fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pitypang Biokert – 55 családnak termelnek ketten, gépek nélkül

| Tudatos Vásárlók Egyesülete Mayer Barbara

Kiss János és Horváth Anna egy éve hozta létre saját gazdaságát Hajdúböszörményben. A Pitypang Biokert 55 debreceni és hajdúböszörményi családnak szállít friss, vegyszermentes zöldségeket heti rendszerességgel. A fiatal pár dolgos és lendületes évet tud maga mögött, és nagyon élvezi a közösségi gazdálkodás kihívásait és szépségeit.

Janót több mint 10 éve foglalkoztatja a fenntarthatóság és a természet közeli életmód. Egy időre félbe is hagyta közgazdasági tanulmányait és a Zemplénben juhászkodott, majd kecskepásztor is volt.

Miután leállamvizsgázott, egy budapesti pályázatíró cégnél helyezkedett el marketingesként, ahol szabadidejében, az iroda kertjében zöldségeket termesztett munkatársainak.

Egy idő után érzete, hogy a zöldségtermesztésben nagyobb örömét leli, mint az irodai munkában, így felmondott, és 2016 tavaszán csatlakozott a terényi MagosVölgy Ökológiai gazdaság csapatához.

MagosVölgyben akkor indult el a közösségi mezőgazdálkodás, és Janónak nagyon megtetszett a rendszer. Édesapja is zöldségtermesztéssel foglalkozik, és látta rajta, hogy a zöldségek értékesítése a nagybani piacon fárasztó, kiszámíthatatlan és sokszor csak nagyon nyomott áron veszik át a zöldségeket. Ahogy ő látja „ezzel szemben a közösségi mezőgazdaságban, a jól kialakított értékesítési rendszernek köszönhetően nincs felesleg, mert mindent megkapnak a tagok. A gazda a termelésre tud koncentrálni, arra, hogy évről évre egyre ügyesebb legyen.”

közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

Anna és Janó a MagosVölgyben ökológiai gazdaságban találkoztak, ahol Anna 2017 nyarán kezdett el dolgozni. Ő ekkor már ismerte a közösségi gazdálkodást. Kertészmérnökként végzett és az egyetem mellett önkénteskedett a Zsámboki Biokertben, és egy fél évet egy németországi biodinamikus gazdaságban is dolgozott. A MagosVölgyben eltöltött két közös szezon után a fiatal pár úgy döntött, hogy elindítja saját gazdaságát. Tavaly ősszel költöztek Hajdúböszörménybe, és egy nagyon dolgos évet tudnak maguk mögött. Tavaly a tél beállta előtt még kialakították a szükséges feltételeket az idei induláshoz, az év elején már tagokat toboroztak és áprilisban megkezdték a szállítást. Az idei évben 43 debreceni és 12 hajdúböszörményi családot láttak el.

Mikor? Mennyit? Hol?

• A Pitypang Biokertnél a szállítás áprilistól decemberig tart.

• A tagok heti rendszerességgel kapják meg a részesedésük. Kis és nagy részesedésre lehet előfizetni.

• Egy szezonban a tagok kosaraiba 30-35 zöldségfajta kerül. A fenti képen egy július végi egész részesedés tartalma látható, amiben a következő zöldségek voltak: többféle paradicsom, cékla, burgonya, sárgarépa, zöld és lila bab, cukkini, patiszon, uborka, paprika, mángold, leveles kel és petrezselyem.

• Az átadások csütörtökönként vannak a debreceni Malterben. 

Pitypang Biokert

Janó és Anna nem raknak el nyári zöldségeket, mert egyrészt nagyon energiaigényes, másrészt idejük sincs rá a nagy nyári hajtásban. A fermentálást preferálják, ahol nincs hőkezelés és minimális az energiafelhasználás. Így ősszel készítenek savanyú káposztát és csalamádét hordós érleléssel, amikor a kertben már kevesebb a munka. Az elkészült finomságokat kis hordókban viszik az átadásra késő ősszel és télen, és abból mérik ki a tagoknak. A tagok többsége felkészülten, üveggel vagy dobozzal érkezik az átadásra, így a hulladékot is sikerült minimalizálniuk.

Ha érdekel a közösségi mezőgazdálkodás vagy csatlakoznál egy ilyen kezdeményezéshez, itt találsz aktuális információkat.

 

Gazdaság a diverz hobbikertek között

Janó családja hajdúböszörményi és itt volt adott jó minőségű fekete termőföld, amin a fiatal pár el tudott kezdeni gazdálkodni. A terület egy több mint 10 hektáros nagyon diverz külterületi részen helyezkedik el, amin az 1500 m2-es parcellákon mindenki mást termel. Itt kezdett el Janó és Anna gazdálkodni 3 szomszédos parcellán. A teljes területből idén 3500 m2-en termeltek, amiből 370 m2 fólia, a többi szabadföld. A területet ketten művelik, külső segítség és gépek nélkül, csak a burgonya és a batáta termesztése során kerül elő a rotációs kapa.

Pitypang Biokert

Eddigi tapasztalatok és jövőbeni tervek

Az idei első évük nagyon jól sikerült, sok pozitív visszajelzést kaptak a tagoktól. Szeretik ezt a modellt, hogy közvetlen és személyes kapcsolatuk van a tagokkal. Ahogy Anna mondta

„tényleg jó látni az emberek arcát, amikor megkapják ezeket a zöldségeket, hogy mennyire tudnak örülni a paradicsomnak vagy a leveles kelnek”.

Anna a kertészkedést is nagyon élvezi, szeret a növények között lenni. Amikor Janót kérdeztem arról, ő mit szeret ebben a gazdálkodási formában, a gazdaság vezetését emelte még ki: „maga a gazdálkodás is egy izgalmas kihívás, hogy nem csak 2 féle zöldséget termelünk, hanem 30-35 félét. Fontos például, hogy hogyan időzítsük a különféle zöldségeket, hogy a tagok igényeinek legmegfelelőbben tudjuk szállítani. Nagy öröm, ha két egymást követő héten nem ugyanazokat a zöldségeket visszük, csak a töredéke ugyanaz”.

Pitypang Biokert

Mi lesz 2020-ban?

A jövő évi szezon áprilisban indul majd, amire már elkezdtek toborozni. A tagság létszámát nem szeretnék növelni, de jövőre már a teljes 4500 m2-en fognak gazdálkodni. Úgy érzik, elég jól sikerült az indulás és a tagtoborzás is, a gazdaság vezetésében és a tervezésben szeretnének fejlődni a következő években.

Ha szeretnél csatlakozni

Keresd mielőbb Janót és Annát az info@pitypangbiokert.hu email címen, vagy kövesd Facebook oldalukat , ahol meghirdetik majd tagtoborzó eseményeiket. A tagság márciustól, a szállítás áprilistól indul majd, de a toborzás már folyik és nagy az érdeklődés.

Érdekelhet még:

Szandaszögi Ökokertészet – ahol a salátában is az embert látják
Virágosélet – zöldségközösség a szőlőhegyen
Egyél helyit! – Forrás Bevásárlóközösség és helyi piac Tatán
Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról – 7 jó példa

Képek: Pitypang Biokert


Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült, a projektet az Európai Bizottság támogatta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára