fbpx

| Huzián Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Rákot okozhat a légszennyezés

Már tudjuk, hogy a légszennyezésnek eddig több halálos áldozata van, mint az AIDS-nek és a maláriának együttvéve, de ez a probléma sajnos még mindig nem kap kellő figyelmet.

Végre, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly egy tanulmányban tette közzé kutatási eredményeit, mely szerint a dízelüzemű motorok kipufogógáza rákkeltő lehet, ezzel a légszennyezést az emberi egészségre károsnak, rákkeltőnek nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy a légszennyezés egy kategóriába került a dohányfüsttel, az UV sugárzással, és a plutóniummal.

A legújabb kutatások szerint egyértelmű, hogy a légszennyezés szívbetegséget és tüdőrákot okoz, ezt erősítik meg a Nemzetközi Rákkutató Intézet, az International Agency for Research on Cancer (IARC) eredményei is.

A belélegzett levegő többféle rákkeltő összetevővel rendelkezik. Dr. Kurt Straif az IARC Igazgatója szerint a kinti légszennyező anyagok nemcsak nagy részecskékből állnak, de ezek a vezető okozói a rákos halálozásoknak.

A legfrissebb adatok szerint a világon 223 000 tüdőrákos halálozást okozott légszennyezés, ennek több mint felét Ázsiában, főleg Kínában. A gazdagabb országokban úgy tűnik javulás várható, az USA erőműveinek szmogképzőanyag-kibocsátása a következő húsz évre csökkenő tendenciát mutat.

A fejlődő országokban azonban, mint például Kína, egyre rosszabb a helyzet, és nagyon sok munkát kellene belefektetni, hogy az emberek tisztább levegőt szívhassanak.

Az európai és magyarországi légszennyezettségről itt találsz információt, az aktuális hazai állapotról pedig itt!

Forrás: Treehugger.com

Kép: Dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás