fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Próbáld ki a permakultúrát!

| Tudatos Vásárló

A mezőgazdasági tevékenységek által érintett területek közé hazánkban még számos kisebb-nagyobb természetes vagy természetközeli élőhely ékelődik. Így még a mai körülmények között is működnek bizonyos ökológiai rendszerek, amelyek életterüknek tekintik az ember által elfoglalt területeket is. 

A természet tehát ahol csak lehet, utat tör magának, az ember viszont sok esetben foggal-körömmel küzd ez ellen. Ebben az eldurvult harcban mindkét fél egyre hatékonyabb és veszélyesebb fegyverekhez nyúl, egyre komolyabb veszteségeket szenved.

 

Egy lehetséges megoldás

A permakultúrás gondolkodás e sehová sem vezető gyakorlatot teljesen más alapokra helyezi. Nem harcolni akar a természettel, hanem együttműködést valósít meg azáltal, hogy a gazdálkodás valamennyi elemét (növényeket, állatokat, építményeket, domborzatot, táj- és vízrajzi adottságokat) egy részben mesterséges, de működőképes ökológiai rendszerré szerkeszti össze. A permakultúra élhető emberi élőhelyeket is teremt azáltal, hogy pozitív közösségi kapcsolatokat épít az emberek között. A permakultúra világmozgalommá vált, permakultúra szövetségek, közösségek, ökofalvak alakultak világszerte, így Európában is. 

További részletek: http://www.permakultura.hu/, és ajánlott irodalom: Baji Béla: Permakultúra és önellátó biogazdálkodás (Első Lánchíd Bt., 2011) című könyve.

 

Hogy fogjunk neki?

A gazdálkodásra szánt területet részleteiben megismerve (milyen a talaj, a klíma, a mikroklíma, a vízellátás, milyen növények és állatok érzik jól magukat, stb.), a természetben zajló folyamatokat lemásolva és kihasználva, sokkal kevesebb durva beavatkozással (pl.: talajforgatás, kapálás, vegyszeres védekezés elhagyása), de több furfanggal termelhetjük meg ugyanazt a mennyiségű, de egészségesebb terményt. Olyan növény- és állatfajokat, azokon belül fajtákat vonjunk be a gazdálkodásba, amelyek a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodtak, ne erőltessük azt, ami nem odavaló. Ezért ne intenzív kiszolgálást igénylő érzékeny fajtákkal népesítsük be a kiszemelt területet.

 

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok