fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!

| Bán Dávid

Mennyire étkeznek tudatosan a magyarországi diákok? Miként vezessük rá őket az egészségesebb és környezettudatos étkezésre? Alkalmas erre az iskola?  Ezt a kérdést vitatják meg tanárok és szakértők az Anthropolis október 30 –i rendezvényén. Legyél ott Te is!

Ha az emberiség élelmiszerfogyasztásának tempója változatlan marad, akkor a következő 35 évben annyi élelmiszer előállítására van szükség, mint amennyit Földünkön az elmúlt 8000 évben termeltek összesen. De vajon a mai diákokat inkább a hasuk, az egészségük vagy a fenntartható jövő érdekli jobban?

Az Anthropolis Egyesület a diákok körében végzett országos online kérdőíves felméréséből kiderült, hogy a – főleg fővárosi középiskolás – válaszadók jó részének ugyan nem mindegy, mit eszik, de egyes megrögzött szokásukon már nehezen változtatnának.  

Az online felmérést kitöltő 300 diák kétharmada

  • akkor sem szokna le kedvenc ételéről, ha az egészségtelennek bizonyulna,
  • a környezetterhelés csökkentése érdekében nem fogná vissza a húsfogyasztását.

Miközben már egyre többet hallanak egyes élelmezéssel kapcsolatos fogalmakról (bio, helyben termelt, génkezelt élelmiszerek, adalékanyagok, vegetarianizmus) az összefüggések, a globális és lokális kapcsolatok azonban még nem tudatosultak bennük.

 

Millió éhező és túlsúlyos áldozat

Napjaink élelmiszertermelési rendszere negatív hatással van a környezetre és az emberiség egészségi állapotára. Mialatt több mint 800 millió ember éhezik és évente 3 millió gyermek hal meg alultápláltságban, addig a gazdagabb országokban soha nem látott mértéket öltött az élelmiszer pazarlás. Minden előállított élelmiszer harmada végzi a kukában, vagy el sem éri a fogyasztó asztalát.

A vásárlók nagy része az akciós és olcsó termékeket veszi, miközben családi gazdaságok mennek tönkre és a fogyasztók jogai világszerte folyamatosan csorbulnak. Kevesen tudjuk, hogy az általunk vásárlott termék mit tartalmaz, előállítása, szállítása milyen hatással volt a társadalomra és a környezetre. A globális társadalom polgáraként viszont felelősséget kell vállalnunk döntéseinkért, élelmiszerre elköltött forintjaink sorsáért, amelynek hatása akár több ezer kilométer távolságra is érződik.

Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről?  
Helyszín, időpont: Európa Pont, Budapest (II. Lövőház utca 35.), 2015. október 30. 15:30.

Tanítani, de mikor?

Mikor kell, és milyen módszerekkel érdemes a diákoknak az élelmezéssel, a lokális és globális összefüggésekkel, a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálását megkezdeni? Van-e rá esély, hogy az iskolában jó gyakorlatokat, fenntartható megoldásokat láthassanak? Mire ad lehetőséget az iskolakertek létrehozása?

Többek között ezekről a kérdésekről szervez kötetlen beszélgetést tanárok és szakértők bevonásával az Anthropolis Egyesület és a HAND Szövetség Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről?  címmel október 30-án, pénteken 15:30 kezdettel a budai Európa Pontban (II. Lövőház utca 35.). A beszélgetésben olyan tanárok vesznek részt és osztják meg véleményüket, akik az Európai Bizottság által társfinanszírozott EAThink 2015 elnevezésű projektjének keretében a milánói Expo 2015 civil szakmai rendezvényein vettek részt. Rajtuk kívül a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az Iskolakertekért Alapítvány és a Felelős Gasztrohős szakértőivel beszélget a házigazda, Nagy Balázs, az Anthropolis Egyesület globális nevelés trénere.

 

Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről?  című rendezvény az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: Anthropolis Egyesület

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok