fbpx

Részvételi minőségbiztosítás – Háttér

A fogyasztók keresik a jó minőségű, környezetet kímélő módon előállított, közelről szállított élelmiszereket, amelyek megbízható forrásból származnak. A lakosság fenntartható forrásból származó (bio, helyi) élelmiszerhez számos hagyományos (boltok, kiskereskedelmi láncok egységei, piacok) vagy újszerű színtereken juthat hozzá (webáruházak, közösségi gazdaságok, bevásárló közösségek, ún. termelői piacok). 

A hatóságok és a tanúsító szervezetek mellett  a vásárlók, közösségek, civil szervezetek is képesek tenni annak érdekében, hogy érdekeik védve legyenek, nőjön a fogyasztói bizalom, és javuljon a fenntarható minták életképessége közép és hosszú távon. 

Létezik mindennek egy nemzetközi módszertana, részvételi minőségbiztosítás, angolul participatory guarantee system (PGS), elsősorban biotermelők és biotermékek minősítésére, de hiszünk abban, hogy a módszer más fenntartható élemiszer-közösségekben is sikerrel alkalmazható, mint például a közösségi mezőgazdálkodás keretében.

Több ezer ökológiai termelő és a fogyasztó vesz részt PGS kezdeményezésben ma a világon. Bár részletes módszertan és folyamat eltérő lehet, a legfontosabb elemek és jellemzők konzisztensek maradtak világszerte.

 

A PGS nagykövete az IFOAM – Organics International, a biogazdálkodók nemzetközi szövetsége. Oldalunk nagyon sok a tartalom, útmutató, leírás, videó és oktatóanyag található, elsősorban angol nyelven. Akit érdekel a téma, ajánljuk megtekintésre a következő kisfilmet is:

 

A Tudatos Vásárlók Egyesület 2015-2016 folyamán több alakalommal tartott előadást, workshopot és képzést a részvételi minőségbiztosításról. A képzési alkalmak során

(1) beszélgettünk a minőségbiztosítás fontosságáról;

(2) megismertettók a PGS rendszerét és elveit;

(3) tanultunk az adott témához kapcsolódó szakmai elvárásokról, legyen szó akár piacról, szupermarketről, beszerzési közösségről;

(4) megfogalmaztuk pár közös értéket, előre vetítük, mi alapján kell a közösségnek megfogalmazni a saját értékrendjét, amihez minden csatlakozó tartani tudja magát;

(5) megterveztük, hogy hogyan lehet megtenni az első lépéseket a “mechanizmus” kiépítésére.

A képzési program anyagait, módszertanát, menetrendet, előadásokat és hasznos eszközöket a Módszertani kézikönyv és eszközcsomag tartalmazza. Regisztráció után letölthető, és bárki szabadon felhasználhatja, ha feltünteti forrásként a Tudatos Vásárlók Egyesületét. Kérdésekkel a TVE bármelyik elérhetőségén kereshettek minket.

Az inforgafika az IFOAM anyagainak felhasználásával készült.

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Alap támogatja.
 
 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás