
| Bán Dávid
A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!
Mennyire étkeznek tudatosan a magyarországi diákok? Miként vezessük rá őket az egészségesebb és környezettudatos étkezésre? Alkalmas erre az iskola? Ezt a kérdést vitatják meg tanárok és szakértők az Anthropolis október 30 –i rendezvényén. Legyél ott Te is!
Ha az emberiség élelmiszerfogyasztásának tempója változatlan marad, akkor a következő 35 évben annyi élelmiszer előállítására van szükség, mint amennyit Földünkön az elmúlt 8000 évben termeltek összesen. De vajon a mai diákokat inkább a hasuk, az egészségük vagy a fenntartható jövő érdekli jobban?
Az Anthropolis Egyesület a diákok körében végzett országos online kérdőíves felméréséből kiderült, hogy a – főleg fővárosi középiskolás – válaszadók jó részének ugyan nem mindegy, mit eszik, de egyes megrögzött szokásukon már nehezen változtatnának.
Az online felmérést kitöltő 300 diák kétharmada
- akkor sem szokna le kedvenc ételéről, ha az egészségtelennek bizonyulna,
- a környezetterhelés csökkentése érdekében nem fogná vissza a húsfogyasztását.
Miközben már egyre többet hallanak egyes élelmezéssel kapcsolatos fogalmakról (bio, helyben termelt, génkezelt élelmiszerek, adalékanyagok, vegetarianizmus) az összefüggések, a globális és lokális kapcsolatok azonban még nem tudatosultak bennük.
Millió éhező és túlsúlyos áldozat
Napjaink élelmiszertermelési rendszere negatív hatással van a környezetre és az emberiség egészségi állapotára. Mialatt több mint 800 millió ember éhezik és évente 3 millió gyermek hal meg alultápláltságban, addig a gazdagabb országokban soha nem látott mértéket öltött az élelmiszer pazarlás. Minden előállított élelmiszer harmada végzi a kukában, vagy el sem éri a fogyasztó asztalát.
A vásárlók nagy része az akciós és olcsó termékeket veszi, miközben családi gazdaságok mennek tönkre és a fogyasztók jogai világszerte folyamatosan csorbulnak. Kevesen tudjuk, hogy az általunk vásárlott termék mit tartalmaz, előállítása, szállítása milyen hatással volt a társadalomra és a környezetre. A globális társadalom polgáraként viszont felelősséget kell vállalnunk döntéseinkért, élelmiszerre elköltött forintjaink sorsáért, amelynek hatása akár több ezer kilométer távolságra is érződik.
Helyszín, időpont: Európa Pont, Budapest (II. Lövőház utca 35.), 2015. október 30. 15:30.
Tanítani, de mikor?
Mikor kell, és milyen módszerekkel érdemes a diákoknak az élelmezéssel, a lokális és globális összefüggésekkel, a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálását megkezdeni? Van-e rá esély, hogy az iskolában jó gyakorlatokat, fenntartható megoldásokat láthassanak? Mire ad lehetőséget az iskolakertek létrehozása?
Többek között ezekről a kérdésekről szervez kötetlen beszélgetést tanárok és szakértők bevonásával az Anthropolis Egyesület és a HAND Szövetség Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről? címmel október 30-án, pénteken 15:30 kezdettel a budai Európa Pontban (II. Lövőház utca 35.). A beszélgetésben olyan tanárok vesznek részt és osztják meg véleményüket, akik az Európai Bizottság által társfinanszírozott EAThink 2015 elnevezésű projektjének keretében a milánói Expo 2015 civil szakmai rendezvényein vettek részt. Rajtuk kívül a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az Iskolakertekért Alapítvány és a Felelős Gasztrohős szakértőivel beszélget a házigazda, Nagy Balázs, az Anthropolis Egyesület globális nevelés trénere.
Enni vagy nem enni? – Miként beszéljünk az iskolában az élelmezésről? című rendezvény az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósult meg.
Forrás: Anthropolis Egyesület
Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.