fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Reklámtrükkök ABC-je: Csajok és cicik – még mindig működik

| Csillag Gábor

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Közismert, hogy a legócskább reklám- és marketingfogás a szép, lenge öltözetű, vagy félmeztelen hölgyek mutogatása. De vajon tényleg bejön? Igen!

Legutóbb az evolúciós pszichológiával foglalkozó Margo Wilson és Martin Daly (McMaster University) tanulmányozták ezt a jelenséget, és arra az eredményre jutottak, hogy a vonzó nőket ábrázoló fotók a „jövő leszámítolására” késztetik a férfiakat – azáltal hogy „párzási” keretbe helyezik őket. Kísérletükben ennek a leszámítolásnak a mértékét vizsgálták.

Fontos tudatosítani, hogy mindannyian leértékeljük a jövőbeni előnyöket a jelennel szemben. Ha választhatunk, hogy ma kapunk 100 dollárt vagy mondjuk 2 év múlva 105-öt, legtöbben a mára szavaznánk.

Minden embernek megvan a saját „leszámítolási rátája” – ám a férfiaké, úgy tűnik, magasabb, mint a nőkké, azaz ők inkább választják a rövidtávú jutalmazást.

Wilson és Daly ezt evolúciós alapon magyarázzák. A leértékelés szempontjából a nemi különbség jelentősége kiszámítható. Mivel a férfiak a párzást, a nők viszont az – ennek eredményeként létrejövő – utód felnevelését tekintik elsődlegesnek, ezért a férfiaknak inkább számít a „most” a jövőorientáltabb nőkhöz képest. A férfiaknál a pénzügyi döntések esetében is igaz ez a tendencia.

Wilson és Daly ezt a hipotézist tesztelték. Nőknek és férfiaknak két fotósorozatot mutattak. Az egyikben az ellenkező nem vonzó illetve nem vonzó alanyai szerepeltek, a másikban vonzó és nem vonzó autók. A kérdés az volt, hogy mennyire befolyásolják a képek a tesztalanyok döntéseit.

Az autók nem váltottak ki különösebben releváns reakciót egyik nemnél sem, a lenge öltözetű testek esetében azonban egyértelmű volt a képlet. A férfiak leszámítolási rátája jelentősen emelkedett a fotók hatására, azaz a fotók által jobban vonzódtak a rövid távú jutalmazáshoz. A nőknél nem volt ilyen hatás. A férfiak az ilyen helyzetekben láthatóan sokkal impulzívabbak, mint a nők.

Mindezt figyelembe véve nem csak azt tudhatjuk meg, hogy a vonzó nők legtöbbször igenis segíthetik a termékek eladását, arra is érdemes felfigyelni, hogy lehetnek olyan esetek, amikor éppenséggel nehezítik a helyzetet. Azoknál a termékeknél, vagy szolgáltatásoknál, ahol éppen a hosszabb távú jutalom a lényeg (pl. biztosítás) nem célszerű szexi nőket mutogatni. Bár, mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, ez se feltétlenül igaz.

Mindenesetre a fentiekből látszik, hogy a férfiaknak vásárláskor nem árt átgondolniuk,hogy akkor is megvennék-e az adott terméket, ha nem egy vonzó nő kínálná.

 

Kép [cc] ljmatthews

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok