
| Tudatos Vásárló Mayer Barbara
„Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem!” – az Évkerék Ökotanya története
Virágzik a közösségi élet az Évkerék Ökotanyán, az egyik legelső hazai közösségi gazdaságban. A tagok receptblogot írnak, önkénteskednek, ünnepeket szerveznek és élvezik a zöldségközösség adta fenntartható életformát.
Az Évkerék Ökotanya az egyik első hazai közösségi mezőgazdaság, korábbi cikkünkben már olvashattatok róluk.
Kiss-Kovács Orsolya és férje, dr. Kiss László a Szegedtől 30-km re lévő Balástyán gazdálkodnak. Eleinte saját fogyasztásra termeltek, de 2011 óta részes közösségi gazdaságként működnek, azaz egy 90 családból álló közösséget látnak el zöldséggel a májustól februárig tartó időszakban. 7 hektáron termelnek, aminek egy része gyümölcsös és legelő. Közel 160 fajta zöldséget és fűszernövényt termesztenek 2 hektáron.
A Légy a részese! képzéssorozatunk harmadik alkalmán azzal foglalkoztunk, hogy miként működhet jól egy közösségi gazdaság. Ott mesélt nekünk Orsi az Évkerék Ökotanyáról és Kis Detti, a közösségük elkötelezett tagja. Előadásuk hatalmas sikert aratott, így szeretnénk veletek is megosztani a hallottakat.
A formálódó közösség
A 2011-es nyár volt az Évkerék Ökotanya próbaéve, amikor az érdeklődők kötöttségek nélkül kipróbálhatták, milyen lenne egy közösségi gazdaság részesének lenni. A legelső közösségi esemény a Betakarítási Ünnep volt, amelyet októberben rendeztek meg a tanyán. Orsi elmondása szerint ez fordulópont volt a személyes kapcsolatokban, ekkor kezdett el formálódni a közösség. „Megtudták kik vagyunk, látták, hol terem a zöldség, nem csak eladók voltunk többé a szemükben.”
2012-ben már valódi közösségi gazdaságként működtek, 40 nagy doboz zöldséget szállítottak a tagoknak a májustól novemberig tartó időszakban. Ősszel újra megrendezték a Betakarítási Ünnepet, amely újra nagy sikert aratott. Ekkor kezdett el szerveződni a segítők köre a közösség fogyasztói tagjaiból. Egyikük zöldségfotós lett, egy másik írnok, egy harmadik az átadóhely kapcsolattartója. A télen tartott Márton napi ünnepséget már a tagok szervezték.
Orsi és Detti szerint a közösség alakulásához nagyban hozzájárult, hogy az átadópontjuk a 2012-es szezontól a szegedi Waldorf Iskola lett, ami egy nyitott és befogadó helyszín szellemiségével és természetes színeivel. A tagok szívesen elidőznek ott a heti átadásokon, a gyerekeknek játszósarok is van.
A Köménymag
2013 nagy változásokat hozott, hiszen megalakult a segítők köre, azokból, akik „nem akartak hazamenni az átadásról, ott zsizsegtek”. A csoport neve szögediesen Köménymag lett. Ez az aktív kis csoport receptblogot hozott létre, ahol a tagok megosztják egymással a bevált recepteket.
Az önkéntesség viszont akkor indult be igazán, amikor 2013 őszén Orsi gyermeket várt. Ekkor a Köménymagtól kértek segítséget, hogy az addig Orsi által végzett koordinációs feladatokat átadhassák valakinek. A tagok szívesen segítettek. Létrehoztak egy Google táblázatot, amiben listázták a feladatokat és mindenki beírhatta a vállalásait. Elsősorban a kommunikációban és átadásnál segítették Lacit, de volt, aki a gazdasági munkákban is részt vett.
Ma már a Köménymag egy aktív csoport, akik havonta egyszer találkoznak az átadás után, és külön levelezőlistán tartják a kapcsolatot. Ők szervezik a rendezvényeket, mint például a Kenyérünnep vagy a Betakarítási ünnep. Emellett „tanácsadó szerepük” is van, ha a gazdálkodóknak valamilyen kérdése van, vagy dönteniük kell egy a közösséget érintő kérdésben, hozzájuk fordulnak.
„Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem”
Detti a kezdetek óta tagja az Évkerék részes gazdaságának. Sokan speciális diéta vagy a jó minőségű zöldségek miatt csatlakoztak az Évkerékhez, de Dettinek szempont volt a működő közösség is. Egyike volt az átadásokon „zsizsegő” tagoknak, akik létrehozták a Köménymagot.
Detti szerint „a zöldségek tartják össze a közösséget és az étel összeköti az embereket”. Köménymagos társaival a receptblogon külön zöldség önéletrajzokat írt, hogy az újszerű, ismeretlen zöldségeket is jobban megismertessék a közösség tagjaival.
Mióta a közösség tagja, nagyban megváltozott az élete és a szemlélete. Detti egyetemen tanít és az egészségfejlesztés előadásaiba is bevitte Orsiék részes gazdaságának a példáját. „Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem”- mesélte. Az otthoni életük is megváltozott. Ma már komposztálnak és férje még aszalót is épített. „Több egyetemi diplomám van, fejember vagyok és semmi közöm nem volt a földhöz, mégis kapcsolatba kerültem vele Orsiékon keresztül.”
GMO: Gondossággal Módosított
Detti az egyik legelkötelezettebb tagja az Évkerék közösségének. Laci és Orsi lelkesedése és álmuk megfertőzte. Nem csak a friss szezonális zöldségeket élvezi, de a közösséget és az új életformát is. „Én már nem tudom megmondani, hogy mennyibe kerül egy kiló krumpli, ha valaki megkérdezi. Nem csak a zöldségért és az előállításáért fizetek. Ebben benne van a közösség, a receptek. Egy életformáért fizetek tulajdonképpen.”
Detti szerint a gazdálkodók munkája is benne van a zöldségekben.„Mindig mondom nekik, hogy ez is GMO: Gondossággal Módosított! ” Ez a gondoskodás és valódi kapcsolattartás a tagokkal, sokkal több, mint például egy piaci árus és egy vásárló kapcsolata. Valódi emberi kapcsolat alakult ki a tagokkal, „szerződéskötéskor kezet fognak, szövetségesekké válnak. Laci és Orsi együttműködésre szerződnek a tagokkal, ami mindenkinek egy nyertes-nyertes szituáció”.
Képek: Csanaky Attila (Betakarítási Ünnep 2012 október)
