fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Rémségek kicsiny boltja

„Tulajdonképpen Esztétikai Megfontolásból Elpusztított Élőlényekre Emlékeztető Testrészek Shop”

72-es troli, Thököly úti végállomás. CSIGAHÁZ, TENGERI HERKENTYŰK (talizmánok, stb..).
Jó név ez egy boltnak. Megtudom végre, mi a herkentyű (ami nálam úgyis csak tengeri lehet). Aztán megpillantom a vendégcsalogatónak felerősített cégéreket, és mindent értek. A fenti név igazándiból púder, fűző, dezodor. Azt azért mégsem illik kiírni, hogy:
„TULAJDONKÉPPEN ESZTÉTIKAI MEGFONTOLÁSBÓL ELPUSZTÍTOTT ÉLŐLÉNYEKRE EMLÉKEZTETŐ TESTRÉSZEK SHOP”.
Ezekről a tartalmakról a bejárat fölött csüngő tőrfarkú rák (-páncél), és a fiatalon kiirtott cápa múmiája (nincs egy méter, így eladhatóbb…) árulkodik.

Már indulok is befelé. Ítélni és épülni megyek, nem vicc. Ökológiai felelősség tekintetében elismerésre méltó alappózomat felöltve lépek az üzletbe. Több szobában áttekinthetően berendezett vitrineket és polcokat találok, amelyek kagylókat, csigákat, tengeri sünöket és csillagokat, rákokat kínálnak vásárlásra. Értékük tizenötezer és tíz forint között mozog. Van itt még szeletelt ásvány, csillármód belógatott gömbhal-bőr, apró befőttesüvegekben eltett mészvázak, csodaszép korallok (csak letörni lehet így, nézzétek meg!), szép fehér cápaállkapocs és egészében szárított csikóhal. Utóbbiak felhasználóbarát méretben, ömlesztett kiszerelésben. Tetemek (herkentyűk). Középütt, oltár gyanánt, pénztár és kosarakban marokkövek (fengsui).

– Szervusz! Segíthetek valamiben? – kérdi egy fiatal srác készségesen. Talán tulaj.
Itt az idő, hogy színt valljak! Hogy egy felháborodott kérdést nekiszegezzek, vagy legalább túszokat ejtsek! Hogy ne legyek néma asszisztense ennek a mészárszéknek!
– Á, köszönöm! Csak nézelődöm…

Hát igen. Ennyit a magatartásban is tükröződő nézetekről. „Jó, jó, de lehet, hogy ez a sok csodás mütyür term. úton elhalt állatok maradványa.” – kezdem az önigazolást. Nem tudhatom! És akkor legjobb lenne hazavinni valami jó kiállású darabot. Mondjuk, az a cikk-cakk mintájú kúpcsiga öltöztetné a szobát, nem? Öröm lenne kézbe venni… Birtokolhatnám…(kulcsszó)

Ott volt például a rovarbörze (így!), ahol fontoskodásomra az egyik fószer odanyilatkozott, hogy a rovartűre húzott trópusi pillangó valójában jó szolgálatot tesz a fajnak, hisz’ népszerűsíti, míg egy másik sértett arccal bizonygatta a portékát képező farkasalmalepkéről (holtában is nagyon szép lény), hogy még a védetté nyilvánítás előtt került preparálásra. Már ott se győztek meg, de most is elég, ha a falon hasaló egzotikus (valamikori) languszták kifogástalan csápjaira, és a bejárat fölötti tinédzsercápa összeaszalódott hullájára gondolok.

Újabb érdeklődők érkeznek. Jól szituált, intelligens és visszafogott modorú negyvenes pár, hetero. Arcukon leplezetlen (mért is kéne?) elragadtatás. Ők ma déltengeri kincsekkel térnek haza, nem vitás. Rövid tárlatnézés után az eladó segítségét kérik. Hallom, valami dekoratív, falra szerelhető darabra van szükségük. Sörözőjük pultja fölé. A hely nyilván hangulatos, faboxokkal és kedves pultoslánnyal teli. A választás is jó ízlésre vall: egy tőrfarkú rákra gondoltak. A küszöbön álló tragédia elég elvont, majdhogynem intellektuális gyönyört okoz a megélt publikumszerep.
Elképzelem, ahogy a rákpáncél megüresedő helye, mint kauzális trambulin, vákuumot képez térben és időben, hogy rendelési tételek, bennszülött halászok és preparátorok, alkudozások, lefizetések és szállítás után újra megteljen a vitrin éhes gyomra. És az anyagmegmaradás törvénye szerint az a rák hiányzik majd valahonnan. A herkentyűt az teszi eladhatóvá, hogy a kivégzés nem itt és most zajlik. (Már megölték, és még nem ölték meg.)
Pedig ez a szimpi pár nem akarná földhöz csapni azt a virtuális rákot, tuti! Ha papíron kellene szavazni igennel vagy nemmel a napi fajkihalások és a láncfűrésszel vagy fenékhálóval felszámolt édenkertek ügyében, nem haboznának! Ezek nézik a Spektrumot! Ezek jóravaló emberek, kérem!
Kezd leszállni a köd (oly korban éltem én…).

– Bocsánat! – próbálok közbebénázni – Megkérdezhetem, hogy ez a sok szép holmi honnan származik?
Az eladó kicsit kelletlenül, de azért idefordul.
– Én Olaszországból rendelem, oda pedig a világ minden tájáról gyűlik.
Tehát tulaj. 
– Elhullott állatok maradványai?
– Hazudhatnék, de nem teszem. – mondja önérzetes félmosollyal – Ezeket bizony lehalásszák.
Őszinte, karakán fazon. Szinte kedvelem.
A pár, hallva naivságomat csöndesen nevetgél, és egymásnak magyarázzák, hogy is megy ez. Az oldott légkörön felbátorodom. Bizalmas hangon kérdem még:
– És nem okoz ez neked lelkiismereti problémát?
Kis csend, majd szinte határozott válasz:
– Nem! Miért okozna? Nem én halászom le őket!

A válasz gondolatmenetét folytatva le kell szögeznünk, hogy a második világháború legpasszívabb figurája hasonlított Chaplinre. Megértően bólogatok: így van ez!, és a kijárat felé húzom a csíkot. Nincs katarzis. A pár mondatos közszereplés kimerített. Én kérem mindent megpróbáltam! (Lélekben a vétkesek testéből rótt erkölcsi dobogó alsó fokán vígasztalom magam: legalább egyedül vagyok helyezett!)
A tulaj közben visszafordult a párhoz, akik némi latolgatás után úgy döntenek, a kiszemelt dísztárgy túl törékeny egy sörözőbe. Nincs üzlet, hazamennek. Kár, hogy nem miattam (plusz egy fok lett volna fölfelé a dobogón)!

Egy tőrfarkú rák és egy kúpcsiga mindenesetre a helyén marad…

A fenti történet teljesen fiktív.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás