fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Rizs – több mint nyolcezer éve esszük

| Tudatos Vásárló

Míg Ázsiában már közel 8000 éve a rizs a legfontosabb táplálék, az utóbbi időben az egész világon nagyon népszerűvé vált. Az előrejelzések szerint a hántolt rizs iránti igény 2035-re 25%-kal nő a jelenlegihez képest, a népességnövekedés és a magasabb kalóriabevitel miatt.

A rizstermesztést gyakran Ázsiához kötjük, azonban a rizs számos fajtája megterem a világ több mint 80 országában, így Magyarországon is. A legtöbb farmer a fejlődő országok kistermelőjeként gazdálkodik, és csak kis mértékben részesülnek a világ rizskereskedelmének bevételeiből. A Fairtrade rendszerben a rizs és egyéb gabonafélékre kialakított szabványok lehetővé teszik, hogy a termelők számukra kedvezőbb megállapodásokat kössenek.

 

Tények a Fairtrade rizsről

 • Hozzávetőlegesen egy tucat rizsfajtát listáztak Fairtrade minősítéssel. Ilyen például a vietnami ragacsos rizs, a thaiföldi jázmin rizs vagy a pakisztáni hosszú szemű rizs.

 • A Fairtrade gazdálkodók mintegy 17.200 hektáron termesztenek rizst, többnyire Thaiföldön, Indiában és Egyiptomban, valamint Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban és Srí Lankán.

 • A termelők 12.000 tonna Fairtrade minősítésű rizst adtak el 2013-14-ben, így a Fairtrade prémium révén 316.300 euró bevételhez jutottak.

 • A rizstermelők átlagosan 2.1 hektáros, nagyjából három futballpályányi területen gazdálkodnak.

A Fairtrade hatása a kistermelőkre

A rizs termesztése és kereskedelme a gabonafélékre kialakított Fraitrade szabványoknak megfelelően zajlik. Azon kistermelők érdekeit képviseli, akik termelőszövetkezetekbe tömörültek, hogy közösen értékesítsék a terményeiket. Ezeket a szövetkezeteket demokratikus módon a tagok irányítják, akik így kedvezőbb alkupozícióba kerülnek.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Indiában vannak olyan Fairtrade termelők is, akik szerződéses termelőszövetkezeteket hoztak létre, azonban még nem alakították ki a demokratikus működési formát. Ezek a gazdálkodók egy közvetítő szervezetnek adják el a terményeiket, amely támogatja őket abban, hogy a szövetkezeteiket kistermelői Fairtrade szervezetekké alakítsák.

A Fairtrade prémium azt az összeget jelenti, amelyet a kereskedők fizetnek a termelőknek a kialkudott eladási áron felül.

Kizárólag akkor jelenhet meg a termékek csomagolásán a Fairtrade megjelölés, amennyiben érvényesülnek a Fairtrade szabvány előírásai. A Fairtrade prémiumból származó bevételeket a közösség javára fordítják pl. termelékenység növelése, környezetvédelem.

A Fairtrade rendszerben minimum felvásárlási ár van a rizsre is. Ha egy kereskedő Fairtrade rizst szeretne árulni, el kell fogadnia ezt a minimum árat abban az esetben is, ha a piaci ár alacsonyabb. A prémium és a minimum ár régiónként, valamint rizsfajtánként változik és rendszeresen felülvizsgálják. Ebben a rendszerben segítséget nyújtanak a kistermelőknek, hogy hosszú távú kereskedelmi partnereket találjanak, valamint különböző témájú képzéseket szerveznek számukra.

 

A “hagyományos” rizstermesztés kihívásai

A rizs világpiaci árából származó bevétel gyakran a legszerényebb megélhetést is alig biztosítja. Az alacsony világpiaci ár mellett tovább ront a helyzeten, hogy a fejlett országokban a nagyüzemi termelőket támogatják. A kistermelők gyakran adósságot halmoznak fel a vetőmag és a műtrágya beszerzése, a termőterület növelése miatt. A Fairtrade gazdálkodók azonban 60%-ig terjedő előfinanszírozást igényelhetnek.

Az ültetési időszakban sok feladatot kézzel végeznek, így a megfelelő eszközök beszerzése hatékonyabbá teheti a munkát. Az aratást követően gyakran a betakarított rizs 10-30 %-a vész kárba a nem megfelelő raktározás, valamint az eszközök hiányossága miatt. Ezért a gazdálkodók gyakran kénytelenek azonnal alacsony áron értékesíteni a terményeiket, ahelyett, hogy kivárnák a kedvezőbb piaci viszonyokat.

A Fairtrade gazdálkodókat tréningeken készítik fel, hogyan tudják hatékonyabbá tenni a munkafolyamataikat. A Fairtrade prémiumot pedig megfelelő eszközökre és tárolási lehetőségek kiépítésére is fordíthatják.

A kiszámíthatatlan időjárás szintén nagy kihívást jelent a kistermelőknek. A rendszeres árvizek és a szikesedés következtében termelésre alkalmatlanná válhatnak a folyók deltatorkolatai Vietnamban, Bangladesben, Mianmarban. Más területeken az aszály és a vihar károsíthatja a termést.

Mindez nem csak kistermelők millióinak a megélhetését veszélyezteti, hanem az élelmiszerellátást is. A Fairtrade program részeként felkészítik a kistermelőket a klímaváltozás hatásaira, például ellenállóbb rizsfajtákat ismertetnek meg velük.

 

Tudtad-e?

 • A rizs 90%-át Ázsiában termesztik, és ott is fogyasztják el. Ugyanakkor fontos élelmiszer lett a Közel-Keleten, Afrikában, Amerikában és a Csendes-óceáni térségben is.

 • India és Kína a két legnagyobb rizstermesztő és -fogyasztó ország, míg Kína a legjelentősebb importőr, addig India a legfontosabb rizsexportőr.

 • Jelentős rizsexportőr Thaiföld, Vietnam, Amerikai Egyesült Államok és Pakisztán.

 

Forrás: International Fairtrade

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok