fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Rákapcsol a Lidl: csak Fairtrade bio banánt árul majd a szomszédban

| Tudatos Vásárló

A Lidl auszriai ága bejelentette, hogy a németek után hamarosan már az osztrák Lidl áruházakban is kizárólag bio és Fairtrade banánt lehet majd kapni. Kérdeztük a hazai Lidlt is, mi a helyzet itthon, de nem érezték fontosnak válaszolni.

A Lidl Ausztria áruházaiban több mint két éve van jelen a kínálatban a Fairtrade bio banán. Most azt jelentették be, hogy 2018 november elejétől az első boltokban már a teljes banánkínálat Fairtrade minősített lesz, és céluk, hogy 2019 közepére az összes fiókbolt átálljon kizárólag Fairtrade banánra.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


Az ausztriai Lidl boltok széles Fairtrade termékpalettával rendelkeznek, nem csak minősített banánt, de kávét, teát, narancslét is kínálnak, így éves szinten 1 millió Fairtrade terméket értékesítenek.

 

A hazai Lidl hallgat

Nincs két hete, hogy a Lidl-nél bejelentették: idén októbertől 330 dél-németországi boltjukban már kizárólag Fairtrade banánt árulnak, majd fokozatosan minden németországi üzletük átáll a Fairtrade banánra. Nagyon megörültünk a hírnek, és azonnal megkerestük a cég magyarországi képviseletét, akiknél írásban, majd telefonon is arról érdeklődtünk, várható-e itthon is hasonló lépés, egyáltalán, hogy fogy a Fairtrade banán a hazai boltokban. Azóta is várjuk a választ.

 

Teszteltük és biztonságosabb a Fairtrade banán

Tavaly 15 különféle matricával ellátott (márkázott), áruházláncokban, bioboltokban vagy biopiacon kapható banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgáltuk. Hét termék bio, ezek közül három Fairtrade minősítésű volt.

A teszt eredményeit itt nézheted meg, ingyenesen >>>

A vizsgálat során egyértelműen a Fairtrade és a bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban, közülük is a Lidl Fairglobe banánja benne volt az első háromban.

 

Mi zajlik a banánültetvényeken?

Hektáronként évente több mint 40 kg növényvédő szert (gyomirtót, gombaölőt, rovarirtót, féregirtót) használnak az intenzív banánültetvényeken. Ez tízszer több az európai burgonyatermesztésben használt mennyiségnél, pedig a nagyüzemi burgonya az egyik legtöbb vegyszert igénylő növény.

A banánfákat hetente legalább egyszer lefújják gombaölő szerekkel, évente akár hatvan alkalommal. A gyomirtókat évente hat-hétszer használják, amivel kiirtják az összes növényt a banáncserjék között. A költséghatékonyság érdekében repülőről permeteznek. A termést már a növekedési fázis kezdetétől rovarirtóval impregnált műanyag zacskókkal borítják be, hogy megakadályozzák a rovarfertőzöttséget. Az ültetvényeken évente egyszer féregirtót is használnak.

Gyakori, hogy az ültetvényeken dolgozó munkások a földeken tartózkodnak, amikor a glifozátot permeteznek a levegőből. A Dole ültetvényein például egy kutatá során a munkások 55%-a számolt be hasonló esetről.

Az intenzív banánültetvények munkásai legtöbbször fejfájástól, láztól, szédüléstől, hányástól, hasmenéstől szenvednek, de gyakori a vetélés, a terméketlenség és a daganatos megbetegedések is.

A munkások helyzete reménytelen, hiszen többnyire nincsenek regisztrálva a társadalombiztosítási rendszerben.

Kép: Lidl Österreich

 

 

Ezt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

 

 


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


 

 

 

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok