fbpx

| Radovics Rita

Pozsonyi közösségi kertek

A szlovák fővárosban alakuló-változó közösségi kerteket mutatunk be.

Sasinkova 21 közösségi kert

A pozsonyi Sasinkova utcában fellelhető közösségi kert azelőtt korábban üres telekként létezett, 2013 tavaszán kezdődött meg a helyiek szerveződése, azóta nemcsak az ott lakók, hanem távolabbról érkező kertészek is szívesen látogatják. A kert körül panelházak és igazgatási épületek állnak, üde színfolt a környéken. 

 

 

Más városok hasonló projektjei ihlették a Sasinkova 21-et, ami környezetvédelemmel foglalkozó aktivisták munkájának eredménye. Szerencsére hamar meg tudtak egyezni a terület tulajdonosaival, így 2013-ban zöld utat kapott az új ötlet. A kert a helyiek szerint segített megerősíteni a kapcsolatot a környékbeliek között, többen is arról számoltak be, nem ismerték egymást azelőtt, a közösségi kert aktivizálta őket és ezen keresztül léptek kapcsolatba szomszédaikkal. Számos rendezvény és közösségi találkozó helyszíne egész évben.

 

 

A kert méreteit tekintve nem nagy, körülbelül 20×30 méter. Ezen a területen az emelt ágyások mellett megtalálható egy pihenőhely asztallal és székekkel, komposztáló, és kis üvegház is. Leginkább zöldségeket és gyógynövényeket termesztenek a városi kertészek.

 

 

 

 

Pod Pyramídou közösségi kert

Sajnos a kert már bezárt, de nekünk még volt alkalmunk megnézni a Szlovák Rádió fordított piramis alakú központi épületének teraszán létrehozott közösségi kertet. Az eredetileg, építésekor a városi élet felpezsdítésére szánt terasz több, mint 20 éve zárva állt a nyilvánosság előtt, kihasználatlanul.

 

 

2014 nyarán polgári kezdeményezésként indult el a kert története, együttműködve a terület tulajdonosával, a Szlovák Rádióval. A cél egy befogadó és élhető köztér létrehozása volt. A kitalálók úgy vélik, ha az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy informális alapon találkozhassanak, együtt lehessenek egy közterületen, akkor ott az addig esetleg ismeretlenek is szívesen kommunikálnak, együttműködnek a közös célok érdekében. Ez a kert megépítésével be is igazolódott, sok helyi önkéntes, szomszéd, munkatárs megszámlálhatatlan óra munkájával és segítségével gördülékenyen zajlott a kert megépítése. A közösségi kertnek hivatalosan 60 tagja volt, de közel 110 ember gondoskodott róla.

 

 

A kert szépen bővült, területén egy hangulatos nyugágyakkal tarkított bisztrót is nyitottak 2015-ben, ahol helyi élelmiszereket árusítottak. Még ebben az évben a rádió jóvoltából épült egy fedett színpad is, ahol számos koncert, élő rádióadás és nyári mozi is helyt kapott. Sajnos a kertnek idén már el kellett hagynia a terasz területét, de az ötletgazdák a sok pozitív tapasztalat hatására folytatni szeretnék a projektet a közelben, más helyszínen.

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás