fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Retour de Voks felvonulás Szombaton!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A pártok a választások előtt fontos ígéreteket tettek a hazai kerékpárosoknak, amik most elúszni látszanak. A Critical Mass ezért Szombatra demonstrációra szólít – „Tudjuk, hogy hideg van, de muszáj!”

A legfontosabb tudnivalók

Gyülekezés december 2-án, 13 órakor a zuglói Millenáris kerékpárpálya előtt (XIV. Szabó József u. 3.) – itt már 10 órától a szokásos nyílt nap van 13 óráig; aki előbb jön, kipróbálhatja a pályát.
Indulás: 13:15
Útvonal: rendőrségi egyeztetés alatt, de a Thököly és Rákóczi út után vagy a kis körút, vagy a nagy.
Érkezés: kb. 14 óra, Közlekedési Minisztérium elé (V.ker. Honvéd utca)

Volt egyszer egy Tour de Voks

Amint arról a Tudatos Vásárló is beszámolt, március 11-én jó ezer kerékpáros kerekezte körbe a várost, felkeresve a választásokon legesélyesesebb négy “nagypárt” székházát, illetve kampányközpontját. A szervezők átadták a pártok vezetőinek, prominens személyiségeinek javaslataikat, a 12 pontba szerkesztett Tour de Voks petíciót. Az esemény a pártok számára is jó kampányeszköz volt, ígértek is sok egyéb mellett több száz kilométer új bicikliutat, biciklis játszóteret, a biciklisták bevonását az EU-s fejlesztési pénzek ilyen irányú felhasználásába. A pártok március 31-ig kaptak határidőt kerékpáros programjaik közzétételére, amit egyikük sem mulasztott el. Ezek számos konkrét igéretet tartalmaztak, amelyek közül a legfontosabbak a következők voltak: a közútfejlesztésre szánt költségvetési keret 3%-ának elkülönítése egy kerékpárútalapba, KRESZ reform, a kerékpárszállítási és -tárolási lehetőségek javítása.

 

Elfújta a szél?

A napokban nyilvánosságra hozták a Nemzeti Fejlesztési Terv Közlekedési Operatív Programjának projektlistáját. Ebben azonban, a tavaszi ígéretekkel ellenétben, egyetlen kerékpáros közlekedést érintő beruházás sem található, de még az Európai Bizottság által rég jóváhagyott, és mára egész Európát behálózó Eurovelo útvonalak két magyarországra kijelölt szakaszának terve (Duna, és a Bodrog-Tisza irányok ) sem szerepel benne önálló nagyprojektként. Benyújtották a költségvetést is a parlament elé, amiben külön tételként nem szerepel a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Semmi jel sem utal tehát arra, hogy a Regionális Operatív Programokban szereplő beruházásokban, illetve a benyújtott költségvetésben megjelenne a kerékpárosbarát szemlélet. Annak ellenére, hogy mára hazánkban is e közlekedési forma növekszik a legdinamikusabban, és már többszázezer adófizető használja rendszeresen kerékpárját.

 

Riadó!

A Critical Mass és a tavaszi Tour de Voks társszervezői demonstrációra szólítanak. A következő hetekben dől el a következő 7 évben közlekedésre fordítható 2000 milliárd forint sorsa – akinek számít is valamit a kerékpározás és egy élhetőbb környezet kialakítása, annak ott a helye!

A rendezők mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy a felvonulás nem (párt)politikai demonstráció. Az egyetlen segédeszköz a bringa, és esetleg egy csengő. Mindenkit kérnek, mást ne hozzon!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok