fbpx

Közösségek az ökogazdaságok minősítésében

A Tudatos Vásárlók Egyesület oktatási programja a részvételi minőségbiztosításról és annak hazai lehetőségeiről.

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems – PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi élelmiszer kezdeményezések mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti az alternatív, közvetlen közösségi élelmiszertermelési és értékesítési rendszerek elterjedését és megerősítését (úm. közösségi mezőgazdálkodás, szatyor-közösségek, helyi/kistermelői piacok stb.). Ez alkalommal a minőségbiztosításra fokuszáltunk.

Az Európai Bizottság ERASMUS+ felnőttoktatási programja által támogatott EATINGCRAFT projekt keretében az IFOAM vezetésével, valamint a Nature & Progrés (PGS alapú francia környezetbarát védjegy),  a MIRAMAP (francia közösségi gazdálkodások szövetsége) és az URGENCI (közösségi gazdaságok nemzetközi hálózata) szakmai támogatásával fejlesztettünk ki egy 4 alkalmas képzési programot, kapcsolódó oktatási anyaggal és kisfilmekkel.

A képzéseket Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezte, egyidőben a cseh ProBio Ligával és a görög Agroecopolis-szal. A TVE több éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttoktatás területén, a résztvevők aktivitására, csoportmunkájára, egymástól tanulásra építő módszereinket sikerült beépítenünk a programban.

A részvételi minőségbiztosítás bevezetését fontolgató kezdeményezéseknek, vállalkozásoknak és közösségeknek ajánljuk a IFOAM 2019-ben frissített kézikönyvét, az alábbi kisfilmeket és a képzéseink anyagát.

Útmutató a részvételi minőségbiztosításhoz from Tudatos Vásárlók Egyesülete

KISFILMEK

A részvételi minőségbiztosítás (magyar felirattal)

Az értékelő látogatás  Nature & Progrés gazdaságokban (magyar felirattal)

A KÉPZÉSEK ANYAGAI

Az első képzés (2018.05.23) a részvételi minőségbiztosítás témájának bevezetésére fókuszált. Beszéltünk a hagyományos biominősítésről és annak kihívásairól, a PGS történetéről, főbb elemeiről és nemzetközi példáiról.

Részvételi minőségbiztosítás from Tudatos Vásárlók Egyesülete

A második képzésen (2018.11.26) során egy részvételi minőségbiztosítási rendszer kiépítésének és működtetésének részleteit mutattuk be. Hogyan indulhat el egy ilyen rendszer, kik vesznek részt benne, milyen alapelvei és kulcselemei vannak.

Egy PGS működése from Tudatos Vásárlók Egyesülete

A harmadik képzés (2019.02.04) alkalmával arról beszélgettünk, milyen előnyei lehetnek annak, ha a hazai közösségi mezőgazdálkodók hálózata egy PGS kiépítése mellett dönt, hogyan működik ez a francia hálózatban (MIRAMAP ).

PGS a közösségi gazdaságok hálózatában from Tudatos Vásárlók Egyesülete

A negyedik képzés (2019.09.06) a PGS egyik kulcseleméről, a gazdaságok értékelő látogatásáról (peer review) szólt. A Dunaszigeti Zöldségközösség gazdái láttak minket vendégül, ahol a résztvevők élőben kipróbálhatták, hogyan zajlik egy ilyen látogatás.

Értékelő látogatás from Tudatos Vásárlók Egyesülete

Az elkészült anyagok a forrás feltüntetésével szabadon használhatóak. Nyitottak vagyunk arra, hogy képzési programot bárki adaptálja, trénereink ehhez segítséget tudnak nyújtani.

Korábbi években, 2014-2016 között már tartottunk képzést, előadást a részvételi minősgbiztosításról, közösségek, fogyasztók szerepéről egy jó, fenntartható minőség biztosításáról. Az anyagok itt megtalálhatóak >>>>>>

A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk.

Támogass minket, és tovább tudunk dolgozni hasonló programok feljesztésén.

Köszönjük!

Az EathingCraft projektet az Európai Bizottság támogatta.

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok