fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Miért átalánydíj a részesedés ára a közösségi gazdaságokban?

CSA grafika FM kalkulálós

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az árképzéssel foglalkozunk.

A közösségi gazdaságok árképzése nagyon eltér a boltok vagy akár a termelői piacok gyakorlatától. Ebben a rendszerben a gazdának azért fizetsz, hogy megtermelje neked az élelmiszert. A gazda a gazdaság összes költsége alapján számítja ki az árat, beleértve például a bérek, a biztosítás, vagy a közösség ellátásához szükséges beruházások költségeit is. Egy részesedés havi átalánydíja tehát az összköltség elosztva a taglétszámmal és a hónapok számával.

A közösségi gazdaságok adottságai és körülményei nagyon eltérőek lehetnek, ezért az így megtermelt élelmiszerek árát is nehéz összehasonlítani. Előfordulhat, hogy egy gazdának rosszabb minőségű talajon kell gazdálkodnia, így sok komposztot vásárol, míg a másik kiváló minőségű földön gazdálkodik, jelentős bérleti díj ellenében, vagy magas bérköltségek mellett. Így vagy úgy, elköteleződésed és pénzed csakis a helyi gazdaságot, és a neked termelő embereket támogatja.

Első ránézésre közösségi gazdaságtól vásárolni drágábbnak tűnhet, mint a boltban vagy a piacon. De elgondolkodtál már azon, hogy mennyi pluszt kapsz a pénzedért, amit máshol nem kapnál meg?

7 dolog, amit a részesedésedért kapsz:

  • minőségi, vegyszermentes, szezonális, helyi élelmiszert egész szezonban
  • új ízeket, ételeket, feldolgozási módokat próbálhatsz ki, amiben a közösség inspirál
  • az átláthatóság biztonságát, mivel személyesen kérdezheted a gazdát, ki, hol és hogyan termeli meg azt, amit megeszel
  • a gazdaságlátogatásokon jobban megértheted a gazdálkodás csínját-bínját, önkéntesként ki is próbálhatod magad benne, ha szeretnéd
  • a közösség tagjaként téged is várnak a közösségi események, legyen az éves tervezés, gazdaságlátogatás vagy közös befőzés
  • családodnak, gyermekednek is megmutathatod, honnan származik, hogyan növekszik mindaz, ami az asztalotokra kerül
  • pontosan tudhatod, hogy azt a földet, amin neked termelnek, védik, gondozzák és regenerálják

A gazda költségei – Mit fedez a részesedés ára?

 

FM CSA grafika árképzés

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára