fbpx
FM CSA grafika répa dömping

Mindenre van megoldás! Kihez fordulj kérdéseiddel egy közösségi gazdaság tagjaként?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a probléma megoldásssal foglalkozunk.

A közösségi mezőgazdaság egy személyes együttműködés a gazda és tagok között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit közösen osztják meg. A tagsággal járó kötelezettségek olykor mindenkinek nehézséget okozhatnak. Ám a közösségnek hála ez legtöbbször könnyen orvosolható. Ne feledd, ez egy egyedülálló, bizalmi kapcsolatra épülő együttműködés! Problémáidat megoszthatod a gazdával akár az átadáson is, de a szervezők és a közösség segítségére is támaszkodhatsz. Mivel minden közösségi gazdaság egyedi, a felmerülő problémák és megoldásaik is sokfélék. Így mi is csak tippeket adhatunk, például a következő, gyakran előforduló esetekre:

Probléma: Az őszi káposzta szezon nagyon jól sikerült. Nem rajongsz érte, így már 4 hete bajlódsz a rengeteg káposztával. Úgy érzed, ez már túl sok, és kétségbe estél: Mi van, ha még több jön?!
Lehetséges megoldások:

 • Készíts belőle savanyú káposztát! Lehet, hogy úgy jobban fog ízleni.
 • Használd az átadáson a cseredobozt, és vigyél helyette más zöldséget.
 • Nincs cseredoboz? Vesd fel a közösségnek, hogy legyen!
 • Többen küszködtök vele? Jelezzétek a szervezőknek vagy a gazdának!
 • Lehet, hogy a gazda el tudja cserélni egy másik gazdával valami másra.

Probléma: Az autód lerobbant az átadásra menet és nem tudsz időben odaérni.
Lehetséges megoldások:

 • Hívd fel a szervezőket vagy a gazdát, és kérdezd meg, hogy ott maradhat-e az átadóponton, hogy később érte menj.
 • Kérj meg egy másik tagot, hogy vegye át helyetted és beszéljétek meg, hogy jut el hozzád! Az is lehet, hogy elviszi neked.
 • Kérj meg egy másik tagot, hogy vegye át és használja fel! Ezen a héten ő duplázik, legközelebb majd te veszed át az ő részét.

Probléma: Egy ismeretlen zöldséget kapsz és fogalmad sincs, mit csinálj vele.
Lehetséges megoldások:

 • Kérdezd meg a többieket még az átadáson, hogy mi az és hogyan kell elkészíteni!
 • Kérj recepteket másoktól a csoportban vagy e-mailben!
 • Most nincs időd, vagy kedved kísérletezni valami újjal? Cseréld el az átadáson!

Egy probléma, sokféle jó megoldás

CSA FM grafika répa-dömping

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás