alap kinézet

System Messages

Bio

Virágosélet - zöldségközösség a szőlőhegyen

Fóris Anna és Ödön Pátkán él 2 gyermekével. 40 családot látnak el zöldséggel, gyümölccsel, gombával, fűszernövényekkel Székesfehérvár vonzáskörzetében. A közösségi mezőgazdálkodás meghozta számukra azt a bizalmi kapcsolatot a vásárlókkal, amire mindig is vágytak: látni a megelégedést az emberek arcán, amikor átveszik a dobozt – megfizethetetlen.

Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom - mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?

Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény - a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok kerülhetnek forgalomba

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet elfeledett tájfajták öko-palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének. A különleges ízvilágú tájfajta-palánták május közepétől - korlátozott mennyiségben - kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.

Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról - 7 jó példa

A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották. Mi is ott voltunk. Történet egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, közösségi halászat, egy állam, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak, klip az uborka áldásos tulajdonságairól.

Így eszünk mi - a 60-as nők főznek a legtöbbet, nem túl lelkesen

A 60-as nők fele főz naponta, de közülük minden másodiknak csak púp a hátán a főzés. A reggeli és az ebéd mindent visz. Az íz az első, utána jön az egészség. A hazai étkezési és főzési szokásokat valamint a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket mérte fel a GfK Hungária egy átfogó kutatásban. Az eredményből kirajzolódnak a magyarok étkezési szokásaira jellemző tendenciák.

35 ezren tüntettek a fenntartható mezőgazdaság és a bio-élelmiszerek mellett Berlinben

Tejeskannákkal, bödönökkel, fakanalakkal tüntetők ezrei meneteltek január 19-én Berlinben, hogy figyelmeztessék a döntéshozókat: a kisléptékű gazdaságok, a fenntartható bio-mezőgazdaság az egyetlen út bolygónk klímájának és élővilágának megmentéséhez.

Videók

Hogyan készül? A Zotter alpesi csoki

Hogyan készül manufakturális módon a csoki? A Zotter üzemében nyomon követhetjük a folyamatot. Jó, ha tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt a csokoládé mellett akár Eltűnhet a banán, a bor és a kávé is.

Mit tehet a tudatos vásárló? Nem mindegy, milyen alapanyagból készül a csokoládé és hogyan élnek a farmerek, akik a kakaót termelik. Vegyél méltányos kereskedelemből származó és ha lehet bio csokoládét, hogy biztos lehess abban, a legjobb alapanyagokból és a legkevesebb környezetterheléssel járó terméket fogyasztasz és a termelő jólétéhez is hozzájárulsz. Tudd meg, mitől lesz Kevesebb rabszolgamunka a kakaótermelésben! Olvasd el csokoládé és kakaópor terméktesztünket, és tudd meg hol vehetsz méltányos csokit!

népszerű cikkek
terméktesztek
Könyvajánló

kérdések és válaszok

címkék

  •      Eco Garantie
  •      Bio Suisse
  •      Bio Siegel
  •      Naturland
  •      Demeter

Praktikus ötletek

  •      Csökkentsük az adalékanyagok, növényvédőszerek bevitelét

idénynövények - december

Linkek

  •      KedvesCimbora
  •      Ökogarancia
  •      Az EU Ökológiai gazdálkodás oldala magyarul
  •      Máriahalom biofalu
  •      Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft.








  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében

Smink