alap kinézet

System Messages

Bio

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság - 5 tanácsunk, ha biztonságos élelmiszert keresel

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek napja lesz. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Örülünk neki, és örömünkben néhány tippet is adunk, mit tehetsz azért, hogy jó minőségű ételhez juss.

Veszélyes-e a citrusok héja - mielőtt belereszelnéd a sütibe, bedobnád a teába

Ha C-vitamin kell, akkor jöhet a citrom, a narancs. A déligyümölcsökkel azonban az a helyzet, hogy bármilyen egészségesek, héjukból egészségre káros vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek. Mennyire kell komolyan vennünk, hogy a citrusok héja veszélyes? És mit csináljunk, ha csomagolás és címkék híján nem tudunk semmit a megvásárolt gyümölcs héjáról? Tényleg felejtsük el a teába dobott citromkarikát? Mossunk kezet citromfacsarás után?

Nem permeteznek, és azt is éjjel: bio-tévhitek, amelyektől nézel egy nagyot

Ahogy sokan azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert úgyis összeöntik, a bio élelmiszerekről is sok városi legenda kering. Pető Áron biogazda segítségével cáfoljuk meg a leggyakoribb biós tévhiteket.

A Lidl otthon átáll Fairtrade banánra

A Lidl idén októbertől 330 dél-németországi boltjában már kizárólag Fairtrade banánt árul, majd fokozatosan minden németországi üzlete átáll a Fairtrade banánra.

E-számok: teszteld a tudásod!

Van, aki elszörnyedve pásztázza végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek, hiszen úgy érzik, semmi bajuk tőle. Akármelyik táborba tartozunk két dolog biztos: 1. az E-számok átláthatatlanul sokan vannak, 2. nehezen kerülhetjük el őket. Teszteld tudásod, hátha így jobban átlátod majd, mitől érdemes óvakodni és mitől nem kell tartanod. 

Van olyan, hogy magyar rizs

Vad, hosszú szemű, barna, fekete, előfőzött, Basmati, Jázmin, Arborio. Mitől fényezett a fényezett? Mitől barna a barna? Mi van az A-ban és mi a B-ben? A világ egyik legfontosabb gabonájáról, a rizsről és magyarországi termesztéséről beszélgettünk a legnagyobb hazai termelővel. Mert van olyan, hogy hazai rizs, ráadásul bio minőségben is. 

Videók

Hogyan készül? A Zotter alpesi csoki

Hogyan készül manufakturális módon a csoki? A Zotter üzemében nyomon követhetjük a folyamatot. Jó, ha tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt a csokoládé mellett akár Eltűnhet a banán, a bor és a kávé is.

Mit tehet a tudatos vásárló? Nem mindegy, milyen alapanyagból készül a csokoládé és hogyan élnek a farmerek, akik a kakaót termelik. Vegyél méltányos kereskedelemből származó és ha lehet bio csokoládét, hogy biztos lehess abban, a legjobb alapanyagokból és a legkevesebb környezetterheléssel járó terméket fogyasztasz és a termelő jólétéhez is hozzájárulsz. Tudd meg, mitől lesz Kevesebb rabszolgamunka a kakaótermelésben! Olvasd el csokoládé és kakaópor terméktesztünket, és tudd meg hol vehetsz méltányos csokit!

népszerű cikkek
terméktesztek
Könyvajánló

kérdések és válaszok

címkék

  •      Eco Garantie
  •      Bio Suisse
  •      Bio Siegel
  •      Naturland
  •      Demeter

Praktikus ötletek

  •      Csökkentsük az adalékanyagok, növényvédőszerek bevitelét

idénynövények - január

Linkek

  •      KedvesCimbora
  •      Ökogarancia
  •      Az EU Ökológiai gazdálkodás oldala magyarul
  •      Máriahalom biofalu
  •      Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft.
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében

Smink