fbpx
CSA grafika FM kalkulálós

Miért átalánydíj a részesedés ára a közösségi gazdaságokban?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az árképzéssel foglalkozunk.

A közösségi gazdaságok árképzése nagyon eltér a boltok vagy akár a termelői piacok gyakorlatától. Ebben a rendszerben a gazdának azért fizetsz, hogy megtermelje neked az élelmiszert. A gazda a gazdaság összes költsége alapján számítja ki az árat, beleértve például a bérek, a biztosítás, vagy a közösség ellátásához szükséges beruházások költségeit is. Egy részesedés havi átalánydíja tehát az összköltség elosztva a taglétszámmal és a hónapok számával.

A közösségi gazdaságok adottságai és körülményei nagyon eltérőek lehetnek, ezért az így megtermelt élelmiszerek árát is nehéz összehasonlítani. Előfordulhat, hogy egy gazdának rosszabb minőségű talajon kell gazdálkodnia, így sok komposztot vásárol, míg a másik kiváló minőségű földön gazdálkodik, jelentős bérleti díj ellenében, vagy magas bérköltségek mellett. Így vagy úgy, elköteleződésed és pénzed csakis a helyi gazdaságot, és a neked termelő embereket támogatja.

Első ránézésre közösségi gazdaságtól vásárolni drágábbnak tűnhet, mint a boltban vagy a piacon. De elgondolkodtál már azon, hogy mennyi pluszt kapsz a pénzedért, amit máshol nem kapnál meg?

7 dolog, amit a részesedésedért kapsz:

 • minőségi, vegyszermentes, szezonális, helyi élelmiszert egész szezonban
 • új ízeket, ételeket, feldolgozási módokat próbálhatsz ki, amiben a közösség inspirál
 • az átláthatóság biztonságát, mivel személyesen kérdezheted a gazdát, ki, hol és hogyan termeli meg azt, amit megeszel
 • a gazdaságlátogatásokon jobban megértheted a gazdálkodás csínját-bínját, önkéntesként ki is próbálhatod magad benne, ha szeretnéd
 • a közösség tagjaként téged is várnak a közösségi események, legyen az éves tervezés, gazdaságlátogatás vagy közös befőzés
 • családodnak, gyermekednek is megmutathatod, honnan származik, hogyan növekszik mindaz, ami az asztalotokra kerül
 • pontosan tudhatod, hogy azt a földet, amin neked termelnek, védik, gondozzák és regenerálják

A gazda költségei – Mit fedez a részesedés ára?

 

FM CSA grafika árképzés

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás