hogy a meghirdetett asztal inkább féloldalas, mint kerek. Ezért mentünk tovább, és kikérdeztük Zámbó Sándor bio-ellenőrt és Lengyel Zoltán biogazdát, hol az igazság tojás ügyben. Ők elmondták, mitől lehet sötétebb a tojássárgája, miért nem kell csonkolni a tyúkok csőrét, és miért nem baj, hogy egy kapirgálós tyúk többet eszik.

Túlvásárlás és stresszevés - koronavírus étkezési kisokos

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült az a tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét

Szívószálmentes augusztus, Gasztro randi, Zöldülők Vására, Halathlon -- csak néhány a Felelős Gasztrohős szemléletformáló kampányai és rendezvényei közül. Vallják, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket. Nemcsak mondják, szervezik is. Legújabb projektjük egy rozsdamentes acél doboz körül forog. Dr. Horváth Saroltával beszélgettünk arról, hogyan is működik a Dobozközösség, miért nem jók igazán a lebomló edények, és mit tehetünk leginkább, hogy mi is Gasztrohősök legyünk? 

Videók

"A legnagyobb siker a vodkás légfrissítő volt" - Téged is várnak a háztartászöldítő ÖkoKörök!

Tiszta Otthon Ökokör - ezen a néven futnak 2019-től a Tudatos Vásárlók Egyesületének háztartászöldítő csoportjai. A rendszeres találkozókon a csapat tagjai egészség-, és környezetkímélő takarítási praktikákat osztanak meg egymással. A képzés ingyenes, jelentkezni Ökokör csoportvezetői képzésre vagy csak csoporttagnak a meghirdetett időpontokban lehet. Ha feliratkozol a Tudatos Vásárlók hírlevelére, értesítünk, mikor indul a következő ÖkoKör, így garantáltan nem maradsz ki a csapatból!
népszerű cikkek
terméktesztek
Könyvajánló

kérdések és válaszok








  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében