fbpx

| Janó Tamás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Recikli

Gondolnátok, hogy évente több 100 ezer kerékpárt adnak el Magyarországon? Kicsit nekem is soknak tűnik, de örülök, ha a szám igaz, hiszen akkor biztos, hogy egyre többen kerekeznek. Mindez viszont azzal is jár, hogy sok-sok kiselejtezett kerékpár garázsok mélyére, sufnikba, rosszabb esetben a szeméthegyekre kerül. Pedig sokszor kis munkával ismét a környezet- és emberbarát közlekedés szolgálatába állhatnának.

Jó barátom, Simó Áron, már évek óta szerel össze kerékpárokat ismerősöknek, pusztán lelkesedésből és zöld tudattól vezérelve. Roncs bicikli mindig akadt, és az összerakást követő “tesztelés” után a bringák már mehettek is a forgalomba. Aztán idén tavasszal olvastam egy cikket a neten egy chicago-i ötletről: lelkes fiatalok az USA-ban is mindenütt előforduló kiselejtezett kerékpárokból raknak össze használható gépeket, majd a legjobbakat eladják, és az összegyűjtött pénzből a többit áthajózzák Afrikába. A kerékpárhoz jutó helyi lakosok mobilitása így ugrásszerűen javul. Ráadásul a kerékpár nemcsak környezetbarát eszköz, de a fenntartása sem kerül sokba.

A cikk olvasásakor rögtön arra gondoltam, hogy valami hasonlót mi is megvalósíthatnánk. Magyarországon egy lakosra sokkal több bicikli jut, mint az USA-ban. Már nagyapáink is kerekeztek, bicajaik nagy valószínűséggel valahol a sufnikban, padlásokon rozsdásodnak. Tehát alapanyag szinte korlátlanul áll rendelkezésre, csak fel kell kutatni!

Ezután beindultak az események. Rokonoktól és ismerősöktől kb. 15, többnyire használható drótszamarat hordtunk össze, egyedül nagymamám padlásáról 5 roncs került elő. Az első jelentősebb akciónk egy ifjúságsegítő egyesülettel, a Vargabetű Klub-Műhellyel közösen szervezett “szerelő hétvége” volt Békásmegyeren. A fiatalok a már majdnem helyrepofozott darabokat rakták össze, lényegében saját maguknak, mert a 9 bringa az egyesületnél maradt, azóta is a fiúk használják őket. Az első, széles tömegek előtti “hivatalos” megjelenésre idén szeptember 17-én az Andrássy úti autómentes napon került sor. Impozáns standunk főleg halomba rakott roncsbicajokból állt, de a látvány nem taszította, inkább vonzotta a járókelőket. Felajánlások is érkeztek, sőt volt aki közeli lakásából lehozta a hónapok óta kerülgetett, majdnem teljes montiját. Az “üzlet” mindkét félnek nagy örömet okozott.

Persze számunkra az is nagyon fontos, hogy tudjuk, minden egyes megjavított kerékpár csökkenti a légszennyezést és a hulladék mennyiségét. A vashulladékból megint közlekedési eszköz lesz, és ha többen tekernek, kevesebb autó pöfög majd az orrunk alá. Bízunk benne, hogy aki egyszer megtapasztalta, hogy ócska bringája üzemképessé vált, az akkor is gondolni fog a javítás lehetőségére, mikor más használati tárgya romlik el.

Jelmondatunk: Ne dobd ki, ami még használható! Használd újra! Re-cycle!

Honlapunk magyaros és angolos címen is elérhető: www.recikli.hu vagy www.re-cycle.hu — itt megtudhatod, hogy mi is az a recikli! Várjuk kerékpárroncsok és alkatrészek felajánlását.

Janó Tamás, tel: 30-9911065, drótposta: re-cycle@freemail.hu

 

Forrás: KukaBúvár Online

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás