fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

RAPEX 2007: egyre több a felderített veszélyes termék

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az EU termékbiztonsági riadóztató rendszere éves értékelése szerint 2007-ben jól teljesített. Egyre több a piacfelügyeleti hatóságok hálójába akadt veszélyes termék, amelyek nagy része tavaly kínai gyermekjáték volt.

Az Európai Bizottság sürgősségi riasztórendszeréről (Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer-RAPEX) közzétett éves jelentésből kiderül, hogy az EU piacáról kivont veszélyes termékek száma 2006-hoz viszonyítva 2007-ben 53%-kal nőtt.

A bejelentések számának a 2006-ban beérkezett 1051-ről a tavalyi 1605-re való növekedése azt mutatja, hogy a tagállamok piacfelügyeleti kapacitása évről évre javul, valamint hogy az európai fogyasztók minden eddiginél jobb védelemben részesülnek. A 2007-ben messze leggyakrabban bejelentett termékkategóriát a játékok jelentették, ami megerősíti, hogy a gyermekbiztonság a piacfelügyeleti hatóságok elsőbbséget élvező feladatai közé tartozik, bár a RAPEX-rendszerbe a gépjárművekkel, az elektronikai termékekkel és a kozmetikai termékekkel kapcsolatban is jelentős számú bejelentés érkezett.

Ismét Kína volt az a származási ország, ahonnan a veszélyesnek bizonyult termékek több mint fele (700 bejelentés) származik. Ez részben a Kínából az EU-ba behozott termékek nagy számával, valamint azzal indokolható, hogy a tavaly nyári nagyméretű visszahívási akciók óta a piacfelügyeleti hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a kínai termékekre.

Ebben az összefüggésben Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos bemutatta annak a széles körű munkának a jelenlegi állását, amelyet a termékbiztonságról szóló, múlt év őszén elkészített bizottsági jelentés ajánlásai alapján a termékbiztonsági ellenőrzések végrehajtásának javítása érdekében folytatnak. Emellett felvázolta a 2008-ra tervezett főbb kezdeményezéseket, amelyek között szerepel az EU és Kína közötti egyetértési nyilatkozat kiterjesztése, valamint a 2008 novemberében tartandó háromoldalú (EU, Egyesült Államok és Kína) termékbiztonsági csúcstalálkozó.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok