fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Rákot okozhat a légszennyezés

| Huzián Zsófia

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Már tudjuk, hogy a légszennyezésnek eddig több halálos áldozata van, mint az AIDS-nek és a maláriának együttvéve, de ez a probléma sajnos még mindig nem kap kellő figyelmet.

Végre, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly egy tanulmányban tette közzé kutatási eredményeit, mely szerint a dízelüzemű motorok kipufogógáza rákkeltő lehet, ezzel a légszennyezést az emberi egészségre károsnak, rákkeltőnek nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy a légszennyezés egy kategóriába került a dohányfüsttel, az UV sugárzással, és a plutóniummal.

A legújabb kutatások szerint egyértelmű, hogy a légszennyezés szívbetegséget és tüdőrákot okoz, ezt erősítik meg a Nemzetközi Rákkutató Intézet, az International Agency for Research on Cancer (IARC) eredményei is.

A belélegzett levegő többféle rákkeltő összetevővel rendelkezik. Dr. Kurt Straif az IARC Igazgatója szerint a kinti légszennyező anyagok nemcsak nagy részecskékből állnak, de ezek a vezető okozói a rákos halálozásoknak.

A legfrissebb adatok szerint a világon 223 000 tüdőrákos halálozást okozott légszennyezés, ennek több mint felét Ázsiában, főleg Kínában. A gazdagabb országokban úgy tűnik javulás várható, az USA erőműveinek szmogképzőanyag-kibocsátása a következő húsz évre csökkenő tendenciát mutat.

A fejlődő országokban azonban, mint például Kína, egyre rosszabb a helyzet, és nagyon sok munkát kellene belefektetni, hogy az emberek tisztább levegőt szívhassanak.

Az európai és magyarországi légszennyezettségről itt találsz információt, az aktuális hazai állapotról pedig itt!

Forrás: Treehugger.com

Kép: Dreamstime

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok