fbpx

| Tudatos Vásárló

A rovarölő szerek növelik a rák kockázatát a gyerekeknél

Kanadai kutatók szerint a terhesség alatti háztartási rovarirtószer-használat növeli a megszülető gyermek leukémiás megbetegedésének esélyét.

A különféle mérgek lehetséges kockázati tényezői és hatásmechanizmusai csak részben ismertek. A kutatók szerint – akik 15 korábbi tanulmány alapján végeztek összesítést – csökkenteni kell a magzati és a gyermekkori kitettséget a kockázatok visszaszorítása érdekében.

A georgetowni Lombardi Rákkutató Központ vizsgálatai szerint a leggyakrabban három és hét év közötti gyermekeknél kialakuló akut lymphoid leukémiában (ALL) szenvedő fiatalok és anyjuk vizeletében magasabb a háztartásokban is használt rovarölő szerek koncentrációja. A kutatások során nem vizsgálták az ok-okozati összefüggéseket, ezek feltárására további vizsgálatok szükségesek.

A Washingtonban élők részvételével zajló vizsgálatsorozatban 41–41 hasonló korú, nemű és lakóhelyű egészséges, illetve ALL-ben szenvedő anya-gyermek pár szervesfoszforsav típusú rovarirtószer-kitettségét értékelték. A kapott eredmények a nagyvárosi környezetben is megerősítették a korábban mezőgazdasági térségekben tapasztalt összefüggéseket.

A felmérésben a szervezetben lévő rovarirtó szerek jelenlétének vizsgálata mellett a résztvevők életmódjának felmérésével is igyekeztek pontosabb adatokat kapni a korábbi kitettségről. Az egészséges gyermekek szüleinek 14%-a számolt be arról, hogy rovarirtó szert használt a lakásban, míg a beteg gyerekek családjában 33%-os volt az arány. A felhasználás és a rovarirtó szerek szervezetben való jelenlétének mértéke között nem sikerült összefüggést találni.

Bár a vizsgálatban nem kutatták az ok-okozati összefüggéseket, feltételezhető, hogy a magzati korban való kitettség és más környezeti, vagy genetikai hatások együttesen felelősek a betegség kialakulásáért.

Régóta ismert, hogy a gyermekek érzékenyebbek a káros vegyületekkel szemben. Egyrészt a szervek fejlődését könnyen megzavarják a hormonális hatású vegyületek, másrészt a szaporább légzés miatt testtömegükhöz viszonyítva nagyobb mennyiségben kerülnek szervezetükbe a kockázatos anyagok. A kockázatokat növeli, hogy a földön játszó gyermekek kezük szájba vételével is káros anyagokat juttathatnak szervezetükbe.

Újabb kutatási eredmények szerint a gyermekek szerves foszforsavakkal szembeni fokozott érzékenységéért egy a felnőttekben működő enzim hiánya is felelőssé tehető. Az egészségügyi kockázatok miatt az ilyen típusú rovarirtó szerek Európában fokozatosan kikerülnek a forgalomból.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2010. szeptemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

 

Kép [cc] pedromura

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás