fbpx

| Csillag Gábor

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Reklámtrükkök ABC-je: A „tudományos” reklámok

A reklámokban használt (ál)tudományos nevek, idegen szavak levédése gyakori fogás a konkurencia akár ugyanolyan hatású termékétől való megkülönböztetésre. Fogyasztóként viszont könnyen elhisszük, hiszen olyan „okosan” hangzik.

A technologikus reklám lényege, hogy kiemelje a termék tulajdonságait, megmutassa, mit tud a termék. A technologikus reklám vezér-gondolata: a tudomány. Az ilyen típusú reklám néhány olyan alapmotívumra hajaz, amelyeket a közvélemény a tudományos megismeréssel hoz összefüggésbe. Ilyen motívumok a szakértelem, az objektivitás, a tapasztalat és az ellenőrizhetőség. Lássuk sorban.

A szakértelmet, szakszerűséget a reklámok általában két fő alkotóelem segítségével szokták megjeleníteni. A tudományos (pontosabban, tudományosan hangzó) nevek és elnevezések használatával, és „szakemberek” ábrázolásával.

 

„Effectis Maximus”

A tudományos(-an hangzó) nevek bárkit levesznek a lábukról, főleg, ha idegen csengésűek. E téren a legkedveltebb nyelv természetesen a latin vagy a latinos hangzású fantázianyelv, de igen népszerűek a technicizált kifejezések is.

A tudományosan hangzó fantázianév-használat egyik klasszikus prototípusa még az 1960-as években jelent meg, ez volt a Shell Platformate. A nagy népszerűségnek örvendő TV-reklám egy sor autót mutatott, amelyek egyvonalban startolnak el a kaliforniai sivatagban.

 
A narrátortól megtudhatjuk, hogy a fehér autókban Super Shell benzin van, benne a Shell különleges adalékanyagával, a Platformate-tel. A fekete autókban nincs ilyen adalékanyag. A fekete autók fokozatosan lelassulnak, míg a Platformate-et tartalmazó fehér autók vígan robognak tovább.

Miközben a háttérben fehérköpenyes embereket látunk, akik kémcsövekbe öntenek valamilyen anyagot, a narrátor ismét kihangsúlyozza, hogy a Platformate használata milyen óriási előnnyel jár.

A kísérlet nem kamu, az állítás nem hamis. Azok az autók, amelyek adalékos benzint használnak tényleg nagyobb teljesítményre képesek. A reklám pusztán arról „felejtkezik el”, hogy az olajcég vetélytársai is ugyanezt az adalékanyagot használják, csak ők nem adtak neki egy tudományosan hangzó nevet, és nem reklámozták…

Ugyanennek a reklámfogásnak egy variációja juttatta jelentős piaci előnyökhöz a Colgate fogkrémet az 1970-es években, amikor a termékükhöz hozzáadták a titokzatos hangzású MFP keveréket.

A technologikus reklám tudományosan hangzó elnevezéseiben kiemelt szerepe van a rövidítéseknek és mozaikszavaknak. Hogy ezek pontosan mit jelentenek, az majdhogynem mindegy.

A Colgate bátran állíthatta, hogy „Csak a Colgateben található MFP“. Ez az állítás teljesen megfelelt a valóságnak, ugyanis ezt a rövidítést maga a Colgate jegyeztette be, és védette le. Más kérdés, hogy az MFP pusztán a ma már gyakorlatilag minden fogrémben található fluor egyik variánsának rövidítése.

A Colgate eljárása nem volt egyedülálló, a vetélytársak sem elégedtek meg azzal, hogy pusztán a fluor szót használják. Így pl. a Procter & Gamble-hez tartozó Crest (Magyarországon Blend-A-Med) – amely amúgy már jóval előbb is használt fluort – a tudományosabban hangzó Flouristan vagy Flouristat elnevezéseket választotta.

Az MFP annyira bevált a Colgate-nél, hogy későbbi reklámoknál a cég még egy további variációt is bevezethetett, eljátszva a mozaikszóval, s az eredetileg monofluorfoszfát (angolul phosphate) szóból derivált név immáron a Maximum Flouride Protection (azaz maximális fluoridos védelem) verzióban is működött.

A jelenleg tán legismertebb tudományoskodó reklámfogás a Danone reklámokban található Bifidus Essensis, Bifidus ActiRegularis, L. casei immunitas. Itt kb. ugyanarról a marketing trükkről van szó, mint a fogkrém esetében, és ugyanaz az alapmechanizmus.

A francia multicég egyes joghurtjai valóban tartalmaznak ún. Bifido-bakteriumokat, illetve Lactobacillusokat. Ebben hasonlítanak az összes többi(!) élőflórás joghurthoz. Az is „tudományos” tény, hogy a probiotikus savanyú tejtermékek valóban segítik a jobb emésztést és bélműködést.

Ám innentől kezdve a többi már reklámfogás. A Bifidus Essensis, Bifidus ActiRegularis, L. casei immunitas ugyanis egyszerűen a többi hasonló joghurtban található hatóanyagok tudományos fantázianevekre való lefordítása. Miként a fogkrémnél, itt is arról van szó, hogy maga a cég bejegyezteti és levédeti ezeket a neveket, majd bátran állíthatja, hogy ezt csakis az ő termékei tartalmazzák.

(Kevesen tudják, hogy a Bifidus ActiRegularis hatóanyaga ugyanaz, mint a Bifidus Essensis-é – csak az a név már marketing szempontból kezdett elfáradni, így kellett egy új. Ugyanezeknek az elnevezéseknek még lokális változatai is vannak. A Danone által lefoglalt DN 173 010 baktériumtörzset az Egyesült Királyságban Bifidus Digestivum néven, Amerikában Bifidus Regularis, Kanadában Bifidobacterium Lactis, Brazíliában DanRegularis néven forgalmazzák.)

Ezekkel a technikákkal a reklámok két legyet üthetnek egy csapásra: első körben egy tudományosan hangzó fantázianévvel tudományossá és különlegessé változtatnak egy teljesen közönséges (és az esetek többségében a konkurencia termékeiben ugyanúgy megtalálható) alapanyagot, majd megfogalmazzák azt az állítást, hogy ez csak az ő termékükben van meg.

Utóbbi persze rendszerint nem magára az alapanyagra, hanem az alapanyag „elnevezésére” igaz – de ezt az átlag fogyasztó abszolút nem érzékeli. Ezzel a fogással a reklámok tökéletesen megvalósítják a rendeltetésüket, nevezetesen hogy megteremtsék a különbség, különlegesség, egyediség auráját.

 

Sorozatunkat az a hit inspirálja, hogy ha jobban ismerjük a reklámok hatásmechanizmusait, akkor könnyebben vonjunk ki magunkat a hatásuk alól. A marketingtrükkök ismerete segít abban, hogy valóban a saját szempontjaink alapján, tudatosan dönthessünk.

Ha van ötleted, hogy miről írjunk még a sorozatban, írd meg a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre!

 

Kép [cc] whisperwolf

 

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás