fbpx

Projektjeink

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta népszerűsíti az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. Sokféle szakmai háttérrel rendelkező csapatunk (közgazdász, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök) mindent megtesz, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak a fogyasztók egyéni döntéshozatalában.

Rendeztünk már kiállítástrendezvénysorozatothelyi termékek vásárátpereltünk tudatosan megtévesztő reklámkampány miatt, tartunk rendkívüli tanórákat, akár szakmabelieknek is, megjelentettünk számtalan kiadványt, könyveketmagazint. Mindemellett tudományoskutatásokat vezetünk, készítettünk interaktív térképet, de segítünk a lelkes elkötelezett tudatos vásárlóknak, gazdálkodóknak összefogni, tapasztalatot cserélni is.

Játékosan vagy kőkemény stratégaként, ésszel és szívvel, de mindenképp az összefogásra építve dolgozunk.

Ha úgy érzed, Te is hozzá tudnál tenni a TVE sikeréhez egyedi képességeiddel, tudásoddal,lépj velünk kapcsolatba! Legyél Te is a TVE bövülő csapatának tagja!

 

EZEN DOLGOZUNK

Közösségi mezőgazdaság

A közösségi gazdaságok a gyakorlatba ültetik át a fenntartható élelmiszerfogyasztás alapelveit. Ezen keresztül a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak. Egyúttal támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, és segítik a vidéki térség fennmaradását. A TVE képzésekkel, szemléletformáló anyagokkal, videókkal segíti a közösségi mezőgazdaság elterjedését Magyarországon.

 

 

Ökokörök

A kezdeményezés célja a háztartások környezeti terheinek csökkentése, társadalmi részvételük fejlesztése gyakorlati segítségnyújtással. A tanulókörök résztvevői egyszerű lépésekkel tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, ami már néhány hónap alatt mérhető  változást eredményez. 2009 óta mintegy 900 háztartás zöldült az Ökokör program révén.

 

 

 

Méltányos kereskedelem – szupermarketek

Banán, kakaó, alma, narancs, kávé. Sok esetben az emberi jogok megsértése, éhbér, létbizonytalanság, gyerekmunka és súlyos környezetszennyezés áll ezek mögött a termékek mögött. A TVE célja, hogy kutatásokon, kampányokon, fogyasztói tájékoztatáson keresztül tegyen azért, hogy ezek a termékek tisztességes körülmények között kerüljenek előállításra és jussanak el a fogyasztóhoz. 

 

Részvételi minőségbiztosítás

Helyi gazdaság, biztonságos élelmiszer, erősödő közösség, fogyasztói bizalom, kevesebb bürokrácia, kevesebb költség – többek között ezek az előnyei a részvételi minőségbiztosításnak. A TVE célja Magyarországon megismertetni a részvételi minőségbiztosítás elméletét, és adaptálni a hazai fenntartható élelmiszerfogyasztás különböző szintereire. 

 

 

Tudatosvasarlo.hu

A napi frissülésű magazinunkban környezettudatos és etikus vásárlással, életmóddal kapcsolatos cikket, videót, könyvajánlót, inspiráló hazai és külföldi kezdeményezéseket. Évente több mint 1 millió fogyasztóhoz jutunk el. Követhetsz bennünket a Facebook oldalunkon is.

 

 

Tesztek

Laborvizsgálat vagy címke alapján készült tesztjeinkben környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi szempontok alapján rangsoroljuk a termékeket, szolgáltatásokat. Eddig többek között élelmiszerek, kozmetikumok, háztartási vegyi áru és gyerekeknek szánt termékek kerültek górcső alá, de piacok és szupermarketek termékkínálatát is megvizsgáltuk.

 

 

Termékcímke adatbázis

Ma már Magyarországon is több mint 200 féle emblémával találkozhatunk, amely termékek vagy szolgáltatások valamilyen környezeti, társadalmi jellemzőjére utalnak. Fogyasztóként könnyű elveszni a rengeteg címke között. Az eligazodáshoz nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete kereshető, szűrhető termékcímke-adatbázisa.

 

 

E-szám kereső adatbázis és app

A típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázis megmutatja, hogy mely adalékanyagok okozhatnak allergiás tüneteket, melyeket állíthatják elő génmódosítással. Az appok segítségével internetkapcsolat nélkül, offline a vásárlás helyszínén ellenőrizheted mit is tartalmazz a választott élelmiszer.

 

 

 

Egyéb projektjeink

Saját kezdeményezésre és felkérésre is készítünk kutatásokat, tanulmányokat a fenntartható fogyasztás, fogyasztóvédelem témaköreiben. Rendszeresen véleményezzük az idevágó stratégiákat, jogszabály-tervezeteket.

Számos kiadványt, ismeretterjesztő anyagot jelenttettünk meg a fenntartható és etikus fogyasztás témakörében. Itt beleolvashatsz, és le is töltheted ezeket. 

Rendszeresen tartunk előadásokat középiskolákban, egyetemeken, de gyakran hívnak minket szakértőként, vagy előadóként más környezetvédelemmel, fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetek, hatóságok is.

Saját rendezvényeinken népszerűsítjük a tudatos, helyi és felelős vásárlást, de számos más civil szervezet által megrendezett eseményen is részt veszünk. 2004 óta minden évben részt veszünk a Ne vásárolj semmit! Nap megszervezésében.

Az elmúlt években számos nemzetközi hálózatban és konferencián vettünk részt, ahol a fenntarthatósággal, a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos információt és tudást osztottunk meg és új tapasztalatokat szereztünk.

Bevétel kezelése

Az előfizetésből és tagságból származó bevételt az Egyesület a közhasznú tevékenységeinek működtetésére és fejlesztésére fordítja:

 • ingyenes termék- és szolgáltatástesztek

 • tudatosvasarlo.hu magazin

 • Ökokörök – háztartás zöldítő program

 • fenntartható fogyasztás népszerűsítése (pl. kampány a méltányos kereskedelemért)

 • fogyasztókat segítő adatbázisok (pl. E-szám adatbázis és app)

 • oktatási programi a közösségi mezőgazdálkodásról és részvételi minőségbiztosításról

 • kutatások, tanulmányok, tényfeltárás

 • fogyasztóvédelmi érdekképviselet hazai és nemzetközi szinten

Tetszik a tevékenységünk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Iratkozz fel híreinkre!

  Tippek, tesztek, programok

  Megszakítás