Szerkesztőségünket is egyre több olvasó bombázza kérdésekkel a húsvéti tojásvásárlással kapcsolatban. A következőkben a leggyakoribb kérdésekre válaszolunk orvosok és táplálkozástudományi szakemberek véleménye alapján.

Szerkesztőségünket is egyre több olvasó bombázza kérdésekkel a húsvéti tojásvásárlással kapcsolatban. A következőkben a leggyakoribb kérdésekre válaszolunk orvosok és táplálkozástudományi szakemberek véleménye alapján.
Tekintettel a madárinfluenzára, szabad-e még egyáltalán tojást fogyasztani?
Először is a legfontosabb: Magyarországon tudomásunk szerint házi
szárnyasokban egyelőre szerencsére nem mutatták ki a H5N1
(madárinfluenza) vírust, következésképpen a magyar tyúkok sem tojnak
vírus-gyanús tojásokat. Lényeges emellett az is, hogy bizonyított: a
madárinfluenza vírusa nagy hőmérsékleten garantáltan elpusztul.
Következésképpen, ha valaki ezt a jelenleg még csak elméletinek
mondható kockázatot is el akarja kerülni, legalább 60-70 celsius fokon
főzze meg a tojásokat.
Miből tudom megállapítani, hogy egy tojás valóban friss-e?
A boltokban kapható tojásokon (persze főleg a dobozokon) fel van
tüntetve az eltarthatóság ideje. Ha lejárt, az még nem jelenti
okvetlenül, hogy rossz is. Mindenesetre fogyasztás előtt legalább 60-70
celsius fokon főzzük meg.
A friss tojás egyébként következőképpen ismerhető fel. Rázd meg a tojást: ha nem ad semmilyen hangot, akkor friss. Ha "kotyog" a belseje, akkor idősebb példányról van szó. Az idősebb tojás fehérje sűrűbb, ez okozza a kotyogást.
Egy másik módszer: helyezd a tojást hideg vízzel teli pohárba. A friss tojás elfekszik a vízben, az idős feláll. Ha a tojás a víz felszínére úszik, dobd el: biztos, hogy záp.
Ha tükörtojást akarsz készíteni, törd fel, és ha a fehérje és a sárgája egyaránt ívelt, domború, akkor friss tojással van dolgod, ha viszont mindkettő lapos, akkor antik darabot vásároltál. Ne fogyaszd el!
Hogy kerül dioxin a tojásba?
A múlt évben Európa-szerte riadalmat keltettek a hírek: dioxint
találtak tyúktojásokban. Ráadásul a szabadon tartott tojók tojásai
kerültek gyanúba. Ez persze nem csoda, mert a dioxin gyakran ipari
hulladékokból kerül a természetbe - például csomagolóanyagok elégetése
során felszabaduló mérges gázok által. Ezek a szennyező anyagok azután
a talajba kerülnek, és meglehetősen lassan bomlanak le. A szabadon
tartott szárnyasok könnyen felcsipegetik a szennyezett földszemcséket a
magvakkal együtt. Mindazonáltal szakértők szerint a tojásokban
kimutatott dioxin mennyisége többnyire nem olyan nagy, hogy - átlagos
mennyiségű fogyasztás mellett - komolyan veszélyeztessék egészségünket.
Szóval: fő a bizalom, de a kontroll még jobb megoldás.
Kép [cc] cobalt [1], Barking Cats [2]