Bio

„Nem szívesen eszem már ételt más forrásból” – most csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, ha friss, minőségi élelmiszert akarsz!

Az a tudatos vásárló, aki friss, biominőségű élelmiszerhez akar jutni rendszeresen, közvetlenül a termelőtől, az most nézzen körül és csatlakozzon egy közösségi gazdasághoz. Hogy könnyebb legyen a választás, idén is összeállítottuk a gazdaságok listáját, emellett február 22-én családi nappal is várunk Benneteket, ahol személyesen is megismerkedhettek a gazdákkal.

Pitypang Biokert - 55 családnak termelnek ketten, gépek nélkül

Kiss János és Horváth Anna egy éve hozta létre saját gazdaságát Hajdúböszörményben. A Pitypang Biokert 55 debreceni és hajdúböszörményi családnak szállít friss, vegyszermentes zöldségeket heti rendszerességgel. A fiatal pár dolgos és lendületes évet tud maga mögött, és nagyon élvezi a közösségi gazdálkodás kihívásait és szépségeit.

Virágosélet - zöldségközösség a szőlőhegyen

Fóris Anna és Ödön Pátkán él 3 gyermekével. 40 családot látnak el zöldséggel, gyümölccsel, gombával, fűszernövényekkel Székesfehérvár vonzáskörzetében. A közösségi mezőgazdálkodás meghozta számukra azt a bizalmi kapcsolatot a vásárlókkal, amire mindig is vágytak: látni a megelégedést az emberek arcán, amikor átveszik a dobozt – megfizethetetlen.

Tönke, alakor és a máriapócsi paradicsom - mivel készüljön a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra?

Szárazság, nagy esőzések, kevesebb termény - a klímaválság már a hazai mezőgazdaságban is érezhető. Milyen kihívások várnak a hazai mezőgazdaságra a következő évtizedben, és milyen növények fogják túlélni a változást? Dr. Drexler Dórával, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezetőjével az intézetben folyó kutatásokról, a biológiai növényvédelemben, a tájfajtákban, ősi gabonafajokkal rejlő lehetőségekről beszélgettünk.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok kerülhetnek forgalomba

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet elfeledett tájfajták öko-palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének. A különleges ízvilágú tájfajta-palánták május közepétől - korlátozott mennyiségben - kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.

Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról - 7 jó példa

A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották. Mi is ott voltunk. Történet egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, közösségi halászat, egy állam, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak, klip az uborka áldásos tulajdonságairól.

Videók

Hogyan készül? A Zotter alpesi csoki

Hogyan készül manufakturális módon a csoki? A Zotter üzemében nyomon követhetjük a folyamatot. Jó, ha tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt a csokoládé mellett akár Eltűnhet a banán, a bor és a kávé is.

Mit tehet a tudatos vásárló? Nem mindegy, milyen alapanyagból készül a csokoládé és hogyan élnek a farmerek, akik a kakaót termelik. Vegyél méltányos kereskedelemből származó és ha lehet bio csokoládét, hogy biztos lehess abban, a legjobb alapanyagokból és a legkevesebb környezetterheléssel járó terméket fogyasztasz és a termelő jólétéhez is hozzájárulsz. Tudd meg, mitől lesz Kevesebb rabszolgamunka a kakaótermelésben! Olvasd el csokoládé és kakaópor terméktesztünket, és tudd meg hol vehetsz méltányos csokit!

népszerű cikkek
terméktesztek
Könyvajánló

kérdések és válaszok








  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében