fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A rovarölő szerek növelik a rák kockázatát a gyerekeknél

| Tudatos Vásárló

Kanadai kutatók szerint a terhesség alatti háztartási rovarirtószer-használat növeli a megszülető gyermek leukémiás megbetegedésének esélyét.

A különféle mérgek lehetséges kockázati tényezői és hatásmechanizmusai csak részben ismertek. A kutatók szerint – akik 15 korábbi tanulmány alapján végeztek összesítést – csökkenteni kell a magzati és a gyermekkori kitettséget a kockázatok visszaszorítása érdekében.

A georgetowni Lombardi Rákkutató Központ vizsgálatai szerint a leggyakrabban három és hét év közötti gyermekeknél kialakuló akut lymphoid leukémiában (ALL) szenvedő fiatalok és anyjuk vizeletében magasabb a háztartásokban is használt rovarölő szerek koncentrációja. A kutatások során nem vizsgálták az ok-okozati összefüggéseket, ezek feltárására további vizsgálatok szükségesek.

A Washingtonban élők részvételével zajló vizsgálatsorozatban 41–41 hasonló korú, nemű és lakóhelyű egészséges, illetve ALL-ben szenvedő anya-gyermek pár szervesfoszforsav típusú rovarirtószer-kitettségét értékelték. A kapott eredmények a nagyvárosi környezetben is megerősítették a korábban mezőgazdasági térségekben tapasztalt összefüggéseket.

A felmérésben a szervezetben lévő rovarirtó szerek jelenlétének vizsgálata mellett a résztvevők életmódjának felmérésével is igyekeztek pontosabb adatokat kapni a korábbi kitettségről. Az egészséges gyermekek szüleinek 14%-a számolt be arról, hogy rovarirtó szert használt a lakásban, míg a beteg gyerekek családjában 33%-os volt az arány. A felhasználás és a rovarirtó szerek szervezetben való jelenlétének mértéke között nem sikerült összefüggést találni.

Bár a vizsgálatban nem kutatták az ok-okozati összefüggéseket, feltételezhető, hogy a magzati korban való kitettség és más környezeti, vagy genetikai hatások együttesen felelősek a betegség kialakulásáért.

Régóta ismert, hogy a gyermekek érzékenyebbek a káros vegyületekkel szemben. Egyrészt a szervek fejlődését könnyen megzavarják a hormonális hatású vegyületek, másrészt a szaporább légzés miatt testtömegükhöz viszonyítva nagyobb mennyiségben kerülnek szervezetükbe a kockázatos anyagok. A kockázatokat növeli, hogy a földön játszó gyermekek kezük szájba vételével is káros anyagokat juttathatnak szervezetükbe.

Újabb kutatási eredmények szerint a gyermekek szerves foszforsavakkal szembeni fokozott érzékenységéért egy a felnőttekben működő enzim hiánya is felelőssé tehető. Az egészségügyi kockázatok miatt az ilyen típusú rovarirtó szerek Európában fokozatosan kikerülnek a forgalomból.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2010. szeptemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

 

Kép [cc] pedromura

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok