fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

„Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem!” – az Évkerék Ökotanya története

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Virágzik a közösségi élet az Évkerék Ökotanyán, az egyik legelső hazai közösségi gazdaságban. A tagok receptblogot írnak, önkénteskednek, ünnepeket szerveznek és élvezik a zöldségközösség adta fenntartható életformát.

Az Évkerék Ökotanya az egyik első hazai közösségi mezőgazdaság, korábbi cikkünkben már olvashattatok róluk.

Kiss-Kovács Orsolya és férje, dr. Kiss László a Szegedtől 30-km re lévő Balástyán gazdálkodnak. Eleinte saját fogyasztásra termeltek, de 2011 óta részes közösségi gazdaságként működnek, azaz egy 90 családból álló közösséget látnak el zöldséggel a májustól februárig tartó időszakban. 7 hektáron termelnek, aminek egy része gyümölcsös és legelő. Közel 160 fajta zöldséget és fűszernövényt termesztenek 2 hektáron.

A Légy a részese! képzéssorozatunk harmadik alkalmán azzal foglalkoztunk, hogy miként működhet jól egy közösségi gazdaság. Ott mesélt nekünk Orsi az Évkerék Ökotanyáról és Kis Detti, a közösségük elkötelezett tagja. Előadásuk hatalmas sikert aratott, így szeretnénk veletek is megosztani a hallottakat.

A formálódó közösség

A 2011-es nyár volt az Évkerék Ökotanya próbaéve, amikor az érdeklődők kötöttségek nélkül kipróbálhatták, milyen lenne egy közösségi gazdaság részesének lenni. A legelső közösségi esemény a Betakarítási Ünnep volt, amelyet októberben rendeztek meg a tanyán. Orsi elmondása szerint ez fordulópont volt a személyes kapcsolatokban, ekkor kezdett el formálódni a közösség. „Megtudták kik vagyunk, látták, hol terem a zöldség, nem csak eladók voltunk többé a szemükben.

2012-ben már valódi közösségi gazdaságként működtek, 40 nagy doboz zöldséget szállítottak a tagoknak a májustól novemberig tartó időszakban. Ősszel újra megrendezték a Betakarítási Ünnepet, amely újra nagy sikert aratott. Ekkor kezdett el szerveződni a segítők köre a közösség fogyasztói tagjaiból. Egyikük zöldségfotós lett, egy másik írnok, egy harmadik az átadóhely kapcsolattartója. A télen tartott Márton napi ünnepséget már a tagok szervezték.

Orsi és Detti szerint a közösség alakulásához nagyban hozzájárult, hogy az átadópontjuk a 2012-es szezontól a szegedi Waldorf Iskola lett, ami egy nyitott és befogadó helyszín szellemiségével és természetes színeivel. A tagok szívesen elidőznek ott a heti átadásokon, a gyerekeknek játszósarok is van.

A Köménymag

2013 nagy változásokat hozott, hiszen megalakult a segítők köre, azokból, akik „nem akartak hazamenni az átadásról, ott zsizsegtek”. A csoport neve szögediesen Köménymag lett. Ez az aktív kis csoport receptblogot hozott létre, ahol a tagok megosztják egymással a bevált recepteket.

Az önkéntesség viszont akkor indult be igazán, amikor 2013 őszén Orsi gyermeket várt. Ekkor a Köménymagtól kértek segítséget, hogy az addig Orsi által végzett koordinációs feladatokat átadhassák valakinek. A tagok szívesen segítettek. Létrehoztak egy Google táblázatot, amiben listázták a feladatokat és mindenki beírhatta a vállalásait. Elsősorban a kommunikációban és átadásnál segítették Lacit, de volt, aki a gazdasági munkákban is részt vett.

Ma már a Köménymag egy aktív csoport, akik havonta egyszer találkoznak az átadás után, és külön levelezőlistán tartják a kapcsolatot. Ők szervezik a rendezvényeket, mint például a Kenyérünnep vagy a Betakarítási ünnep. Emellett „tanácsadó szerepük” is van, ha a gazdálkodóknak valamilyen kérdése van, vagy dönteniük kell egy a közösséget érintő kérdésben, hozzájuk fordulnak.

„Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem”

Detti a kezdetek óta tagja az Évkerék részes gazdaságának. Sokan speciális diéta vagy a jó minőségű zöldségek miatt csatlakoztak az Évkerékhez, de Dettinek szempont volt a működő közösség is.  Egyike volt az átadásokon „zsizsegő” tagoknak, akik létrehozták a Köménymagot.

Detti szerint „a zöldségek tartják össze a közösséget és az étel összeköti az embereket”. Köménymagos társaival a receptblogon külön zöldség önéletrajzokat írt, hogy az újszerű, ismeretlen zöldségeket is jobban megismertessék a közösség tagjaival.

Mióta a közösség tagja, nagyban megváltozott az élete és a szemlélete. Detti egyetemen tanít és az egészségfejlesztés előadásaiba is bevitte Orsiék részes gazdaságának a példáját. „Régen csak tanítottam a fenntarthatóságot, ma meg is élem”- mesélte. Az otthoni életük is megváltozott. Ma már komposztálnak és férje még aszalót is épített. „Több egyetemi diplomám van, fejember vagyok és semmi közöm nem volt a földhöz, mégis kapcsolatba kerültem vele Orsiékon keresztül.”

GMO: Gondossággal Módosított

Detti az egyik legelkötelezettebb tagja az Évkerék közösségének. Laci és Orsi lelkesedése és álmuk megfertőzte. Nem csak a friss szezonális zöldségeket élvezi, de a közösséget és az új életformát is. „Én már nem tudom megmondani, hogy mennyibe kerül egy kiló krumpli, ha valaki megkérdezi. Nem csak a zöldségért és az előállításáért fizetek. Ebben benne van a közösség, a receptek. Egy életformáért fizetek tulajdonképpen.”

Detti szerint a gazdálkodók munkája is benne van a zöldségekben.„Mindig mondom nekik, hogy ez is GMO: Gondossággal Módosított! ” Ez a gondoskodás és valódi kapcsolattartás a tagokkal, sokkal több, mint például egy piaci árus és egy vásárló kapcsolata.  Valódi emberi kapcsolat alakult ki a tagokkal, „szerződéskötéskor kezet fognak, szövetségesekké válnak. Laci és Orsi együttműködésre szerződnek a tagokkal, ami mindenkinek egy nyertes-nyertes szituáció”.

Képek: Csanaky Attila (Betakarítási Ünnep 2012 október)

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.
Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok