fbpx

| Tudatos Vásárló

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerekért

Helyi gazdaság, biztonságos élelmiszer, erősödő közösség, fogyasztói bizalom, kevesebb bürokrácia, kevesebb költség – többek között ezek az előnyei a részvételi minőségbiztosításnak.
 

A bio termékek piacának professzionalizálódása, és az ezzel együtt járó rohamosan növekvő nemzetközi (nagy távolságra történő) értékesítés hívta életre a független öko minősítő rendszereket. Ezzel szemben, vagy emellett a részvételi minőségbiztosítás újra közelebb hozza egymáshoz a vásárlót és a termelőt, az átlátható minősítésre és a helyi gazdaságra épít.

 

Miért van szükség részvételi minőségbiztosításra (participatory guarantee system – PGS)?

A fenntartható forrásból származó (bio, helyi) élelmiszerhez számos formában juthatunk hozzá, ám előfordulhatnak olyan nehézségek, amelyekre a részvételi minőségbiztosítás megoldást jelenthet.

–   Sokat utaztatott, végső soron nagy ökolábnyomú biotermékek.

–   Időszaki ellenőrzések nem mindig képesek csalások kiszűrésére.

–   Helyben értékesítő, családi gazdaságok, kistermelők nehezen termelik ki a tanúsítás magas költségét.

–   A kis területeken termelő, nagy fajgazdagsággal dolgozó termelők sokszor csak nehezen tudnak illeszkedni a standardizáld minősítésekhez.

–   Egyes gazdaságok visszaélése miatt könnyen sérülhet a fogyasztói bizalom a biominősítésben, és ez más szereplőket is negatívan érinthet.

 

 

Szeretnél többet tudni a témáról? Szeretettel várunk  május 15-én a Tényleg bio a bio? c. előadásunkon, ahol külföldi gazdák és szakértők osztják meg tapasztalataikat a részvételi minőségbiztosításról. 

Miben segít a részvételi minőségbiztosítás?

 

fogyasztóknak, helyi közösségeknek

–   A lakossághoz a valóban fenntartható és megbízható forrásból származó termékek jutnak el.

–   Visszaszorulnak a hibák, a tisztességtelen eszközök és csalások.

–   Közösségfejlesztő, közösségerősítő szerepe van, erősödik a termelő és vásárlói közötti kapcsolat, kommunikáció.

–   A sokszor városokban elő fogyasztók a gyakorlatban tanulhatnak a mezőgazdálkodás működéséről, így jobban megértik a termeléssel járó nehézségeket, sajátosságokat.

 

termelőknek

–    Helyben értékesítheti a bio termékeit.

–    Olyan termelési módokat, gyakorlatokat alkalmazhat, ami a standardizált minősítő rendszerekben nem jelennek meg (pl. tájfajták termesztése, nagy fajgazdagság)

–     A hivatalos minősítési rendszerekhez képest további új szempontokat is be lehet venni a minősítésbe. (pl. csak egy adott közösségnek értékesítés)

–     Hosszú távon kiszámíthatóbb felvevőpiachoz jut, jobb árbevételt jelent.

–     Kevesebb bürokrácia, papírmunka.

 

 

Miben más mint egy hivatalos minősítő rendszer?

Cikkek, videók a rövid élelmiszerláncról, a közösség által támogatott mezőgazdaságról.

–   A termelő, fogyasztó és egyéb érintettek közvetlen részvétele nem csak ajánlott, de kötelező, e nélkül nem működik a rendszer.

–   Alacsony működési költség, főleg önkéntes munkán alapul.

–   Kevesebb bürokrácia, papírmunka, így a kistermelők számára is könnyen elérhető.

–   Mivel személyes kapcsolaton, kommunikáción alapul, elsősorban a közvetlen, helyi értékesítést, a helyi gazdaságot támogatja.

–   Átlátható, horizontális struktúra.

 

Kiknek szól a részvételi minőségbiztosítás?

Elsősorban azoknak, akik érdekeltek a helyi gazdaságok fejlesztésében, a közvetlen értékesítés megbízhatóságának erősítésében:

–     vásárlóknak

–     közösségeknek

–     kistermelőknek

–     tanúsító szervezeteknek

–     hatóságoknak

–     civil szervezeteknek

 A részvételi minőségbiztosítás rendszerben a fenti szereplők képesek tenni azért, hogy a fenntartható élelmiszer fogyasztás szinterein megvédjék az érdekeiket, javítsák a hibákat, és visszaszorítsák visszaéléseket.

 

Mennyire új ez a kezdeményezés?

Maga a definíció 2004-ben született az IFOAM-MAELA Alternative Certification workshopján Brazíliában. Több mint 20 ország 40 részvételi minőségbiztosításon alapuló csoportja csatlakozott a kezdeményezéshez. Viszont egyes ilyen csoportok születése már korábbra nyúlik vissza.  Ilyen például a franciaországi Nature et Progrès, amely 1980-as években jött létre, de az 1990-es években is alakultak új csoportok.

 

Programunkat a Norvég Civil Alap támogatja.

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás