fbpx

| Tudatos Vásárló

Pozitív kommunikációval a környezettudatosságért

A Nadace Partnerství egy cseh környezetvédő szervezet újszerű kommunikációval. Kerülik a negatív híreket, helyette működőképes gyakorlati példákkal inspirálják az érdeklődőket, legyen az passzívház vagy minőségi közösségi tér, fenntartható közlekedés.

„Túlterhelnek minket információkkal, mindenféle tanácsokkal és negatív hírekkel. Ez oda is vezethet, hogy idővel nem éri el ingerküszöbünket a téma, nem szeretnénk foglalkozni vele.” – mondja az alapítvány igazgatója.

Ehelyett a szervezet gyakorlati példákkal inspirálja, motiválja az embereket, hogy kezdjenek el aktívan vigyázni az otthonukra, környezetükre. Kiemelt területük a fenntartható közlekedés és turizmus, a fa- és vízvédelem, a megújuló energia valamint a minőségi közösségi tér. 

A leginkább példamutató hely a Brnoban található Nyitott Kertek (Open Gardens) komplexum. Központjában egy környezetbarát alapanyagokból épült, energiahatékony zöld irodaház található, amelyet egyedülálló oktatási és szabadidős terek öveznek, ahol bárki megtapasztalhatja a természet, a technológia és a város összhangját. 12 interaktív megállóhelyen figyelhetjük meg a négy alapvető természeti elemet.

A passzívház mintapéldája

Üzleti vállalatok és kormányzati szervezetek meríthetnek ötleteket, hogyan kezeljék a klímaváltozással és nagymértékű urbanizációval kapcsolatos problémákat. A hely élő példával szolgál arra, hogyan lehet egy építményt a tájba illeszkedni. Az esővizet újrahasznosítják, a tető zöld, a napfény energiáját napelemekkel gyűjtik be, a szellőzés természetes, geotermikus energiával fűtenek, a szennyvizet gyökérzónás rendszerben tisztítják, a madarak részére fészkeket alakítottak ki a falakban.

http://www.otevrenazahrada.cz/OZ/files/9a/9af5a269-3037-4f17-99f1-5d8bf524d45b.jpg

Megismerkedhetsz a városi kertészkedéssel is

 

A három éve indult projekt sikeres. Nagy népszerűségnek örvend és tervezik a bővítést is: új bicikli- és sétautakat szeretnének kiépíteni, hogy közvetlenül is kapcsolatot teremtsenek a környező utcákkal. A komplexum teljesen nyitott mindenkinek és ingyenesen látogatható.

A képek forrása és a szervezet oldala itt található.

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

 

 

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries program keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás